Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 05, 2024, 04:29:50
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

UvodRegistracijaPrijavaProfilSlanjePrivatne porukePretraga

Iako SMF sadrži i odličan pogon za pretraživanje, znati ga koristiti ne znači i uspješne rezultate pojedine pretrage!

 1. Pokretanje pretrage
 2. Sintaksa
  1. Navodnici
 3. Jednostavna ili napredna?
  1. Jednostavna pretraga
  2. Napredna pretraga

Pokretanje pretrage

Pod pretpostavkom da forum ima podrazumijevanu SMF temu (ili njoj sličnu), trebalo bi postojati polje Pretraga (u kombinaciji sa tekstualnom vezom Napredna pretraga text link) u dijelu na vrhu i opcija Pretraga u glavnom meniju . Ako to nije slučaj, opcija glavnog menija Pretraga vodi direktno na ekran napredne pretrage.

Sintaksa

Iako je moguće jednostavno upisati (i pretraživati) bilo koju kombinaciju znakova, treba razmotriti korištenje navodnika za što primjereniju pretragu, da bi pretraga funkcionirala čim bolje.

Navodnici

Na primer, pretraga za pojmom simple machines forum će vratiti svaku navedenu ili sve te tri riječi, ali ako se pojam stavi u dvostruke navodnike (npr. "simple machines forum") vratiti će se cijela fraza.

Jednostavna ili napredna?

Jednostavna pretraga

Za korištenje jednostavne pretrage (ukoliko je omogućena), gore objašnjena osnovna sintaksa je sve što je potrebno koristiti. Ipak treba znati da ovaj pogon može pretraživati čitav forum za bilo koji i za sve specifične pojmove objavljene u zadnjih 9999 dana (što je više od 27 godina)! Za veću kontrolu pretrage, preporučljivo je koristiti naprednu pretragu.

Napredna pretraga

Iako ekran napredne pretrage može izgledati pomalo odbojno na forumu koji ima više podforuma, zapravo je iznenađujuće jasan ako se reducira na svoje osnovne komponente:

+  Ime foruma
|- +  Pretraga
Postavi parametre pretrage
Traži za:   Od korisnika:
     
 
Opcije: Starost poruka:


Između i dana..
Poredak pretrage:

Odaberi podforum za pretragu ili pretraži sve:

Ime kategorije

 • Neki forumi prikazuju stablo za navigaciju na vrhu, u štedljivom horizontalnom obliku.
 • Uprkos prvim utiscima, zapravo postoje tri opcije za pretragu. Uz Označi sve riječi i Označi bilo koju riječ dostupnim iz padajućeg menija, postoji i "Označi kao frazu" je dostupan prema gornjem opisu.
 • Podrazumijevani * u polju Od korisnika predstavlja višeznačnik tj. bilo kojeg pošiljatelja. Treba primijetiti kako je moguće zamijeniti taj višeznačnik bilo kojim pojedinim korisničkim imenom za precizniju pretragu, iako nije moguće vršiti pretragu za više korisnika istovremeno.
 • Prikaži rezultate kao poruke vraća cijele poruke koje sadrže traženi pojam (sa opcijom odgovora) umjesto uobičajenog prikaza vezanog odlomka, što naravno rezultira mnogo većim stranicama sa rezultatima.
 • Starost poruke postavlja najraniju i najstariju moguću starost poruka koje se pretražuju.
 • Izaberi podforum za pretragu nudi još jedan način ograničavanja pretrage, sa podrazumijevanom opcijom 'sve' (čitav forum, ili, preciznije, sve podforume dostupne korisniku na čitanje).
 • Opcija Pretraga bez sumnje pokreće pretragu, ali odabir gumba 'Enter' direktno iz nekog od polja za pretragu je prikladniji.
UvodRegistracijaPrijavaProfilSlanjePrivatne porukePretraga