Amasci.net

Znanost => Eksperimentalna kemija => Autor teme: Bakar na Veljača 02, 2011, 03:01:39Naslov: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Bakar na Veljača 02, 2011, 03:01:39
Htio bih pripremiti Ca(NO3)2, po mogučnosti od CaCO3 kojeg sam prije pripravio. Najjednostavnije bi bilo CaCO3 dodati u dušičnu kiselinu, a pošto je trenutno nemam, niti imam opremu za jednostavno pripravljanje htio bi upotrijebiti NH4NO3 umijesto dušične.

Sada dali bi CaCO3 koji je netopljiv u vodi reagirao s otopinim NH4NO3? Čini mi se da bi ali pošto je netopljiv u vodi koliko brzo bi tekla ta reakcija i dali ju je praktično upotrijebiti za pripravu Ca(NO3)2?

Još jedna stvar znam da se Ca(NO3)2 iz otopine kristalizira u hidriranom obliku, pa dali bi se moglo tu vodu "istijerati" grijanjem?
Znam da se Mg(NO3)2 ne može dobiti u bezvodnom stanju grijanjem pošto se raspada pri tome.


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Doc na Veljača 02, 2011, 05:30:37
Ja ne vjerujem da bi ovo uopste reagovalo s obzirom da kalcij karbonat nije topljiv u vodi, tako da ni nema jona u rastvoru kalcijevog karbonata i time nije omogucen transfer jona iz jednog u drugi rastvor... :tumble:

Mozda je cisti primjer umjetno gnjojivo KAN gdje je pomijesan amonijev nitrat i kalcijev karbonat. Jer ja znam kada iz KAN-a pravim sebi amonij nitrat, prilikom otapanja KAN-a u kipucoj vodi, amonij nitrat se rastvara dok na dnu ostaje kalcijev karbonat. E sad nisam primijetio da dolazi do ikakve hemijske reakcije, a ako i postoji to je onda relativno vrlo malo, tako da ako mene pitas ne vjerujem da bi na ovaj nacin mogao uopste krenuti u potragu za kalcij nitratom :sad:


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Arbor na Veljača 02, 2011, 05:37:24
Možeš upotrijebiti kalcijev hidroksid i otopinu amonijeva nitrata.  :thumbup: Ali za sušenje bi bio najbolji eksikator.


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Doc na Veljača 02, 2011, 05:50:01
Samo malo, onda bi ovom reakcijom dobio jos i amonijev hidroksid kojeg bas i nemam :smilegrin:, niti u apoteci imaju :mad:. Vidjet cu da se bacim u ovo dok nabavim malo gasenog kreca :tongue:


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Arbor na Veljača 02, 2011, 06:15:08
Da ali smjesu je potrebno zagrijavati, i nastaje velika količina amionijaka.


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Slobodoumi kemik na Veljača 02, 2011, 06:42:28
@Bakar. Iskreno, neznam čemu pripremati njega, ako je njegovo pripremanje i trošenje kemikalija i vrimena i para, a i truda. Ja kalcijev nitrat (Ca(NO3)2) kupujem kao umjetno gnojivo. Drugačije se naziva "kalcinit", proizvođača Yara iz Holandije (Nizozemske). Čistoća je stvarno na nivou, pakiran je u kuglice i stvarno je čistoća jer je potpuno bijeli.

Ako je tebi samo pokus onda ok, a ako ti toga treba, onda neznam zašto ne riskirati 2 paketića žvaka i kupit 1 kilo.Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Bakar na Veljača 02, 2011, 07:31:16
Hvala na informacijama.

Taj kalcinit se može pronači u običnim agrarijama ili treba preko neta ga naručivati?


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Slobodoumi kemik na Veljača 02, 2011, 10:02:27
Ma kakav internet, nema poljoprivredne butige (poljoprivredne ljekarne, dućana, agrarije) koja ga ne prodaje, ma svugdje! Bio uz obalu ili u Slavoniji, svaka ga prodaje!


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Bakar na Veljača 04, 2011, 06:28:17
Danas sam tražio u poljoprivrednoj apoteci i dvije agrarije i rekli su mi da nisu čuli za to.

Dali bi bila efikasna metoda priprave Ca(NO3)2 od CaCl2 i NH4NO3?
Mislio sam pripremiti zasičene otopine CaCl2 i NH4NO3 te ih pomiješati pri čemu bi nastali Ca(NO3)2 i NH4Cl. Pošto su oba dvije soli topljive u vodi pri nižim temperaturama, hlađenje da jedna od njih ispadne iz otopine nebi bilo učinkovito. Ali pošto NH4Cl lako sublimira mislio sam otopinu isparit do kraja i smijesu Ca(NO3)2 grijati da NH4Cl odsublimira ča. Problem bi mogao biti ako je temperatura sublimacije NH4Cl bliska temperaturi raspada Ca(NO3)2.


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Slobodoumi kemik na Veljača 04, 2011, 06:33:47
I za nevjerovati, palo mi je na pamet da sam ovdje napisao post o njemu i danas kad sam išao kupiti amonijev hidrogengosfat u poljoprivrednom dućanu, bacim oko i na njega, i uglavno, ima ga. To je u nas jedna ud manjih ljekarna, a imaju ga, ne trebam sumnjati da ga i veće imaju definitivno.

Nemoj odustati, traži po većim agrarijama, otiđi, vjeruj mi kad ti kažem da se KALCIJEV NITRAT naziva KALCINIT prodaje kao u granulama malima poput uree. Neznam odakle si pa ti nemogu ništa točno reći, al moje je mišljenje da ga svugdje prodaju.Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Arbor na Veljača 04, 2011, 07:02:16

Mislio sam pripremiti zasičene otopine CaCl2 i NH4NO3 te ih pomiješati pri čemu bi nastali Ca(NO3)2 i NH4Cl. Pošto su oba dvije soli topljive u vodi pri nižim temperaturama, hlađenje da jedna od njih ispadne iz otopine nebi bilo učinkovito. Ali pošto NH4Cl lako sublimira mislio sam otopinu isparit do kraja i smijesu Ca(NO3)2 grijati da NH4Cl odsublimira ča.

NH4Cl ne sublimira, već se pirolizom raspada na amonijak i klorovodik koji ponovno reagiraju te nastaje dim amonijeva klorida.  :thumbup:


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Bakar na Veljača 04, 2011, 07:11:17
NH4Cl se raspada na 338 C, a Ca(NO3)2 se topi na 561 C (s wikipedije uzeto). Gledajuči po tim vrijednostima te dvije soli bi se mogle tim putem odvojiti, no grijanje bi se trebalo provoditi u nečem malo otpornijem na temperaturu nego lab. staklo.


Naslov: Odg: Kalcijev nitrat - Ca(NO3)2
Autor: Omikron na Veljača 07, 2011, 01:01:59
Možeš upotrijebiti kalcijev hidroksid i otopinu amonijeva nitrata.  :thumbup: Ali za sušenje bi bio najbolji eksikator.

Reakcija kalcijevog klorida sa amonijevim nitratom izgleda zanimljivo, ali bih se složio i s Arborovim prijedlogom. Amonijev nitrat ti očito nije problem, a kalcijev hidroksid je još lakše nabavljiv. Reakcijom uz produkt dobiš amonijev hidroksid, tako da do čiste soli možeš doći uparavanjem do kad veći dio vode i amonijaka ne ispari. Nakon toga dodatno možeš osušiti sol pomoću eksikatora, kao što ti predlaže i Arbor.Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Alojzij3 na Travanj 07, 2013, 08:38:22
Kalcijev nitrat (Ca(NO3)2) je jeftino umjetno gnojivo, proizvođača Yara ili Haifa (barem su ta dva ovdje zastupljena kod mene), pod nazivom Kalcinit (Calcinit) (http://www.agromais.hr/dopunska-gnojiva.html)


Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Alojzij3 na Travanj 22, 2013, 01:09:24
Trenutno nema norveškoga, pa proizvode talijanski "Kalcinit" evo slike:

(http://s21.postimg.org/5j0c3r1vn/Ca_NO3.jpg) (http://postimg.org/image/5j0c3r1vn/)


Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Acidum na Travanj 25, 2013, 04:36:28
Ukoliko nemaš azotnu kiselinu (ili ako neko ne želi raditi sa istom), onda ti je sigurniji put za sintezu reakcija između kalcijevog oksida i amonijevog nitrata:

CaO + 2NH4NO3 ---> Ca(NO3)2 + 2NH3 + H2O

(ako se ne varam ovu je metodu nekada koristio i BASF, ako nađem tačan podatak postaviću ovde)

Blagi reakcioni uslovi, vodena sredina. Prvo rastvori amonijev nitrat u što manje vode (olakšavaš kasniju obradu) i onda dodaj usitnjen/izmrvljen kalcijev oksid. Ili obrnuto, na usitnjen CaO ukapavaj rastvor NH4NO3. U svakom slučaju očekuj da će se smeša zagrejati i da će se osloboditi podosta gasovitog amonijaka. Ako baš želiš, možeš da postaviš aparaturu pomoću koje ćeš hvatati dobijeni amonijak bilo u vidu rastvora bilo vezivanjem u vidu neke soli (ovo je sjajan primer zero-waste pristupa  :thumbup: ). Višak rastvorenog amonijaka u reakcionoj smeši se lako da isterati blagim zagrevanjem (Henry-ev zakon), koje će svakako biti potrebno zbog uparavanja i kristalizacije.

Potrebno ti je nešto što će povući ravnotežu reakcije prema željenim proizvodima. Za razliku od predloga koje si izneo u kojima se dobijaju proizvodi koje je ipak komplikovano razdvajati ili se dobijaju u ravnoteži, ovde je jedan od proizvoda reakcije voda - stabilno i termodinamički favorizovano jedinjenje sa jedne strane koje menja reaktivni bazni (lužnati?) oksid kalcijuma sa druge.

PS. Zaboravih - CaO možeš dobiti termolizom kalcijevog karbonata, koja je opisana i ovde u "Bazi sinteza".


Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Alojzij3 na Siječanj 08, 2015, 07:09:57
Kalcijev nitrat (Ca(NO3)2) je jedan veoma zanimljiv nitrat, poprilično higroskopan.
Na jednom forumu sam naišao da spominju za njega da je vrlo sličan kalijevu nitratu, te u smjesi sa organskim gorivima djeluje kao oksidans, te može biti poprilično dobra zamjena za kalij nitrat u nekim stvarima.
Umjetno gnojivo, kalcijev nitrat koji se pak prodaje u vrećama, je u hidratnom obliku, pa se treba posušiti. Najbolje ga je staviti u pećnicu na 120-140°C, sve dok kalcij nitrat ne postane čvrsta bijela tvar.
Sve što je potrebno napraviti jest smrviti ga u prah i to je to.
Možete ga pomiješati sa šećerom u prahu, te ga zapaliti. Smjesa gori poprilično jednako kao i dimna kompozicija na bazi kalijeva nitrata.


Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Alojzij3 na Prosinac 28, 2018, 10:04:00
(https://i.postimg.cc/RWWgrtzr/Kalcijev-nitrat-1.jpg) (https://postimg.cc/RWWgrtzr)  (https://i.postimg.cc/QH4fnbwk/Kalcijev-nitrat-2.jpg) (https://postimg.cc/QH4fnbwk)  (https://i.postimg.cc/bZ43qvzZ/Kalcijev-nitrat-3.jpg) (https://postimg.cc/bZ43qvzZ)


Naslov: Odg: Dobivanje kalcijevog nitrata
Autor: Alojzij3 na Siječanj 01, 2019, 11:23:59
(https://i.postimg.cc/LqFD6pdk/Kalcijev-nitrat.jpg) (https://postimg.cc/LqFD6pdk)