Amasci.net

Znanost => Eksperimentalna kemija => Autor teme: Bakar na Veljača 05, 2011, 05:41:33Naslov: Poskakivanje čaše pri vrenju
Autor: Bakar na Veljača 05, 2011, 05:41:33
Vjerujem da ste se susreli s tim problemom.

To se počinje dešavati kada se talog nalazi na dnu otopine. Talog na dnu izolira ostatak tekučine od temperature, a ono tekučine što dođe između zrnca taloga može biti vrlo naglo ugrijano i time naglo prelazi u plinovito stanje. Kolko znam to je ono što izaziva tu pojavi. Ona nekada zna biti iznimno jaka, meni se dogodilo da čaša s cca. 1.5l otopine poskočo oko 2 cm iznad plamenika, što može izazvati prevrtanje čaše. Dali može biti toliko jako da čaša pukne neznam.

To se može ublažiti dodavanjem komadića razbijenog stakla u otopinu. Koliko znam oštri rubovi stakla služe kao centri za "nukleaciju" mjehurića i time nekako umanjuju to. To ne ukloni problem potpuno ali ga znatno umanji.

Zna li tko još koje reiješenje za to?


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Arbor na Veljača 05, 2011, 06:08:56
To ti je nekontrolirano vrenje, zato moraš dodati krhotine porculana ili granule za vrenje(, a može i magnetna miješalica). A uzrok je pregrijavanje tekućine- tekućina se zagrije na višu temperaturu od vlastitog vrelišta.  :thumbup:


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Bakar na Veljača 05, 2011, 06:22:06
To zna biti vrlo iritantno. Morao sam prekinuti pripremo NaNO3 (NH4NO3 i Na2CO3.10H20) jer je unatoč staklu bilo previše istaloženog da se spreči poskakivanje. :thumbdown:

Dodtak: sad kada se staložilo sve (i još je toplo) taloga ima jako malo, a opet izaziva tako jako poskakivanje. Pri nekim drugim reakcijama bilo je puno više taloga s puno manje poskakivanja. Izgleda da je bitan i oblik taloga. U ovom slučaju je fini prah, dok kad su bilo kristaliči nije toliko "letilo".


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Omikron na Veljača 07, 2011, 01:34:05
Magnetna miješalica bi vjerojatno bila korisna u sprječavanju naglog stvaranja plinovite faze koja dovodi do poskakivanja. Granule porculana ili stakla mogu pomoći.

Meni se slično znalo dogoditi prilikom destilacije smjese etanola i kalcijevog hidroksida, ali sam problem dijelom riješio i korištenjem pješčane kupelji, umjesto direktnog prijenosa topline između stakla i električnog grijača. Zagrijavanje tikvice u pijesku odvija se polaganije i ravnomjerno preko veće površine, tako da ne dolazi do toliko lokaliziranog pregrijavanja koje bi dovodilo do poskakivanja.Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Arbor na Veljača 07, 2011, 08:02:31
Mislim da bi bilo bolje odvojiti aparaturu koja se zagrijava, bar par mm, od same grijače površine. I pročitao sam da granule moraju biti zapravo od 1 vrste poroznog materijala(porculana). A može se koristiti umjesto granula i struja mjehurića inertnog plina(npr. N2).  :thumbup:


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Bakar na Veljača 09, 2011, 07:44:46
Za reakcije koje nisu osijetljive na kisik mogao bi se koristiti i obični zrak.

Možda bi se mogla za to koristiti ona pumpica za akvarij (ako materjal od koje je napravljena ne reagira s tim u što uvodi zrak).


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Arbor na Veljača 09, 2011, 07:55:41
Naravno, samo cjevčica mora biti od stakla ili neke druge tvari koja neće reagirati sa otopinom ili kemikalijom koja vrije.  :thumbup:


Naslov: Odg: "Poskakivanje" čaše pri vrenju
Autor: Omikron na Veljača 09, 2011, 11:55:45
Možda bi se mogla za to koristiti ona pumpica za akvarij (ako materjal od koje je napravljena ne reagira s tim u što uvodi zrak).

Ako se ne varam, radi se o nekoj vrsti plastike (mislim na onaj nastavak koji raspršuje plin), ali ne mora biti da su ti nastavci kod svih akvarijskih pumpica izrađeni od istog materijala. ;D Za nekakve jednostavnije reakcije bez jakih kiselina i/ili otapala, mogao bi poslužiti takav sistem.