Amasci.net

Znanost => Oprema => Autor teme: Omikron na Veljača 17, 2011, 06:08:00Naslov: Laboratorijski stativi
Autor: Omikron na Veljača 17, 2011, 06:08:00
Ima ih svakakvih, viših ili nižih; stabilnijih i onih manje stabilnih; onih sa tronožnim postoljem, ili pak sa postoljem pravokutne ili kružne površine. Većinom ih ljudi uzimaju zdravo za gotovo, ali zapravo su bitan i ne tako jeftin dio laboratorijske opreme. Ovo zadnje na sreću vrijedi prvenstveno u slučajevima kad se kupuje gotov laboratorijski stativ. Uz znatno manji trošak, laboratorijski stativi se jednostavno mogu napraviti kod kuće.

(http://www.amasci.net/misc/images/misc/building-a-lab-stand-4.jpg)

Postupak je opisan ovdje (http://www.amasci.net/misc/building-a-lab-stand.php?lang=hrv), a moj najnoviji stativ se vidi na slici iznad. Prvo sam cijelo postolje planirao napraviti od olova, ali sam onda naišao na zgodan metalni stožac sa šupljinom, pa sam odlučio njega iskoristiti. Mala mana u odnosu na standardne laboratorijske stative je pozicioniranost šipke na sredini postolja, tako da se plamenik ili električni grijač ne mogu postaviti u pretjeranoj blizini šipke. Prednost je prilično velika masa postolja, zbog čega se mogu koristiti nešto duže hvataljke, bez da se smanji stabilnost aparature.U ovoj temi možemo općenito pričati o laboratorijskim stativima, njihovoj nabavi i izradi.Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Doc na Veljača 17, 2011, 06:58:24
Cestitam, super je! :thumbup:   Sigurno se vise isplati to sam napraviti nego davati velike novce samo za obicni stativ :shocked2:
Eto samo jos trebas napraviti klampe i ostale drzace..., osim ako nemas originalne... :tongue:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Arbor na Veljača 17, 2011, 07:04:44
Stvarno odlično.  :thumbup: Ja imam jedan stari stalak koji još služi svrsi.  :tumble:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Omikron na Veljača 17, 2011, 07:17:09
Mene ovaj stativ koštao ukupno 0 kuna (ako zanemarimo utrošeno vrijeme i el. struju), pošto sam sve potrebno već imao doma. :tongue: Da se sve potrebno i kupuje, uvjeren sam da se može proći barem nekoliko puta jeftinije nego da se kupuje gotov stativ. Na pojedinim mjestima, cijene su i iznad 150 kuna (20 €) za najobičniji stativ.

Eto samo jos trebas napraviti klampe i ostale drzace..., osim ako nemas originalne... :tongue:

Što se tog dijela tiče, još se dvoumim da li ću ulazit u kućnu izradu ili ću kupovat gotove dijelove. ;DNaslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: amateur chemistry na Ožujak 23, 2011, 11:03:15
Ima jedan problem a to je ova okrugla pločica je pre mala treba biti šira tako da zauzme veču površinu da čvršče stoji, ali za home made je izvrsno ispalo :thumbup:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Doc na Ožujak 27, 2011, 01:24:08
Da ali, čovječe jel vidiš koliko je ona teška. Pa ipak se radi o punjenom olovu :tongue:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: amateur chemistry na Ožujak 27, 2011, 01:25:51
ja sam uzo neku ploču metalnu 15x15cm i na kraj zavario šipku :tongue:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Doc na Ožujak 27, 2011, 01:26:56
Pa da, i ta opcija je OK :thumbup:


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Alojzij3 na Veljača 13, 2012, 02:20:32
Da, slično sam i ja, za stalak uzmeš željeznu ploču ili nešto teže, a stabilno. Kao stativ uzmeš onu nehrđajuću šipku iz staroga printera. Obiđeš li nekakav otpad metala tamo ima korisnih stvari koji će ti oni dati i besplatno. Nakon toga napraviš i držač za čaše i elemajrovu tikvicu od nekog duguljastog komada lima, što ga saviješ preko šipke i na kraju probiješ jednu vidu i maticu koju stežeš ovisno o utoru tikvice.


Naslov: Odg: Laboratorijski stativi
Autor: Alojzij3 na Travanj 08, 2013, 08:59:26

Za opis gornjega posta, evo slike mog stativa, a dolje zadnji sam naišao švrljajući po Internetu, a također je dobar primjer koji mi je bio uzor u pravljenju istog. Kakvi su kod vas, bilo bi lijepo kad bi stavili slike pa da ih usporedimo, da vidimo eventualne mane, greške i nedostatke i dobre strane. Moj svakako treba dorade, a jedno od najbitnijih je pituranje željeznih dijelova.

Može biti ili šipka od printera ili pak ona šipka sa navojem koji je navučen preko cijele nje, a to sam pak kupio u jednom veće trgovačkom građevinskom poduzeću:

(http://s11.postimg.org/t3ohzuir3/Stativ_M1.jpg) (http://postimg.org/image/t3ohzuir3/)

(http://s8.postimg.org/tue8t9uxt/Stativ_M.jpg) (http://postimg.org/image/tue8t9uxt/)

(http://s17.postimg.org/d4a2lgp8r/Stativ.jpg) (http://postimg.org/image/d4a2lgp8r/)