Amasci.net

Znanost => Oprema => Autor teme: Omikron na Ožujak 06, 2011, 05:46:23Naslov: Improvizirani generator plinova
Autor: Omikron na Ožujak 06, 2011, 05:46:23
(http://amasci.net/korisnicki-upload/generator-plina.jpg)

Evo moj novi improvizirani generator plinova. ;D

Uz staklo, glavni materijali su PVC i HDPE, te bi generator kao takav trebao izdržati SO2, NH3, CO2, CO, HCl i H2 (prema ovom izvoru (http://www.coleparmer.com/techinfo/chemcomp.asp)). Naveo bih još i NO2, za kojeg nisam našao konkretne podatke u navedenom izvoru, ali sam napravio test sa generiranjem navedenog plina i nema nikakvog vidljivog efekta na niti jednom dijelu generatora.

Što se tiče same konstrukcije, korištena je staklena bočica sa HDPE čepom u kojem su pomoću užarene metalne cjevčice napravljena dva otvora širine otprilike jednake širini PVC crijeva koja su provučena kroz otvore u čepu. Na crijevo je dodatno namotano nekoliko slojeva PVC izolir trake, tako da se propusnost svede na minimum. Uz to, dodatno pomaže nanošenje manje količine silikona s gornje strane čepa, oko samih otvora kroz koje su provučene cijevi. Silikon sam po sebi nije toliko otporan kao drugi materijali koji su korišteni za izradu ovog generatora, ali do njega će ionako vjerojatno doprijeti tek vrlo mala količina generiranih plinova, tako da ne bi trebalo biti većih problema.

Medicinska šprica se koristi za uvođenje jednog od reaktanata u generator, te je izrađena od polipropilena (PP). Kod ovog dijela nije toliko bitan efekt plinova, nego efekt samih reaktanata koji će se uvoditi kroz špricu, tako da na to treba obratiti dodatnu pozornost (prije navedeni izvor sa podacima o otpornosti materijala je prilično koristan što se toga tiče).  

Također treba obratiti pozornost na ono u što se uvodi plin. Ako se radi o nečem što PVC ne podnosi pretjerano dobro, dobro je koristiti staklenu cjevčicu kao nastavak na samom crijevu.Naslov: Odg: Improvizirani generator plinova
Autor: Bakar na Ožujak 06, 2011, 08:06:33
Dobra izvedba!  :thumbup:

Čak i da se generator upotrijebi za stvaranje nekog plina koji bi mogao oštetiti ga, nebi trebalo biti problema (naravno ako ga ne "pojede" prebrzo) jer vidim lako se napravi novi  ;D , materijali su lako dostupni.


Naslov: Odg: Improvizirani generator plinova
Autor: amateur chemistry na Ožujak 06, 2011, 08:33:25
Zanimljiv izum i vrlo koristan   ;D


Naslov: Odg: Improvizirani generator plinova
Autor: Omikron na Ožujak 07, 2011, 09:26:39
Čak i da se generator upotrijebi za stvaranje nekog plina koji bi mogao oštetiti ga, nebi trebalo biti problema (naravno ako ga ne "pojede" prebrzo) jer vidim lako se napravi novi  ;D , materijali su lako dostupni.

Istina, bočica se može koristiti cijelo vrijeme, dok bi se možda čep zajedno sa crijevima morao zamijeniti s vremena na vrijeme, ali trošak je zanemariv. Usput, PVC crijevo se može kupiti u većini trgovina s opremom za kućne ljubimce, pošto se inače koristi za dovod zraka u akvarijima.