Amasci.net

Znanost => Oprema => Autor teme: Bakar na Ožujak 13, 2011, 05:06:13Naslov: Rezanje stakla
Autor: Bakar na Ožujak 13, 2011, 05:06:13
Imam pipetu i htijeo bih odrezatio onaj suženi vrh.

Znam da se staklo inače reže onim nožičima s nekakvom jako tvrdom oštricom, ali to nemam niti znam di bi to mogao nabavit.
Ima li tko kakvu ideju kako bi se to moglo izvesti?


Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Omikron na Ožujak 14, 2011, 12:15:08

Malo sam pretražio i koliko vidim, obično režu tako da naprave prvo sitan urez po cijeloj vanjskoj stijenci. Onda malo navlaže taj dio i nakon toga napnu cijev tako da pukne taman po urezu. Sve skupa izgleda prilično jednostavno, jedino što bi mogao biti problem nabaviti neki oblik rezača za staklo (Ebay?).

Evo jedan video (http://www.youtube.com/watch?v=pQKO1rJC2XI) koji prikazuje navedeni postupak, i to baš na borosilikatnom staklu.Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Arbor na Ožujak 19, 2011, 05:18:10

Mislim da se to može jednostavnije izvesti, čitao sam da možeš užariti komad čelika i samo prisloniti staklo. Zbog šoka uzrokovanog naglom promjene temperature staklo puca u 1 smjeru.

Evo zanimljiv članak 1 našeg kolege. (http://www.blog.hr/print/id/1623424612/kako-jeftino-opremiti-kuni-kemijski-laboratorij-staklena-cijev.html)Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: AKemija na Ožujak 20, 2011, 09:39:20
Staklo se reže dijamantom, to je obično neki manji alat ko olovka s 6-8 dijamantića zna se da je dijamant najtvrđa tvar, vjerovali ili ne ja sam svoj dijamant nabavio u agro-centru u zaboku za nekih 40-tak kn, čemu žariti čelik i pretraživat ebay kad bi to trebali imati u pevcu, bauhausu, i sl.


Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Arbor na Ožujak 20, 2011, 11:39:41
Samo sam napisao 1 od načina, zato što se rubovi lagano mogu srediti plamenom, ali dijamant bi trebao biti rješenje.  :thumbup:


Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Bakar na Travanj 03, 2011, 07:07:45
Danas sam probao prerezat pipetu tako da sam otprilike malo manje od pola promjera zagrebao finom turpijom trokutastog oblika, malo sline stavio na prst i navlažio i vrlo lako je pukla te je "rez" bio iznenađujuče ravnomjeran. Izgleda da dijamant nije potreban.


Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: amateur chemistry na Listopad 22, 2011, 07:48:25
Mi smo u školskom labosu to radili sa turpijom,krajeve možeš staviti na plamen da nebudu oštri poslje rezanja.


Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Alojzij3 na Veljača 18, 2013, 07:40:01
Imaš ovdje lijep primjer rezanja stakla. Znam za ovaj primjer kako od boce napraviti čašu s lijepim obrubom. Namočiš konop benzinom i omotaš ga oko boce. Benzinom je najbolje jer najviše ima kalorija (ujedno i najviše °C) koje proizvede prilikom gorenja. Konop zapališ i bocu okrećeš, kad izgori uroni u jako hladnu posudu s vodom i ledom i ona na tom mjestu pukne. Znam da se ova teorija pravljenja čaše i dan danas uči u vojsci.

http://www.scribd.com/doc/30749080/Kako-Izradjivati-Nastavna-Sredstva-2

Također se ovdje mogu naći i druge zanimljive stvarčice ;)Naslov: Odg: Rezanje stakla
Autor: Alojzij3 na Ožujak 13, 2013, 05:27:23
Također, sjetih se, dok sam tražio nešto po ovim dokumentima s kompjutora da sam jednom davno zagrijavao žarulju onaj doli metalni dio, a stakleni balon nje je bio naslonjen na krpi, kasnije sam samo kliještima uhvatio onaj metalni dio, lagano zaokrenuo i ostala mi je čitava staklena tikvica. To sam jednom pokušao i uspio i više nikad, jer mi nije ni trebala. Ali ako je netko još pokušavao i to radio, volio bih da to opiše ovdje.
Nemojte kupovati te žarulje za pokus, već kad koja izgori u kući ili negdje, čuvajte nekoliko komada pa pokušavajte, jedna mora uspjeti, ali nakon prve ako vam neuspije, nemojte odustajati, jer je to sve stvar prakse.