Amasci.net

Znanost => Eksperimentalna kemija => Autor teme: amateur chemistry na Travanj 01, 2011, 10:55:09Naslov: Pranje i čuvanje pribora
Autor: amateur chemistry na Travanj 01, 2011, 10:55:09
Zanima me kako održavate pribor i čime  perete pribor poslje pokusa


Naslov: Odg: Pranje i čuvanje pribora
Autor: Bakar na Travanj 01, 2011, 12:16:29
Pribor uvijek operem vodom iz špine (po mogučnosti toplom) nakon pokusa. Ako je potreban pribor bez i tragova kamenca operem ga solnom, pa vodom i onda destiliranom vodom. Organske ostatke obično uklanjam acetonom. Anorganske ostatke ako ih ne mogu samo vodom ili solnom maknut, koristim smijesu vodik peroksida i solne (što veča konc. peroksida i HCl to bolje, brže ukloni). Za peroksid najbolje uzeti 30%-tni, ali može se koristiti i jedan od deterđenta marke Vanish (bijela boca, piše da sadrži "5-15% bijelila na bazi kisika" ili tako nešto). Najbolji omijer neznam, samo pomiješam solnu i peroksid "kolko mi se čini da je dobro".

Ovo i nije najvezanije za ovu temu al da se ne otvara nova, kako zbrinjavate otpatke i ostatke nakon pokusa?
Ja ih skoro uvijek u odvod sipam putem WC školjke (ako treba prije toga ih razrijedim). To nije baš dobar način ali pošto ne radim s prevelikim količinama i jakim otrovima može se. Organske ostatke ako je isparljivo pustim da ispari. Što se tiče praznih boca, papira za brisanje itd. bacam u smeče.


Naslov: Odg: Pranje i čuvanje pribora
Autor: Doc na Travanj 01, 2011, 01:14:13
Pa u odvod donekle mozes isipati neke kemikalije, medjutim ako su to soli teskih metala onda ti to ne bi nikako preporucio  :thumbup:


Naslov: Odg: Pranje i čuvanje pribora
Autor: Omikron na Travanj 01, 2011, 02:52:36

Ja većinom isperem prvo s vodom, pa solnom kiselinom ako je potrebno i na kraju s malo destilirane vode. :thumbup:

Što se tiče zbrinjavanja kemikalija, ovisi o čemu se radi, ali generalno radim na isti način koji je naveo i Bakar, s tim da pokušavam čim više toga na neki način iskoristiti - ili pročišćavanjem kemikalija, ili prevođenjem eventualno u neki drugi spoj koji bi mi mogao dobro doći, ili na neki sličan način. Imamo još jednu temu ovdje (http://amasci.net/index.php?topic=80.0), koja se više bavi iskorištavanjem otpadnih kemikalija na neki način.Naslov: Odg: Pranje i čuvanje pribora
Autor: amateur chemistry na Travanj 01, 2011, 03:25:38
Ja kad operem gore na tikvicu.čašu,menzuru.....itd stavim na vrh neku papirnatu maramicu da ne ulazi prašina.A kako perete mrlje od željezovog oksida?


Naslov: Odg: Pranje i čuvanje pribora
Autor: Arbor na Travanj 01, 2011, 03:34:45
Evo kako to ja radim:
1. pribor isperem u hladnoj i vrućoj vodi
2. deterdžentom i četkicom očistim vanjske i unutarnje stjenke pribora
3. pribor temeljito isperem toplom vodom

Ako ima ostataka organskih tvari, isperem sa malom količinom alkohola ili acetona. Mrlje od kamenca očistim uz pomoć solne kiseline, a mrlje od manganova(IV) oksida uklonim tako da pribor isperem u blagoj otopini kalijeva metabisulfita. Ostatke parafina otopim medicinskim benzinom, a da bi ga zaštitio od prašine otvore zatvaram aluminijskom folijom.

Željezovi oksidi bi se mogli otopiti solnom kiselinom.