Amasci.net

Znanost => Oprema => Autor teme: ApneaChemist na Svibanj 05, 2011, 05:36:16Naslov: Izrada magnetne mješalice
Autor: ApneaChemist na Svibanj 05, 2011, 05:36:16
Pozdrav!  Kao što sam prije podosta vremena najavio, sada ču pokušati obijasniti kako sam napravio izuzetno efikasnu magnetnu mješalicu.
Djelove koje sam koristio nabavio sam (ne znam iz kojeg razloga) uglavnom iz pokvarenih kompjuterskih djelova, tipa hard disc, cd-rom, floppy i slično.
Ovdije ču pokušati objasniti princip izrade a vi probajte sami prilagoditi vama dostupne djelove.  

Za početak, rastavio sam CD-rom i iz njega izvadio onaj jedan "univerzalni" motorić koji se koristi i u kazetofonima i tako..   On u CD-romu služi za izbacivanje/uvlačenje CD-a vanka.  Iz CD-roma sam odmah izvadio i dva zupčanika od kojih je jedan već bio namontiran na motor, a drugi na prvog.  Zatim sam drugi, veći zupčanik nekako namontirao(nalijepio), na jednu malu šipku  cca 3.5m debelu.  Sada sam nekako tu šipku trebao učvrstiti da se može rotirati, ali ne i micati se u bilo kojem drugom smijeru.

To sam izveo na čudan način pomoču dijela iz hard diska sa kojeg sam skinuo kasnije korišteni magnet ali to je nejasno pa ču staviti slike.  U glavnom nekako sam namontirao tu šipku, i pored jakim ljepilom zalijepio motor da njegov zupčanik sjeda na ovaj veći.  Nakon što sam (opet od jednog komada iz Floppy-drive-a) namontirao več spomenuti jaki magnet koji možete nabaviti iz starog harda (2), to sam sve skupa, u nedostatku lijepe, drvene kutije, silikonom zalijepio u jednu metalnu posudu.  Silikon sam koristio da bi smanjio vibracije koje su stvarale buku prilikom rada.  Motor sam preko potenciometra za kontrolu brzine spojio na neki stari punjač sličan onome za mobitel (doduše 7.5V, a ne 5V).   Na kutiju sam stavio tanku ploču, a na nju bi trebala ići pusuda sa "stirr-bar-om" koji nemam  pa sam ja stavio komad čavla.   Važno je da na neki način magnet koji se vrti priblišite što više magnetu u posudi.  


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: ApneaChemist na Svibanj 05, 2011, 05:55:08

(http://s1.postimage.org/11g2je9z8/P5061030.jpg) (http://postimage.org/image/11g2je9z8/)

(http://s1.postimage.org/11gmdufwk/P5061034.jpg) (http://postimage.org/image/11gmdufwk/)

(http://s1.postimage.org/11ievsz5w/P5061035.jpg) (http://postimage.org/image/11ievsz5w/)

(http://s1.postimage.org/11ix2pslg/P5061036.jpg) (http://postimage.org/image/11ix2pslg/)

(http://s2.postimage.org/185xl8u90/P5061039.jpg) (http://postimage.org/image/185xl8u90/)

(http://s2.postimage.org/1872xoilg/P5061042.jpg) (http://postimage.org/image/1872xoilg/)


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: Arbor na Svibanj 05, 2011, 07:03:22
Stvarno zanimljiv projekt, meni se čini odličan za izvođenje reakcija koje je potrebno neprestano miješati da bi se osiguralo što veće iskorištenje. A kao magnetni mješač može poslužiti i obična, naravno samo u reakcijama u kojima neće reaktanti, niti produkti reagirati sa čelikom.  :thumbup:


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: ApneaChemist na Svibanj 05, 2011, 07:10:33
Naravno, iznimno korisna stvar, koristio sam je puno puta....za kloroform, MnSO4..


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: Omikron na Svibanj 06, 2011, 10:23:41

Vrlo zanimljiva izvedba mješalice, svaka čast. :thumbup:

Kad smo već kod dijelova iz računala, može se iskoristiti i elektromotor od ventilatora. Makar, nije da je općenito problem naći nekakav mali elektromotor, tako da se u svakom slučaju radi o jednostavnoj i krajnje jeftinoj improvizaciji.Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: ApneaChemist na Svibanj 06, 2011, 01:44:03
Probao sam i tu verziju, ali problem je što su takvi motori dosta slabi a brzi.  Sa ovim prijenosom mogu dobiti brzinu ali i to da se motor ne zaustavi pri miješanju nečeg gustog.


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: Alojzij3 na Travanj 08, 2012, 07:24:16
Što se tiče opreme i magnetne mješalice rekao bih par riječi. Mi smo prije izrađivali „bad mill“ drobilicu (kuglični mlin) i tako smo je nazivali. To je bio motor od veš mašine kojoj je bio izvađen program centrifuge i posuda neka metalna i unutar su bile olovne kuglice koje su padale na tu neku određenu smjesu i tako ga tabali i habali i time usitnjavali. Bilo kakvi mikseri ili drobilice su i važni u kućnoj kemiji i dosta toga ćete teško moć raditi bez toga. Tučak je sitna stvar za takvo nešto, jer kad trebate nešto tvrđe mrviti za to je dobar, al opet njegov ostatak morate staviti u mikser da ga još dodatno usitnite (npr. ugljen). Ako imate prejak motor sve će vam se zbog vrtnje i centrifugalne sile prilijepiti na rub tog bubnja. Moja preporuka je da kupite mikser za ovakve stvari, a platit ćete ga oko 250kn, ali prava stvar koja mjesto kuglica olovnih ima čelične male nože, i stvarno prava stvar tiha za razliku ovoga koji radi jako veliku buku.

Jednom sam na otpadu metalnih sirovina naišao na te kuglice na podu pa sam ih skupio 10-ak i odnio kući sebi za moje potrebe. Dobio sam ih i besplatno. Bile su željezne i teške, al očito su bile ili od nekih velikih ležajeva ili tako nečega. Hvalim tebe i tvoju drobilicu što si napravio, mala je i za tvoje potrebe vjerojatno i korisna. Al vjeruj mi isplati se uzeti mikser, jer je to stvar koja ti je potrebna i uvijek ćeš je koristiti.

Usput, kod proizvodnje cementa, se koristi kuglični mlin. U procesu proizvodnje cementa, sirovina (lapor ili vapnenac) se najprije drobi pomoću čeljusne drobilice, zatim melje u kugličnom mlinu do određene finoće čestica. Takvi mlinovi su dugi od 5 do 10 metara i promjera 3 m. U njemu se provodi takozvano sinteriranje, a to je proces pri kojem čestice omekšaju na rubovima i međusobno se slijepe.Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: Omikron na Travanj 14, 2012, 02:53:50

Treba paziti od kojeg materijala su izrađene kuglice, kako ne bi došlo do stvaranja iskri kod međusobnih sudara kuglica, što bi očito u usitnjavanju određenih smjesa mogao biti popriličan problem. Sa olovom ne bi trebalo biti problema. :thumbup:Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: erlenmeyer na Listopad 29, 2012, 09:21:22
Kuglice za ballmill moraju obavezno bit od materijala koji ne iskri, osim metalnih dobar je i aluminijev(III) oksid!


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: mr. pametni na Studeni 26, 2012, 10:16:28
a olovo? ima u onim dućanima za ribolov kupiti olovne kuglice


Naslov: Odg: Izrada magnetne mješalice
Autor: erlenmeyer na Studeni 28, 2012, 06:39:23
Olovo je najbolje što možeš koristit!