Amasci.net

Znanost => Eksperimentalna kemija => Autor teme: Alojzij3 na Ožujak 29, 2013, 09:51:58Naslov: Dobivanje etil acetata
Autor: Alojzij3 na Ožujak 29, 2013, 09:51:58
Etil Acetat (Etil etanoat, C4H8O2, CH3COOC2H5) je sol (ili ester) octene kiseline. To je bezbojna, lako hlapljiva tekućina ugodna voćnog mirisa, topljiva u alkoholu i esteru, slabo topljiva u vodi, nalik na ljepila ili odstranjivačima laka za nokte. Ledište joj je na -83.6°C, vrelište na 73.1°C i gustoće 0.92g/ml. Etil acetat iritira kožu, pa pazite s njim.
Koristi se kao otrov za ubijanje kukaca (u entomologiji; jer ubije kukca, ali ga ne uništi), kao otapalo u proizvodnji lakova, ljepila, smola, celofana, umjetne svile, umjetne kože, za priređivanje umjetnih voćnih mirisa, u odstranjivačima laka za nokte, kao reagens za određivanje Angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE), itd..


1. Tiščenkova rekacija:
Kada se aldehidi griju s aluminijevim alkoksidom (obično aluminijevim etoksidom ili izopropoksidom), koji je aktivan s malo bezvodnoga aluminijevog klorida (ili cinkova praha), dolazi do međumolarne oksidacije i redukcije slične Cannizzarovoj reakciji. Ali umjesto da se lakohol i kiselina pojavljuju kao takvi, produkt je ester.

2 RCHO --> (Al(OR)3)--> RCOOR

Tako iz acetaldehida nastaje etilacetat.


2.
U laboratoriju se može dobiti na mnogo načina - esterifikacijom (reakcijom octene kiseline i etanola - povratna u prisustvu vode).

CH3CH2OH + CH3COOH --> CH3COOCH2CH3 + H2O


3.
Pomiješaj 50ml (40g) etanola i 50ml (52g) octene kiseline temeljito u 250mililitaskoj tekmici s okruglim dnom, i dodajte polako uz hlađenje i treskanje, 10ml (18.5g) koncentrirane sumporne kiseline. Pazite da tekućina bude homogena. Spojite tikvicu s Liebigovim hladilom u drugu tikvicu i kuhajte lagano za 10min.
Kada je završeno, dodaj oko 25ml od 30% NaCO3 u otopinu da se neutraliziraju kiseline. Gornji sloj je etilacetat, a donji dio (voda) bacite.
Zatim pripremite 25g bezvodnog CaCl2 u 25ml vode (otklanja etanol), dodajte ga u etilacetat u lijevak, pa bućkajte da se procijedi. Ovom metodom se dobije 50g etil acetata.


4.
Može se pripremiti i kao što je prikazano na slici ispod. Dodaj oko 10ml koncentrirane sumporne kiseline i 10 ml etanola u tikvicu za destilaciju. Reakcija je egzotermna (http://hr.wikipedia.org/wiki/Egzotermni_proces). U gornjoj tikvici /kondenzatoru/hladilu – ili što li već imate s ventilom/ ulij 20ml etanola i 20ml octene kiseline.
Uljnu kupku zagrijte na oko 150°C i polako otvarajte ventil da kapkaju etanol-kiseline (etanol-smjesa) u donju smjesu sumporne kiseline i etanola.
Kasnije ga osušite sa kalcijevim kloridom.

http://postimg.org/image/lrcnyqpdz/