Amasci.net

Znanost => Kemikalije => Autor teme: Alojzij3 na Travanj 08, 2013, 01:46:45Naslov: Silicijev dioksid
Autor: Alojzij3 na Travanj 08, 2013, 01:46:45
Silicijev dioksid (http://hr.wikipedia.org/wiki/Silicijev_dioksid) (silicijev(IV) oksid, SiO2) je prirodni mineral Kremen ili kvarc (http://hr.wikipedia.org/wiki/Kvarc), visokoga tališta i velike čvrstoće. Rabi se u golemim količinama za proizvodnju stakla (iz kvarcnog pijeska) i keramike, a u obliku pijeska kao sirovina za izradbu materijala otpornih na visoke temperature. Također se rabi i u proizvodnji portland cementa.

Može se nabaviti u građevinskim dućanima pod imenom „kremeni pijesak“ ili „kvarcni pijesak“ (http://www.pijesak.hr/?proizvodi) po tome jer je kremen (kvarc) heksagonski mineral pijeska.

Silicijev(IV) oksid se može kupiti poljoprivrednim ljekarnama pod nazivom „Sil flock“ (http://www.cedar-agro.hr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=346&category_id=8&option=com_virtuemart&Itemid=159). Sastoji se od 30% „silicijeva oksida„ i ostalo demineralizirana voda. Uparavanjem nje do suhoga imate bezvodni (suhi) silicijev(IV) oksid kojeg morate čuvati u posudi eksikatoru da ne navuče vlagu na sebe opet.


Silika-gel (silika[ti] + gel) je amorfni silicijev dioksid (SiO2). Aktiviran sušenjem vrlo dobro upija vodu, apsorbira mirise i boje.
Silika-gel (http://hr.wikipedia.org/wiki/Silika-gel) je najpoznatija i najjeftinija industrijska higroskopna tvar. Najviše se upotrebljava kao sredstvo za sušenje, tj. oduzimanje vlage plinovima i različitim kapljevitim organskim spojevima (dehidrator), te za izdvajanje pojedinih komponenata iz plinovitih ili kapljevitih smjesa. Koristi se u kromatografiji kao apsorbens, u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima kao dezodorans, za rafinaciju mineralnih ulja, kao nosač katalizatora i dr..
Koristi se tekstilnoj i obućarskoj industriji (često može bit viđen u malim papirnatim kesicama, u obliku kuglica, u novokupljenim kutijama od cipela). Također i u onom čepu od šumećih tableta:).


Naslov: Odg: Silicijev dioksid
Autor: Alojzij3 na Travanj 08, 2013, 07:28:02
Inače davno kad sam nešto pomagao susjedu kod postavljanja kamenih granitnih klupica i pločica, uzeo sam par komada granita.
Inače prirodni je granit jako lijep izvor SiO2, mada bude često onečišćen s aluminijevim(III) oksidom.

(http://s7.postimg.org/qmbvjcs2f/Granit_Si_O2.jpg) (http://postimg.org/image/qmbvjcs2f/)

(http://s23.postimg.org/bsoumo0on/Granit1_Si_O2.jpg) (http://postimg.org/image/bsoumo0on/)


Naslov: Odg: Silicijev dioksid
Autor: Alojzij3 na Prosinac 25, 2014, 04:55:51

   (http://s15.postimg.org/8x8pajmuv/20141126_131536.jpg) (http://postimg.org/image/8x8pajmuv/)   (http://s2.postimg.org/mkpdk3pj9/20141126_131542.jpg) (http://postimg.org/image/mkpdk3pj9/)

   (http://s7.postimg.org/8z1swwvpj/20141126_131548.jpg) (http://postimg.org/image/8z1swwvpj/)   (http://s14.postimg.org/5ado01sa5/20141126_131604.jpg) (http://postimg.org/image/5ado01sa5/)Naslov: Odg: Silicijev dioksid
Autor: Omikron na Siječanj 04, 2015, 08:18:35

Lijepi primjerci. ;DNaslov: Odg: Silicijev dioksid
Autor: Alojzij3 na Prosinac 29, 2018, 08:04:47
Vidim da je i ovdje nestalo slika pa postimage-a, a dodavanje slika preko foruma i dalje ne radi kako treba :/ ...pa sam prisiljen opet postavljati na postimage slike, ali ovog puta drugi je u pitanju :)
(https://i.postimg.cc/y3XKbJXM/Silikagel-silicagel-silika-gel-silica-gel-1.jpg) (https://postimg.cc/y3XKbJXM)  (https://i.postimg.cc/qgLMwYbz/Silikagel-silicagel-silika-gel-silica-gel-2.jpg) (https://postimg.cc/qgLMwYbz)

Silika gel (absorbers; eng.: silicagel) je jako higroskopan, pa se koristi za izvlačenje vlage iz koječega.

(https://i.postimg.cc/9rD59Nv3/silica-gel-silika-gel-slika-42255284.jpg) (https://postimg.cc/9rD59Nv3)  (https://i.postimg.cc/4mjCQQgY/silika-gel.jpg) (https://postimg.cc/4mjCQQgY)

Ove vrećice su najbolje rješenje kada se traži visoka trajnost u kombinaciji s velikom brzinom upijanja. Najčešće se primjenjuju u industrijskim pakiranjima kada je potrebno zaštititi bilo kakvu osjetljivu ambalažu od vlage, hrđe i korozije tijekom transporta ili skladištenja.
- Nekoliko korisnih primjena:
- Vama besplatno i lako nabavljivo, je u kutijama od obuće, gdje dolaze minijaturni paketići, jer obuća prolazi velike razlike u temperaturama i vlažnostima, pa da ne našteti i proizvodu i kartonskoj ambalaži!,
- Nekoliko vrećica silica gela stavite u torbu za trening. One će spriječiti da se torba usmrdi jer upijaju vlagu iz znojnih stvari.
- Nekoliko vrećica u kutiji s alatom spriječit će pojavu vlage koja može dovesti do korozije.
- Istresite nekoliko vrećica silica gela u plastičnu kutijicu i držite brijač u njoj. Trajat će duže.
- Ubacite nekoliko vrećica na mjesto gdje čuvate fotke i one će uvijek izgledati sjajno.
- Ubacite nekoliko vrećica u kutiju s ukrasima i imat ćete prekrasne ukrase baš svake godine.
- Neka hrana za kućne ljubimce i začini ostanu suhi. Stavite jednu vrećicu ispod poklopca posude u kojem se isti nalaze.
- Također izvlačenje vlage iz elektrouređaja; npr. mobitela. Ako ste pokvarili mobitel, stavite mobitel u staklenku i na dnu silika gela, te se zatvori (da ne izvlači vodu iz zraka!) i ostavi barem 1 dan, te će izvući će vlagu iz njega.
*Ne koristite rižu, već kemijski spoj silikagel daleko poznat, bolji, pouzadniji!
- Stavite nekoliko vrećica silica gela ispod vjetrobranskog stakla u vozačevoj kabini; i ona će se mnogo manje magliti. Da bi spriječili zamagljivanje (kondenzaciju), dovoljno je samo držati silika gel u nekoj maloj posudici kraj stakla i sve je riješeno.
Kada se ovlaži, potrebno ga je osušiti na suncu, sobnoj temperaturi, ili negdje pored aparata ili uređaja koji isijava temperaturu i zatim ga ponovo koristiti.

ITD..

Možete ga sami prepakiravati u druge vrećice, samo te vrećice neka budu platnene ili koješta, samo da može apsorbirati vlagu iz zraka.

Čak se na njuškalu prodaje na podosta mjesta.