Amasci.net

Znanost => Razno => Autor teme: Alojzij3 na Travanj 15, 2013, 08:02:46Naslov: Proizvodnja kemikalija i njihove čistoće
Autor: Alojzij3 na Travanj 15, 2013, 08:02:46
Kemikalije sa „garantnim listom“ su kemikalije najveće čistoće, a koje imaju certifikat s točnom naznakom kvantitativnog sastava primjesa ukoliko ih ima.

-„Pro analysi“ (p.a) . To su kemikalije, koje se mogu upotrijebiti za najtočnija analitička i ostala ispitivanja, a sadržavaju maksimalna onečišćenja, kako je to označeno na etiketi. Ukoliko neka kemikalija nema atesta, onda ona sadržava maksimalna onečišćenja, koja odgovaraju na propisima Mercka (merck2s Prufung der chemischen Reagenzien auf Reinheit – Darmstadt 1931 i 1939) ili propisima A.C.S. (American Chemical Society Specifications).

-„Purissimum“ su kemikalije, koje su po čistoći slabije kvalitete od kemikalija „pro analysi“, a odgovaraju pismenim propisima DDB. Erg. Band 5 i 6. (Deutsche Arzneibuch Ergenzungsband 5.6. – 1953.g.) i Hagera (Hager`s Handbuch der pharmazeutischen Praxis – Berlin 1958).

-„Purum“ (čist) su kemikalije, koje odgovaraju propisima raznih farmakopeja: Pharmacopea Deutsches Arzneibuch 6 (D.A.B.VI)  Pharmacopea Helvetica 5. (Pharm.Helv.V) i sličnim propisima. Ove kemikalije često mogu nadomjestiti kemikalije „purissimum“, a osobito se mogu upotrijebiti za analize u pogonskim i đačkim laboratorijima, te u organskoj i anorganskoj preparativnoj kemiji.

-„Depuratum“ (čišćenje) se sadrže mehanička onečišćenja, a često su takve da ih se može upotrijebiti među purum.

-„Tehnička roba“ – pod tim nazivom dolaze u trgovinu kemikalije, koje odgovaraju određenoj svrsi. Kod nabave takvih kemikalija treba navesti uvjete koji se traže.

-„Crudum“ (sirov) znači kemikalija sirova, onakva, kakva je dobivena iz proizvodnje. Na osnovi uzorka može se u većini slučajeva izravno upotrijebiti kao tehnička sirovina.


Često kemikalije nose oznaku primjene koje su označene na etiketi:
-indikatori (ind.),
-farmacija (pharm),
-fotografia (photogr.),
-kromatografija – u medicinske svrhe (med.),
-za metalurgiju (met.), itd..

Osim toga nalaze se oznake:
-praec. (praecipitatum),
-gef. (gefallt),
-gran. (granulirano),
-konc. (koncentrirana),
-cryst. i krist. (kristalizirana),
-norm. (N; normalna),
-sicc. (bez vode),
-subl. (sublimirana).