Amasci.net

Amasci.net => Amasci.net rasprave => Autor teme: Alojzij3 na Veljača 01, 2014, 07:41:17Naslov: Savjeti i ideje vezano za forum
Autor: Alojzij3 na Veljača 01, 2014, 07:41:17
Poštovani Amasci!

U nastojanju da nam Amasci što bolje funkcionira i što ljepše izgleda, volio bi da uredimo neka pravila kojih bi se valjalo pridržavati prilikom postavljanja vijesti na forum.

Vijesti koje se postavljaju na Amasci, morale bi biti kopirane u potpunosti sa izvora uz ostavljanje linka početne stranice portala odakle je vijest preuzeta.
Isto važi i za autora, ako je naveden, kao i za autora fotografija, također ako je autor naveden.

Postavljanje samo linkova ka izvoru je nedopustivo iz više razloga. Osim što se ruži izgled foruma, vijesti se na izvoru periodično brišu i arhiviraju, pa link postavljen na Amasce na kraju ne vodi nikud. A najvažniji razlog je što se pukim linkovanjem obesmišljava suština foruma kao mjesta gdje se vode diskusije i razmjenjuju mišljenja.

Ako prenosite vijesti sa inostranih portala, poželjno je da uz originalni tekst postujete i prijevod na službeni jezik foruma ili barem sažetak.


Slažete li se?


Naslov: Odg: Savjeti i ideje vezano za forum
Autor: Omikron na Veljača 05, 2014, 12:22:21

Zvuči u redu, ali što se tiče kopiranja cijelog članka, ovisi koliko je on dug zapravo. Najbolje bi bilo napisati ukratko o čemu se radi, znači nekakav oblik sažetka zajedno sa linkom koji vodi prema izvoru. Koja fotografija se također može priložiti. Što se tiče prevođenja stranih tekstova, i navođenja autora članaka i fotografija, tu se slažem.

Nažalost, internet se mijenja i uvijek se nađe mrtvih linkova, ali zato je običaj u radovima u kojima se navodi neki izvor sa interneta, navesti i datum kad je nešto preuzeto sa tog izvora.

U tu svrhu se onda može koristiti ova (http://www.amasci.net/index.php?topic=437.0) tema, imajući na umu ove nove smjernice.Naslov: Odg: Savjeti i ideje vezano za forum
Autor: Alojzij3 na Veljača 06, 2014, 09:40:41
Da, to si u pravu, što se tiče kopiranja, nek se kopira onaj dio na koji se odnosi taj zanimljiv dio, početi sa navodnicima, i završiti s njima. Ako tekst nije u potpunosti kopiran, onaj dio što je izbrisat - na njegovom mjestu staviti tri točkice (...).
Da, i ciljano sam mislio na tu temu, da je nešto slično može tako raditi, jer na primjerima se najbolje uči ;)