Amasci.net

Znanost => Opća znanost => Autor teme: Doc na Studeni 07, 2010, 03:06:33Naslov: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 07, 2010, 03:06:33
Ovako, ovu sam temu otvorio jer sam se prijavio sa svojim drugom iz razreda na olimpijadu Bosna Sema obrazovne institucije izmedju svih koledza u BIH.
Stoga mislio sam od vas zatraziti pomoc.
Svaki savjet mi je i vise nego dobrodosao.


Da krenem ispocetka;;;

Planiram praviti auto na pogon vode.  Naime voda se elektrolizom raspada na hidrogen i oksigen, pa potom se ponovo u PEM cell-u (sluzi za pretvaranje hidrogena u struju i vodu) dobija struja i voda.
Ja planiram proizvesti struju za jedan mali motoric koji ce pokrenuti tockove auta, ali ni tome nije kraj. Da bi to izgledalo jos malo bolje, tu cu sloziti jos kakvih elektronskih zavrzlama kao npr; (semafori, svjetla, daljinski upravljac,...).
Ovaj projekat obuhvata oblasti engineering, energy i environment. :eureka:

Pa bih ja ovom prilikom vas zamolio ako imate nekih savjeta da nesto dodam ovom svom autu, kako bi izgledao korisnije, zahtjevnije, ljepse i bolje :tumble:

I jos nesto... Ima li u Hrvatskoj kupiti ovih auta (Hydrogen fuel cell car), jer cu to tako kupiti da bi izvadio onu fuel cell i onda cu ja praviti svoje auto, jer kad kupujem samo ovaj fuel cell onda mi izadje 3 puta skuplje nego kada je u ovom kompletu...

Obratitie mi se ako nesto ne razumijete, ili svakako jos se tu ima stosta za dodati... :puzzled:
Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 07, 2010, 07:14:33
Ovako je to kad se kupuje,


(http://s2.postimage.org/RfzKr.jpg) (http://postimage.org/image/304bc1e78/)

a vjerujte, mnogo ce to bolje izgledati kad ga preradim..
To cete vidjeti do 5. januara )aBd..


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Studeni 07, 2010, 08:24:52
Čestitam, bravo... ;D
U stvarnom životu nema smisla tako preoblikovati automobile. Zato što moraš potrošiti el. struju da bi je ponovno proizveo.
Ali ideja je originalna. Samo nam javljaj kako napreduje projekt. :thumbup:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 07, 2010, 10:16:43
Ali zapravo ne moram trositi el.struju da bi je proizveo. U stvarnosti se vec koriste takvi automobili. U gas stanici se nalazi spremnik hidrogena koji je dobiven elektrolizom vode tako sto se kao izvor struje uzimaju solarne celije ili snaga vjetra. Stoga ipak se to isplati, jer nam majka priroda vec daje izvor energije za dobar pocetak. A ovo se najvise pravi iz razloga zastite okolisa jer umjesto stetnih gasova koji izlaze iz auspuha automobila, ovdje izlazi samo vodena para... :eureka:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 07, 2010, 10:21:49
Profesorica geografije nam je prije 10-ak dana pricala o tome kako zaliha nafte ima za samo jos 70-ak godina, ali kako stvari stoje sa porastom stanovnistva u svijetu a pogotovo Kine i Indije, potreba za prijevozom raste sve vise- pa bi navodno zbog toga moglo da ostane zaliha nafte za samo maksimalnih 50-ak godina.
A danas je hitno potrebno sto vise zastititi okolis, pa onda ova mi je ideja dobro dosla.. :eureka: :wink1:

Zato se u ove svrhe izmisljaju novi nacini proizvodnje auta, na posve nove pogone :smilegrin:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Studeni 08, 2010, 10:32:31
Svaka cast, vrlo zanimljiv projekt  :thumbup:

Nazalost, nemam pojma gdje bi se tako nesto moglo kupiti u Hrvatskoj. Si gledao na stranicama tipa ebay/amazon? Vidim da tamo ima gorivih celija od par desetaka dolara, pa do ovakvih setova kao na slici koju si dodao, za nekih stotinjak dolara.

I usput, ne znam dal si vidio dio na unitednuclear.com (http://www.switch2hydrogen.com/) posvecen necem slicnom? Slicno kao sto Doc vec rece, njihov sistem se takodjer temelji na koristenju energije Sunca i/ili vjetra za proizvodnju vodika:

Citat: unitednuclear.com
Our Hydrogen Conversion Kits accomplish the task of making Hydrogen by using a high power solar array or wind turbine (or both, depending on customer's physical location) to power the Hydrogen Generator. This home Hydrogen generator remains in your garage and is about the size of a dishwasher. The Hydrogen generator connects to your water line and the solar array (or wind generator) provides the necessary power to run the generator. When you park you car in the garage at night, you plug your car into the generator. Using the available pressure in your water line, the Hydrogen Generator pumps the Hydrogen it has produced and stored during the day into the Metal Hydride storage tanks in your vehicle, safely storing the gas until you're ready to drive.

(http://www.switch2hydrogen.com/h999.jpg)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 08, 2010, 03:29:12
Gledao sam na vise mjesta, auta kakvih srce pozeli, ali veliki problem mi je shiping. Na nekim mjestima iz USA ne salju van zemlje.

Ne znam kako da to sredim :puzzled:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Studeni 08, 2010, 06:56:48

Si probao traziti po mogucim podrucjima dostave? Na ebay-u mozes na taj nacin traziti, pogledaj pod advanced search. Koliko vidim, ima nekih malo primitivnijih modela koje dostavljaju worldwide. Ako velis da ces ionako samo dijelove iskoristit, onda pretpostavljam da ti nije toliko ni bitno kak izgleda model kojeg ces eventualno narucivat...

Paypal si otvorio? Trebat ce ti u svakom slucaju ako mislis narucivat izvana bilo sto...


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 08, 2010, 07:03:37
Pa samo dijelovi mi trebaju, a izgled auta ne mora ni biti nesto jer ga ionako necu ni koristiti.

Paypal nisam otvorio, za sta se to koristi, koja je svrha toga za narucivanje.
Mi smo mislili samo preko kartice mastercard to sve samo platiti.


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Studeni 08, 2010, 07:15:37
Paypal nisam otvorio, za sta se to koristi, koja je svrha toga za narucivanje.
Mi smo mislili samo preko kartice mastercard to sve samo platiti.

Paypal ti je nesto kao posrednik izmedju tebe i prodavaca. Pri koristenju paypala, prodavac zapravo nema kontakt sa tvojom karticom niti podacima vezanim uz nju, posto ti prvo uploadas novac s kartice na paypal, i onda dalje placas paypalom. Tebi nudi povecanu sigurnost prilikom transakcija, a zauzvrat ti uzme neku malu proviziju. Nije nuzno, mozes ti platiti i direktno karticom, ali ako mislis i ubuduce narucivati stvari preko neta, nije lose razmislit o tome...


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 27, 2010, 09:24:00
Evo ovako, za ovu fuel cell (celija za pretvaranje hidrogena u struju), njena snaga je 3W, jacina struje 350mA, a proizvodi napon od 8.5 volti.
To je fantasticno, jer samo kad jos cujete da se elektrolizu treba uloziti samo 1.8 volti sunceve ili energije vjetra, nesmije biti veci napon jer osteti celiju, i naravno samo se koristi destilovana voda.
Time se proizvodi hidrogena koliko hoces, a kao proizvod se dobije nama pozeljna struja, i plus se izdvaja velika kolicina toplote koja nam moze posluziti u neke druge svrhe.
Da, zaboravio sa reci i voda nastaje pri samom ovom procesu, ali ona ce u stvarnosti izlaziti u obliku pare iz auspuha automobila. Tako da nema zagadjena okolisa zbog onih otrovnih plinova (CO, CO2.....)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Studeni 28, 2010, 10:03:49
To je fantasticno, jer samo kad jos cujete da se elektrolizu treba uloziti samo 1.8 volti sunceve ili energije vjetra, nesmije biti veci napon jer osteti celiju, i naravno samo se koristi destilovana voda.
Destilirana voda nije dobar vodič el. struje, da bi se povećala vodljivost, potrebno je dodati par kapi sumporne kiseline. :thumbup:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 28, 2010, 02:04:41
Ne smije se dodavati sumporna kiselina niti neki drugi spojevi kao npr; NaCl, jer onda je moguce da u produktu pored vodene pare (ekoloski ne zagadjivaca) izadje i sumpor dioksid ili tako nesto (ekoloski zagadjivac). A obicna voda se nesmije koristiti jer sadrzi u sebi dosta rastvorljivih minerala koji ostecuju membranu, sto je rezultat kvara celije...


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Studeni 28, 2010, 04:42:47
Ne znam kako to onda može funkcionirati, destilirana voda nije dobar vodič, to znači da nećeš dobiti vodik.  :puzzled:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Studeni 28, 2010, 08:03:30
Pa ja ne znam sada hoce li se koristiti u elektrolizatoru Platinska folija kao katalizator.
 Ni meni tu nesto nije jasno :puzzled:
Ali kad dobijem paket i brosuru, u kojoj sve pise ,javim vam....


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 10, 2010, 06:34:54
Pa kada bolje promislim, mozda se i moze koristiti u ovom slucaju NaCl kao elektrolit.  :eureka: Jer on nece imati nimalo uticaja na proizvodnju hidrogena. Hydrogen ce biti cist produkt. Dok bi dodavanjem sumporne kiseline pored hidrogena se mogli pomijesati jos kojekakav gas, pa mi to onda ne bi islo u najbolju ruku jer tada bi se fuel cell mogao ostetiti, a moj cilj je ujedno zastita okolisa i sprecavanje globalnog zatopljenja. :bigsmile:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Prosinac 10, 2010, 08:31:23
Razmisli malo, pa već imaš sumpornu u akomulatoru.  :tongue:
Sumporna samo poveća vodljivost vode i nema nikakvih plinova, samo vodik i kisik.
A elektrolizom otopinom natrijeva klorida ćeš dobiti vodik i klor.  :sniff:

Probaj napraviti pokus, uzmi 3 čaše, u 1 čašu usipaj destiliranu vodu, u drugu destiliranu + par kapi sumporne, a u treću otopinu natrijeva klorida.
Provodi električnu struju par minuta i vidjet ćeš sam.

Čaša 1. Neće doći do gotovo nikakve reakcije
Čaša 2. 2H2O ----> 2H2 + O2
Čaša 3. NaCl(aq) + H2O ----> NaOH(aq) + Cl2 + H2


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Prosinac 10, 2010, 09:09:17
Kao što reče Arbor, ako dodaš natrijev klorid, dobit ćeš klor, a on donosi brojne druge probleme (korozija materijala, toksičnost, itd). Uz to, reakcija koju je Arbor napisao za čašu br.3 je donekle pojednostavljena - otapanjem određene količine nastalog klora u vodi mogu uz kloridne ione nastati i hipokloritni i kloratni ioni, a to dodatno komplicira stvari. Sa sumpornom bi možda ipak imao manje problema ;D


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 10, 2010, 09:56:06
Jeste, Arbor je u pravu. Sad sam se sjetio. Elektrolizom rastvora NaCl se dobije NaOH ali pri tom izlazi hlor. Pa bi meni onda pored hidrogena i oksigena mijesao se i hlor, ali to mi ne pase nikako.
Ali ako je po vama tacno da koristenjem sumporne kiseline nece biti vise nikakvih gasova osim H i O onda bi to bilo idealno rjesenje.
Ne znam jos, sacekat cu dok mi dodje paket.
Kazu da bi trebao doci do kraja ove sedmice. Narucio sam iz Njemacke prije 12 dana
 :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Prosinac 10, 2010, 11:30:11
Uz to, reakcija koju je Arbor napisao za čašu br.3 je donekle pojednostavljena - otapanjem određene količine nastalog klora u vodi mogu uz kloridne ione nastati i hipokloritni i kloratni ioni, a to dodatno komplicira stvari. Sa sumpornom bi možda ipak imao manje problema ;D

Da, nisam pisao ostatak zato što nije potrebno, NaOH i klor reagiraju i nastaju natrijev hipoklorit i natrijev klorat- ovisi o temperaturi otopine.Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 15, 2010, 07:21:42
Evo ga. Ovo za sve one koji su jedva cekali da cuju kako sve ovo i na koji nacin radi, jer zvuci nevjerovatno . :puzzled:

Ovaj elektrolizator je najprije bipolarni (elektrolit u cvrstom stanju) , a ne kao sto smo navodili ranije unipolarni (elektrolit u tecnom stanju).
Zatim ovaj PEM (proton exchange membrane) elektrolizator se sastoji od elektrolitske membrane (najcesce se koristi "NAFION"), anode, katode, i katalizatora (platina).
Kada se voda uvede kroz jednu cjevcicu na anodu, tada dolazi do cijepanja vode na H2 i O2 naravno to sve radi katalizator platina. O2 izlazi kroz drugu cjevcicu na anodi.
Ostali hidrogen se cijepa na protone i elektrone. Ovaj elektrolit dopusta samo protonima da prodju kroz njega da bi dosli do katode , dok elektroni ne mogu. Oni moraju pratiti vanjski put do katode, (prikljuci se mali motoric ili lampica da bi se uvjerilo da tu protice struja). Na katodi kroz jednu cjevcicu ulazi oksigen iz zraka, pa se spaja sa onim protonom hidrogenovim (koji je prosao kroz elektrolitsku membranu) i elektronom (koji je stigao u isto vrijeme nakon sto je obavio zadatak proizvodnje struje), pa kao njegov proizvod nastaje voda. Naravno ov se spaja zahvaljujuci katalizatoru platini koji se kao sto vidite nalazi i na anodi i katodi. Da vas napomenem da je ovo egzotermna reakcija (pri tom se izdvaja velika kolicina toplote), pa zbog toga voda najzad isparava.  :eureka:
Vidite, sve sto treba je iskoristiti suncevu ili energiju vjetra da bi iz vode dobili hidrogen (nosilac energije, hemijska energija, koji se na kraju u celiji za pretvaranje (fuel cell) proizvodi u struju (elektricna energija) i vodenu paru koja ne moze stetiti atmosferi, i ljudima. :shocked2:    Sta cete, to vam je tehnologija!

EXPAND YOUR LIMITS!!!!!!!!   :eureka:

Ovo sam vam morao napisati, a ostalo cu objaviti (sami proces rada fuel cell-a, i ostale pojedinosti) kada zavrsi samo takmicenje tj, 5. januara.  :bigsmile:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Prosinac 15, 2010, 07:55:08
Zvuči zanimljivo, ali stvarno nisam nikada vidio išta slično. Ne radi se o elektrolizi kakvu mi znamo sa elektrolitom.
Samo naprijed i slobodno javljaj novosti...
...ima osoba koje će čitati. :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 15, 2010, 08:08:54
Pa ona elektroliza za koju svi zanamo je unipolarna i koristi se elektrolit u tekucem stanju npr; (vodeni otopina NaCl, ili rastvor neke kiseline), dok je ovdje slucaj nove tehnologije,
i to to bipolarni elektrolizator za elektrolizu koji ima elektrolit u cvrstom stanju (zove se  "Nafion") . Ovdje je uloga ovog elektrolita da dopusti samo protonima vodika da prodju kroz njega, dok elektroni ne mogu, i ovim nacin omogucava proizvodnju struje.
Hidrogenska celija (H-fuel cell) ce u buducnosti biti i vise nego dobra zamjena za danasnja goriva, jer je mnogo efikasnija a i stiti okolinu.
Tzv. "Eko energija". :bigsmile: :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Prosinac 16, 2010, 09:27:33
Imaš možda neku literaturu u elektroničkom obliku u vezi toga?
Jel se možda radi o ovome (http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_exchange_membrane_fuel_cell)? Više manje se slaže s onim što si opisao.

U svakom slučaju, zvuči zanimljivo, ali ne znam puno o gorivim čelijama ovog tipa, tako da je svaki link dobrodošao.  ;D


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 20, 2010, 05:17:36
Pa ustvari radi se o ovome. To je samo neki mali uvod. :shocked2:
Sad trenutno nemam vremena da stavim neke sajtove ili dokumente. Jos su mi ostale dvije sedmice do 5. Januara dokad to mora biti gotovo.
Ali obecavam da kad se zavrsi takmicenje, bez obzira na uspjeh, javicu vam sve ukljucujuci i nesto opsirno o fuel cell-u, a to podrazumijeva i princip rada moga auta buducnosti. :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Prosinac 20, 2010, 09:06:43
Nema problema :thumbup: U svakom slučaju, sretno s projektom ;D


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 22, 2010, 09:46:35
Evo da isprobam i ovu opciju kad je vec nude..  
A usput da vam pokazem rad fuel cell-a u 3D-u :tongue:http://www.fueleconomy.gov/feg/animation/swfs/fuelcellframe.html


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Prosinac 23, 2010, 04:30:52
Zgodna prezentacija :thumbup:

Inače, imaš vlastiti izvor vodika ili si to također dobio sa setom (nešto tipa ovo (http://www.youtube.com/watch?v=gDCEvQegpug))? :puzzled:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Prosinac 23, 2010, 06:17:16
Pa u setu sam dobio solarnu celiju, PEM elektrolizator (iz vode proizvodi hidrogen) sa svim crijevima, PEM fuel cell (koja pretvara H u struju)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 03, 2011, 06:53:29
Evo decki dosao je i taj dan. Sutra idem u Sarajevo. Takmicenje pocinje u srijedu.
Ovom bi se prilikom zelio zahvaliti na podrsci koju ste mi dali i oprostiti se nakratko od vas, predobrog drustva.

A evo kao mali znak paznje, ostavljam vam ove slike na kojima mozete vidjeti kako izgleda odprilike nas rad.
A vise informacija i slika dobijete uskoro, kad se vratim, a do tada zelim vam ugodne dane.


(http://s3.postimage.org/1oador05g/DSC00944.jpg) (http://postimage.org/image/1oador05g/)   (http://s3.postimage.org/1oaz6qikk/DSC00947.jpg) (http://postimage.org/image/1oaz6qikk/)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 03, 2011, 07:01:54
(http://s3.postimage.org/1ocl2jnus/DSC00921.jpg) (http://postimage.org/image/1ocl2jnus/)   (http://s3.postimage.org/1odjsty84/DSC00948.jpg) (http://postimage.org/image/1odjsty84/)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Siječanj 03, 2011, 10:19:46
Evo decki dosao je i taj dan. Sutra idem u Sarajevo. Takmicenje pocinje u srijedu.
Ovom bi se prilikom zelio zahvaliti na podrsci koju ste mi dali i oprostiti se nakratko od vas, predobrog drustva.

A evo kao mali znak paznje, ostavljam vam ove slike na kojima mozete vidjeti kako izgleda odprilike nas rad.
A vise informacija i slika dobijete uskoro, kad se vratim, a do tada zelim vam ugodne dane.

Izgleda super :thumbup:

Još jednom sretno na natjecanju, i svakako javi kako je prošlo ;D


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Siječanj 04, 2011, 12:08:18
Izgleda stvarno zanimljivo.
Želim ti sve najbolje i mnogo sreće da dostigneš što bolje rezultate!  :thumbup:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 06, 2011, 10:42:57
Evo da se samo javim jer imam malo vremena jer moram ici u skolu. Znate vec tu proceduru :tongue:


Osvojio sam 1. mjesto sa svojim projektom "Hydrogen fuel cell car"

O ostalim pojedinostima cemo kad se vratim.... :bigsmile:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Siječanj 06, 2011, 10:50:40
Evo da se samo javim jer imam malo vremena jer moram ici u skolu. Znate vec tu proceduru :tongue:

Osvojio sam 1. mjesto sa svojim projektom "Hydrogen fuel cell car"

O ostalim pojedinostima cemo kad se vratim.... :bigsmile:

Whoa, čestitam :thumbup: :smilegrin:
Drago mi je da ti se projekt isplatio ;D
Naravno, zanimaju nas i detalji, tako da kad ćeš imat vremena, znaš da ovdje čekaju čitatelji :wink1:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 06, 2011, 10:52:09
Ok, ocekujte neki sadrzaj danas. To je exkluzivno za obozavatelje. hehhe :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Siječanj 06, 2011, 02:06:01
Čestitam, stvarno odlična vijest.  :thumbup:Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 06, 2011, 06:13:33
Hvala vam na cestitkama.  :thumbup:

Neke sam vam osnovne slike o autu pokazao vec, a neke cu vam pokazati sada, iako jos nemam trenutno slike sa dodjele medalja koje cu dobiti danas ili sutra..Evo sad cu vam uploadovati dokument nas za takmicenje (workbook).


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 06, 2011, 06:44:01
PS: Zaboravio sam vam reci da cemo aBd ici na svijetsku olimpiadu u USA (I-SWEEEP), Tursku (INEPO), a mozda i u Azerbejdzan i Rumuniju na razna medjunarodna takmicenja.

Sad imam jako puno obaveza jer sad sve treba profesionalno pripremiti a i auto pojacati jacom gorivom celijom, tako da,... ocekujte spektakl. :tongue:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Siječanj 06, 2011, 06:57:33
Lijepo i profesionalno ste vi to sastavili, namjeravam pročitati čim stignem. :thumbup:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 06, 2011, 08:28:13
Evo jedna fotka koja objasnjava sve dijelove:


(http://s1.postimage.org/261wgfksk/s_oznakama.png) (http://postimage.org/image/261wgfksk/)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Siječanj 07, 2011, 06:47:24
Evo i nekliko slika sa samog takmicenja:


(http://s1.postimage.org/2clugm138/002.jpg) (http://postimage.org/image/2clugm138/)   (http://s1.postimage.org/2clm6xamc/001.jpg) (http://postimage.org/image/2clm6xamc/)      (http://s1.postimage.org/2cm12rf2c/003.jpg) (http://postimage.org/image/2cm12rf2c/)

(http://s1.postimage.org/2cm7owt1g/004.jpg) (http://postimage.org/image/2cm7owt1g/)   (http://s1.postimage.org/2cm9cg5j8/005.jpg) (http://postimage.org/image/2cm9cg5j8/)   (http://s1.postimage.org/2czjarg90/006.jpg) (http://postimage.org/image/2czjarg90/)

A sve ostale informacije i slike mozete pogledati na web stranici bosepo.org (http://bosepo.org)  , stvarno organizacija na nivou.

Eto ja se nadam da ste dosta informacija dobili od mene sto se tice samog takmicenja.
U buducnosti cu vas svakako obavjestavati kako ce napredovati takmicenje. Ali Amerika je tek u maju. :bigsmile: :wink1:Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Siječanj 07, 2011, 09:02:43
Eto ja se nadam da ste dosta informacija dobili od mene sto se tice samog takmicenja.
U buducnosti cu vas svakako obavjestavati kako ce napredovati takmicenje. Ali Amerika je tek u maju. :bigsmile: :wink1:

Još jednom svaka čast :thumbup:
Samo nastavi sa daljnjim radom i pripremama, i tih nekoliko mjeseci će brzo proći ;D


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Svibanj 15, 2011, 06:38:56
E pa ljudi, ja se napokon vratio. (u srijedu jos), ali me nikako nije prijava bila prihvacena, neznam zbog cega??
Radosna vijest jesto se nisam vratio kuci praznih dzepova. Naime radi se o tome da sam osvojio zlatnu medalju. Savim jos koju fotku kasnije, na samom takmicenju, dodjeli medalja i to.
Dobio sam i stipendije za Ameriku (North American University), al ne znam da cu to prihvatiti i za Sarajevo (Burch University). Za sadasam jos na svom pmf-u odsjek za hemiju.Utorak ode da vidim u Sarajevo sve za fakultet. Tad ce biti otvoreni dani, tako da od njih mogu dobiti raznih informacija.


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Svibanj 15, 2011, 06:42:28
Čestitam, drago nam je čuti tako dobru vijest!  :thumbup:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Svibanj 16, 2011, 03:41:42

Čestitam. ;D :thumbup: Sigurno je bilo odlično, a iskustvo će ti u svakom slučaju dobro doći u budućnosti.Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Svibanj 19, 2011, 12:44:27
Evo veceras sam se sretno vratio kuci iz Sarajeva.Isao sam na otvorene dane hemije na pmf-u i moram se pohvaliti da je bilo iznad ocekivanog. Jedva cekam prijemni pocetkom jula. Faks je vrh  :smilegrin: Vec sam se sprijateljio s pola dobrih djaka tamo. Stvarno su druzeljubivi. :wink1:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Lipanj 20, 2011, 08:16:35
Evo kako sam i obećao da ću staviti fotke  :wink1:

   (http://s3.postimage.org/jvy5em2s/IMG_0156.jpg) (http://postimage.org/image/jvy5em2s/)   (http://s3.postimage.org/jx6swzes/DSCN1443.jpg) (http://postimage.org/image/jx6swzes/)

   (http://s3.postimage.org/jym2kqpw/IMG_0467.jpg) (http://postimage.org/image/jym2kqpw/)   (http://s3.postimage.org/k0b9gkzo/DSCN1606.jpg) (http://postimage.org/image/k0b9gkzo/)Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Lipanj 20, 2011, 08:27:12
   (http://s3.postimage.org/k1jwyybo/DSCN1437.jpg) (http://postimage.org/image/k1jwyybo/)   (http://s3.postimage.org/k2in98p0/IMG_0152.jpg) (http://postimage.org/image/k2in98p0/)

   (http://s1.postimage.org/1t5jybyh0/IMG_0439.jpg) (http://postimage.org/image/1t5jybyh0/)   (http://s1.postimage.org/1t6nn8abo/DSCN1442.jpg) (http://postimage.org/image/1t6nn8abo/)

I za kraj :bigsmile: Mjesto sa kojeg su snimali scene s Mjeseca :shocked2: Milijoni ljudi su bili prevareni :mad:Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Arbor na Lipanj 20, 2011, 09:38:14
To za snimanje je opće poznato.  :sniff: Jednostavno potrebno je samo pogledati snimku gdje su astronauti ''hodali'' po mjesecu. Sjene dolaze iz više kutova(što znači da je više izvora svijetla), ali mogu dolaziti iz samo jednog kuta(1 izvor svijetla - sunce). Nije bilo zvijezda što bi se trebalo vidjeti, zato što mjesec nema atmosferu. Kako nema atmosfere nema niti vjetra, a američka zastava se vijori.  :shocked2:

Za više informacija, pogledajte:

Link 1 (http://endimion17.blog.hr/2008/01/1624033588/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-1.html)
Link 2 (http://endimion17.blog.hr/2008/01/1624063734/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-2.html)
Link 3 (http://endimion17.blog.hr/2008/01/1624068202/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-3.html)
Link 4 (http://endimion17.blog.hr/2008/01/1624097660/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-4.html)
Link 5 (http://endimion17.blog.hr/2008/01/1624113143/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-5.html)
Link 6 (http://endimion17.blog.hr/2008/02/1624253967/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-6.html)
Link 7 (http://endimion17.blog.hr/2008/02/1624259172/pseudoznanost-5-sudenje-apollu-7.html)


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Lipanj 20, 2011, 09:59:53
Istina za zastavu koja se viorila, hahahha :bigsmile:   To mi je bilo najsmjesnije.
Steta sto sad nemam vremena da pogledam te linkove jer evo ode za jos malo za Sarajevo, tako da jedva cekam kad se vratim da pogledam to :smilegrin:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Omikron na Lipanj 20, 2011, 10:28:59

Tebi Doc čestitam još jednom, koliko vidim, odlično vam je bilo i zbilja ste imali svašta za vidjeti i naučiti. ;D

A uz to, jedna napomena - zadnjih par postova ovdje nabijeno je sarkazmom, tako da slučajno netko ne bi dobio krivu ideju. :smilegrin: Usput, linkovi koje je objavio Arbor su u svakom slučaju dobro štivo, tako da preporučam. :thumbup:Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Lipanj 21, 2011, 09:07:51
Još jednom hvala!

Linkovi su u svakom slučaju zanimljivi  :bigsmile:


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: mr. pametni na Lipanj 26, 2011, 09:45:32
svaka čast na medaljama i uspjehu,zbilja nevjerojatno,a jel auto na daljinski?


Naslov: Odg: Znanstvena olimpijada
Autor: Doc na Lipanj 26, 2011, 10:23:16
Jeste na daljinski je.(infra crveno navođenje, mada bi moglo ići i ručno).    Auto ide samo naprijed-nazad, jer nismo imali vremena a ni novca da jos pravimo kojekakve nadogradnje jer bi to zahtijevalo i vecu pokretacku snagu (veca goriva celija) sto bi trazilo i jos dodatne jako visoke troskove :(
Al imam jos neke planove za budućnost sad kad se upisem na faks, tako da...... :smilegrin: