Amasci.net

Znanost => Eksperimentalna kemija => Autor teme: Arbor na Srpanj 03, 2010, 09:58:35Naslov: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Arbor na Srpanj 03, 2010, 09:58:35
Ova besprijekorno važna kemikalija, u trgovinama ju je moguće nabaviti tehničke čistoće (19%) i košta desetak kn, ali meni je važnija čistoća i koncentracija.  :-X
Nemoguće ju je gotovo koncentrirati iznad 20.2%, a 36%-tna se može kupiti samo u tvrtkama koje prodaju laboratorijske kemikalije. Imam oko 250 ml conc. HCl(aq)

Kako se vi snalazite u vezi ove kemikalije, tj. kako ju dobivate. :-\Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Srpanj 03, 2010, 11:11:42
Ja vecinom koristim samo ovu ~19% iz trgovina. Ako je u nekoj sintezi navedena kolicina potrebne koncentrirane klorovodične kiseline, da se jednostavno preračunati koliko je potrebno kiseline niže koncentracije. Iako, ovisi o sintezi, nekad nije moguće izvesti ovu improvizaciju.

A u slučaju da se baš želi dobiti čišća i koncentriranija, možda bi dovođenje plinovitog klorovodika (može se jednostavno dobiti reakcijom sumporne kiseline i natrijevog klorida) u razrijeđenu otopinu klorovodične kiseline moglo funkcionirati?


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Srpanj 03, 2010, 11:45:13
A u slučaju da se baš želi dobiti čišća i koncentriranija, možda bi dovođenje plinovitog klorovodika (može se jednostavno dobiti reakcijom sumporne kiseline i natrijevog klorida) u razrijeđenu otopinu klorovodične kiseline moglo funkcionirati?

To ti baš neće pomoći, zato jer pri 10°C u 1 l vode možeš otopiti ~500 l klorovodika :)
Ali najsigurnije je kupiti koncentriranu, ali ako je možeš negdje kupiti :-X
Ja sam mislio da destilacija može poslužiti, dobiješ ~20% klorovodičnu kiselinu, ali opet klorovodik je otrovan, i nagriza ::)
U _____ prodaju kloridnu kiselinu, konc. 250 ml - 48 kn :-\


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Srpanj 04, 2010, 08:07:32
Citat: Opca i anorganska kemija - Filipovic, Linapnovic

Klorovodik se uvodi u apsorpcijsku kolonu gdje prolazi kroz cijevi niz koje se slijeva voda. Voda dolazi s vrha kolona, razlijeva se preko Raschig-prstenova i poput filma se slijeva niz cijevi. Istim smjerom struji i klorovodik koji se apsorbira u vodenom filmu. Otuda i naziv za ovakvu apsorpciju "apsorpcija u padajucem filmu". Neapsorbirani plinovi izlaze kroz centralnu cijev, a s dna kolone otjece koncentrirana kloridna kiselina. U toj kiselini maseni udio klorovodika je od 34% do 36%.


Evo jedna od industrijskih metoda.
Zvuci zanimljivo, ali cini se da se ipak mozda vise isplati samo kupiti koncentriranu :'(


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Srpanj 25, 2010, 02:39:32
Ne mogu vjerovati.... :eureka:
U 3. mj. ove godine sam čitao onu knjigu od  Vere Mayer ( Pisac ) i Ivana Gjurček ( Ilustrator ), knjiga se zove ''Eksperimentalna nastava kemije'' kemijski praktikum.
I danas sam se sjetio da ima jedan pokus- Dobivanje konc. klorovodične kiseline.
Koliko se mogu sjetiti bila je slika aparature sa jednom okomitom staklenom cijevi sa krhotinama porculana, ovaj tjedan ću otići u knjižnicu i ponovno ću je podići i opišem postupak.
Aparatura je presložena da bi netko od nas to napravio, ali eto nebi bilo loše imati opisan postupak...  :wink1:

Nešto slično kao postupak opisan na postu iznad.


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Srpanj 26, 2010, 10:29:39
Koliko se mogu sjetiti bila je slika aparature sa jednom okomitom staklenom cijevi sa krhotinama porculana, ovaj tredan ću otići u knjižnicu i ponovno ću je podići i opišem postupak.
Aparatura je presložena da bi netko od nas to napravio, ali eto nebi bilo loše imati opisan postupak...  :wink1:

Nešto slično kao postupak opisan na postu iznad.

To bi moglo biti to, ili barem nesto slicno sto sam i ja pronasao. Da se ima lova do krova, bio bi zanimljiv projekt :bigsmile:


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Srpanj 26, 2010, 05:22:57
Sinteza klorovodika i dobivanje kloridne kiseline

Mislim da ovo nema smisla zato što u pokusu potrošimo kloridnu kiselinu na stvaranje klor, da bismo stvorili klorovodik i otapali ga u vodi. Zar ne bi bilo jednostavnije dobiti klorovodik reakcijom natrijeva klorida i sumporne kiseline i otapati ga u vodu na ovaj način!!! Ali eto neću ništa mijenjati iz pokusa već cjeli postupak opisati.

Kemikalije: konc. kloridna kiselina, kalijev permanganat, aktivni ugljen, natrijev hidroksid(zasićena otopina), konc. sumporna kiselina

Pribor: lijevak za dokapavanje( 2 komada), okrugla tikvica sa ravnim dnom od 250ml, Kippov aparat, ispiralica, improvizirani Daniellov plamenik, Y - cjev sa pipcima, klor-kalcijeva cjev, stakleni lijevak, čaša od 400ml, čaša od 200ml, staklena cijev sa dva koljena, stakleni toranj sa jednim otvorom pri vrhu i sa dva otvora pri dnu(na različitim visinama), pipac, porculanske krhorine

POKUS SE RADI U DIGESTORU!

Uputa: Pokuse sa vodikom i klorom treba izvoditi vrlo sabrano i uz sve mjere opreza. Osobito je važno imati na umu da se takve vježbe ne smiju izvoditi pri izravnoj sunčevoj svjetlosti. Vodik i klor u smjesi volumnog omjera 1:1 čine klorni praskavac. Takva smjesa reagira eksplozivno djelovanjem svjetlosti valne duljine manje od 48nm. Reakcija je manje eksplozivna od eksplozije vodikova praskavca.

Tok eksperimenta:

Vodik se razvija iz Kippova aparata preko ispiralice. Na vrhu Daniellovog plamenika izvedite probu na praskavac. tek kada je vodik čist zapalite ga. Uključite sisaljku. Klor se razvija dokapavanjem kloridne kiseline na kruti kalijev permanganat. Dok se ne istisne zrak iz tikvice, prve količine plina puštajte preko aktivnog ugljena u natrijevu lužinu. Tek kada je tikvica od klora zelena, zatvorite pipac ispred klor-kalcijeve cijevi, a otvorite pipac koji vodi prema improviziranom Daniellovom plameniku. Vodik i klor izgaraju u klorovodik koji stiže do tornja s porculanskim krhotinama. Pipac pri dnu tornja još je zatvoren. S vrha tornja kapa voda (iz lijevka za dokapavanje) u kojoj se otapa klorovodik. Nakon nekog vremena (oko 10 min) otvorite pipac pri dnu tornja i u čašu skupite kloridnu kiselinu i dokažite je lakmusom. Sisaljka treba ostati uključena još neko vrijeme.

(http://i773.photobucket.com/albums/yy20/baky1993os/SDC11947.jpg?t=1280161339)
Na gornji nastavak na tornju se spaja gumeno crijevo za sisaljku, ispiralica na slici je krivo nacrtana(obrnuto nego što treba), sumporna kiselina ide u ispiralicu za suženje vodika.
I voda bi trebala biti što hladnija, jer što je voda hladnija više klorovodika se može otopiti u vodi, a i samo otapanje klorovodika u vodi je egzotermna reakcija.


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Srpanj 26, 2010, 08:38:48
Svaka cast na tipkanju postupka :thumbup:

Zapravo nije toliko slozeno koliko se cinilo.
Ne vidim zasto nebi funkcioniralo kad bi se HCl dobio i nekom drugom metodom.
Na kraju, izgleda da je vjerojatno najkompliciranije u cijeloj prici izrada cijevi u kojoj ce voda upijati HCl, iako ni to uz pojedine improvizacije nebi trebalo biti komplicirano za konstruirati.

Inace, u metodi se bas navodi da je tako dobivena klorovodicna kiselina koncentracije blizu 35% ?


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Srpanj 26, 2010, 08:45:38
Ne, ja sam u početku posta rekao kako ne vidim razlog da se klorovodik razvija reakcijom natrijeva klorida i sumporne kiseline.

Sada za koncentraciju nisam siguran, u knjizi ne piše, ali mislim da mi je prof. u školi rekla da bi koncentracija HCl-a trebala biti visoka.


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Listopad 03, 2010, 12:36:19
 :thumbup:  Dobivanje klorovodične kiseline (http://www.youtube.com/watch?v=YGjd7xxTuZw)
Umjesto natrijevog hidrogensulfata, može se koristiti sumporna kiselina.

Dok u nekim državama se može kupiti kao sredstvo za snižavanje pH vode u bazenima. A koristi se još kao zamjena za sumpornu kiselinu.
Ja mislim da nema smisla proizvoditi klorovodičnu kiselinu, zato što solnu kiselinu(1l-19%) možeš kupiti u svakoj trgovini. Upravo sam iznenađen čistoćom iste, kada sam je prije kupovao bila je žućkasta ili blago ružičaste boje( moguće zbog željezovih iona), sada je prozirna.


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Doc na Listopad 03, 2010, 08:15:16
Moja 17% HCl je zuckasta. Znaci bilo bi puno bolje kad bi bila prozirna :thumbup:


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Listopad 03, 2010, 08:34:30
Moja 17% HCl je zuckasta. Znaci bilo bi puno bolje kad bi bila prozirna :thumbup:

Klorovodična kiselina se može ukoncetrirati i pročistiti frakcijskom destilacijom.  Azeotropna smjesa je 20.2% HCl i ostatak voda, a vrelište te smjese je 108°C. Ali možeš ju zagrijati do 108°C, voda će isparavati sve dok maseni udio HCl-a ne bude 20.2%. Ako želite povisiti koncentraciju HCl-a u toj kiselini potrebno je samo uvoditi HCl u kiselinu. Morate paziti da imate aparaturu sličnu kao u videu, zato što kada se aparatura ispuni HCl-om kiselina može kroz cjevčicu ući u generator HCl-a.


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Listopad 04, 2010, 01:29:19
Na srecu u HCl nemaju puno toga za dodat, tako da sumnjam da ce se takvi proizvodi mijenjati u skorije vrijeme...
Dovoljno da su u aceton poceli stavljat svasta, od parfema, bojila i raznih drugih tvari :smug:Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: amateur chemistry na Siječanj 23, 2011, 12:48:24
došao sam na ideju da bi se moglo od solne kiseline izvuči koncetriranu klorovodičnu pomoču frakcijske destilacije ako je HCL-a Vrelište = 48°C ,a vode 100°C  možda bi se moglo samo zagrijavanjem do 48°C da ispar HCL :puzzled: :puzzled: no nažalost nisam tu metodu probo jer nemam pribor taj i užasno je skup :mad: :mad:


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Siječanj 23, 2011, 06:55:46
Na taj način dobit ćeš samo toplu razrijeđenu klorovodičnu kiselinu.

Inače, vrelište čistog klorovodika je na -85.1°C, a ovih 48°C koje si naveo, je vrelište klorovodične kiseline pri koncentraciji od 38%.

Vrelište 20%-tne solne/klorovodične kiseline je na nekih 110°C, te da ju i na tu temperaturu zagriješ i destiliraš, dobit ćeš opet azeotropnu smjesu od 20.2% klorovodične kiseline i 79.8% vode.

Postoji par metoda pomoću kojih se može dobiti koncentrirana klorovodična kiselina, a o nekima od njih smo već raspravljali prije u ovoj temi. :thumbup:


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: amateur chemistry na Siječanj 23, 2011, 07:26:38
ja sam bio napravio klorovodičnu al nemam vise materijala da je napravim i zaliha mi je na isteku :mad: ovak sam ja radio sa sumpornom kiselinom i kalijevim kloridom


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Arbor na Siječanj 24, 2011, 12:03:24
Mislim da je gotovo nemoguće koncentrirati klorovodičnu kiselinu bez dodavanje velike količine klorovodika solnoj kiselini. Destilacijom je to gotovo nemoguće, zato što klorovodična kiselina tvori azeotrop sa vodom(20.2%).

Moraš shvatiti da kiselina koju kupuješ od raznih obrta i tvrtki koje prodaju kemikalije(sa garantnim listom) prilično različita. Za laboratorije se koristi klorovodična kiselina visoke čistoće, dok u industriji tehnička(koja je znatno jeftinija).


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: amateur chemistry na Siječanj 25, 2011, 05:07:01
evo tu ima nekih sinteza kako se radi HCI do 40% http://www.tutorvista.com/content/chemistry/chemistry-ii/hydrochloric-acid/hydrochloric-acidindex.php


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Siječanj 29, 2011, 11:00:11
Što se tutorviste tiče, zna se naći korisnih podataka, ali znaju često biti nepotpuni, a i ponekad pogrešni, tako da preporučam da provjerite barem u još kojem dodatnom i pouzdanijem izvoru.

Koncentracija od nekih 40% je moguća, i u tom slučaju se radi o dimećoj (eng. fuming) klorovodičnoj kiselini, ali takva kiselina je zahtjevnija što se skladištenja tiče (viši tlak i niža temperatura).Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Slobodoumi kemik na Siječanj 29, 2011, 07:30:06
Solna kiselina (HCl, klorovodična kiselina, kloridna kiselina, otopina vodikova klorida (klorovodika)). Kloridna kiselina je zastario naziv za nju, a solna trivijalan naziv za klorovodičnu kiselinu. Često ćete vidjeti po internetu (najčešće u e-skoli u stručnim odgovorima) da stavljaju takvo ime, kao i druga kriva i zastarjela takva imena, al to je plod ne greške već neznanja i velike neupućenosti. Može se kupit (nabavit) lako u svakom dućanu. Ja je nabavljam u dućanu boja i lakova i to 20%-tna mada je 1 % više od one iz dućana ;) Komercijalno nabavljiva je još i u dućanima di je opremama za bazene i tu je prodaju 35%-tnu.

Najkoncentriranija HCl koje ima na tržištu, ujedno općenito najveći njen postotak je 37%, a i taj postotak s vremenom otpada malo po malo, nakon što se otvori tvornički zatvorena posuda. Tim se smatra otopina koja sadrži, ovisno od proizvođača, 35-37% HCl. Ne postoji, ne samo komercijalno dostupan ili tvorničko proizveden, nego općenito njen veći postotak. Neizostavna je. Dobra i korisna kiselina i u kućanstvu i u labosu. Ako imate problema s hrđom (ruzinom, korozijom), ona to sasvim uredno odstranjuje.

Ako baš želite dobiti koncentriranu solnu kiselinu, možete uvoditi klorovodik u vodu. Njega je možda najlakše dobiti iz aluminijevog klorida. Procedura bi bila da prvo u solnoj kiselini otopite aluminijske folije koliko ide, a potom kako znate pribavite suh aluminijev klorid heksahidrat (iz otopine ne možete dobiti bezvodni aluminijev klorid). Kad njega žarite, ostaje aluminijev oksid, a ispare voda i klorovodik. Možeš pripraviti malu količinu relativno koncentrirane HCl tako da tikvicu (npr. od 200 mL) ispuniš sa plinovitim HCl-om i potom u tikvicu dodaš nešto sitno mL vode, promućkaš i ostaviš da stoji neko vrijeme, prije nego ponovno otvoriš.

Najbolje je grijati solnu koju kupiš, provoditi HCl kroz neko sredstvo za sušenje i uvoditi ga u malu količinu vode. HCl isto možeš dobiti tako da pomiješaš sumpornu kiselinu i NaCl i tako zagrijavaš.Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Chemist na Siječanj 29, 2011, 09:32:34
Malo sam tražio po udžbeniku iz anorganske kemije dobivanje klorovodika i kaže ovako:

U destilacijsku tikvicu uspe se oko 15 g NaCl i ulije oko 25 ml conc. H2SO4.Uz blago zagrijavanje smjese razvija se klorovodik.U bocu ispiralicu doda se conc. H2SO4 za sušenje klorovodika i time se plin uvodi u destiliranu vodu.   


Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Omikron na Siječanj 29, 2011, 09:48:00
Često ćete vidjeti po Internetu (najčešće u e-skoli u stručnim odgovorima) da stavljaju takvo ime, kao i druga kriva i zastarjela takva imena, al to je plod ne greške već neznanja i velike neupućenosti.

Na stranicama e-škole rade sposobni ljudi sa različitih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj, tako da se ne moraš brinuti - njihove "pogreške" sigurno nisu temeljene na neznanju i neupućenosti, nego na osobnoj preferenciji prema jednoj ili drugoj vrsti nomenklature. Svatko tko je ionako nešto više upućen u kemiju, susreće se redovito sa više različitih oblika nomenklature tvari, tako da ne vidim zašto bi to bio problem.

Ne postoji, ne samo komercijalno dostupan ili tvorničko proizveden, nego općenito njen veći postotak.

Što se ovog tiče, pročitaj moj prethodni post u ovoj temi.

Ako baš želite dobiti koncentriranu solnu kiselinu, možete uvoditi klorovodik u vodu. Njega je možda najlakše dobiti iz aluminijevog klorida.

Klorovodik možeš dobiti na masu različitih načina, reakcijom sumporne kiseline s natrijevim kloridom, reakcijom solne kiseline i kalcijevog klorida, reakcijom natrijevog klorida i natrijevog hidrogensulfata, reakcijom solne i sumporne kiseline, itd. Sve navedene metode mi se čine bržim i jednostavnijim.

Teoretski, destilacijom bi trebao dobiti koncentriranu solnu kiselinu. Neki su prisiljeni raditi je na ovaj način, jer ne je nekima nedostupna 36%.

Teoretski da, eksperimentalno ne. Na taj način eventualno dobiješ azeotropnu smjesu od nekih 20% HCl-a.

Ostalo što si napisao je bilo zanimljivo za pročitati, ali bilo bi lijepo da uspiješ sadržaj budućih posteva malo više sažeti i odvojiti u više odlomaka. Također, dobro bi bilo da buduće tvrdnje potkrijepiš kojom kemijskom jednadžbom, jer neda se svakom čitatelju ići provjeravat sve što si napisao.Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Slobodoumi kemik na Siječanj 30, 2011, 09:35:07
Čuj me, stavio sam ih u zagradi. Radi se o zastarjelim imenima. A sad kako te koji profesor učio u srednjom ili osnovnoj (a možda u obe škole različito?), to je do njih. Oće li te jedan učiti klorovodična, drugi solna, a na e-skoli čitati kloridna, sve je do tebe oćeš li to sve strpati u isti koš "HCl". Napisao sam nazive da se znaju oni najčešći, a vjerojatno ih postoji i još.

Da, postoji 40%, ali ja sam i napisao, ako se dobro ne skladišti (kako si ti napisao niska temperatura i visok tlak) već nakom prvog otvaranja koncetracija počinje opadati i postepeno polako dolazi do onih 36% gdje se zadrži do daljnjega.

Vidio sam navedene načine njegovog dobivanja u prethodnim postovima, al se meni u prvu ruku ovaj činio najpogodniji, umeš Al folije i otopiš u HCl-u i dobiješ aluminijev klorid, upitno dali je jeftinije, a sad što je brže a što jednostavnije, trebalo bi se napraviti sve pokuse u jedan dan i štopat pa bi bio na najsigurnijem terenu :)

Sažeti oću u buduće što više mogu kraće i odvojiti kao i sada. Primljeno na znanje!
S nekim sam kemijskim jednadžbama na Vi a s nekima na Ti, a nije da mi se svaki put dadne, al nastojat ću! ;)Naslov: Odg: Klorovodična kiselina - HCl(aq)
Autor: Gigi na Ožujak 29, 2012, 10:29:36
Solna kiselina (HCl, klorovodična kiselina, kloridna kiselina, otopina vodikova klorida (klorovodika)). Kloridna kiselina je zastario naziv za nju, a solna trivijalan naziv za klorovodičnu kiselinu. Često ćete vidjeti po internetu (najčešće u e-skoli u stručnim odgovorima) da stavljaju takvo ime, kao i druga kriva i zastarjela takva imena, al to je plod ne greške već neznanja i velike neupućenosti..
 


Znam da je post dosta star, ali ne mogu ne komentirati.  ;D

Vidim da ne poznaješ ljude koji rade e_skolu kemije, pa da ti nešto pojasnim. Ljudi koji to pišu su ili dr.sc.chem ili studenti 5.godine kemije na pmf-u. Znači, stručnjaci što se tiče kemije. Osobno ih znam jer su mi profesori/asistenti. Tako da kad dostigneš njihovo zvanje i znanje, tek onda možeš reći da neznaju ili su neupućeni ;D a do tada šuti i uči što više možeš-kao svi mi obični smrtnici :wink1:Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Siječanj 14, 2013, 03:19:05

Ja ju pak nabavljam u dućanu boja i lakova i to 20%-tna, mada 1 % više od one iz dućana, al me veseli, jer mi je lakše računati. ;)

HCl možeš dobiti tako da pomiješaš sumpornu kiselinu i NaCl (podosta ga stavi jer pospješuje izlaženje HCl-a) i tako zagrijavaš. Otrovan je, bezbojan, lako zapaljiv, plin oštra mirisa i nadražujućega djelovanja na sluznicu i kožu. Ako misliš nekamo uvoditi plinoviti klorovodik (manje količine), možeš i nakapati koncentrirane sumporne kiseline na natrijev klorid.

Klorovodik se pripravlja u epruveti tako da se stavi 4g kuhinjske soli i 2 mL koncentrirane sumporne kiseline. Lijepo je složiti takvu aparaturu da se epruvetu grije i na vrhu je čep i kroz njega je stavljena zglobna cijev, a na kraju cijevi je stavljen ljevak i dobro izoliran sa cijevi i uronjen je u čašu punu vode tako da se u vodi otapa.

Jednadžba reakcije je:
NaCl(s) + H2SO4 (konc.) -> HCl(g) + NaHSO4(s)

Ako žariš kuhinjsku sol s običnom glinom, trebao bi izlaziti klorovodik. Tako nekako je klorovodik prvi put i dobiven negdje u srednjem vijeku. Anorganske kiseline vrlo važne u kemijskoj industriji jesu sumporna i klorovodična kiselina.Specifične težine vodenih otopina HCl kod 20 °C / 4 °C:

Bé-----Spec.tež.------% HCl---g u 1 litri

0,5     1,0032                1             10,03

1,2     1,0082                2             20,16

2,6     1,0181                4             40,72

3,9     1,0279                6             61,67

5,3     1,0376                 8             83,01

6,6     1,0474                 10           104,7

7,9     1,0574                 12           126,9

9,2     1,0675                14           149,5

10,4   1,0776                16           172,4

11,7   1,0878                18           195,8

12,9   1,0980                20           219,6

14,2   1,1083                22           243,8

15,4   1,1187                24           268,5

16,6   1,1290                26           293,5

17,7   1,1392                28           319,0

18,8   1,1493                30           344,8

19,9   1,1593                32           371,0

21,0   1,1691                34           397,5

22,0   1,1789                36           424,4

23,0   1,1885                38           451,6

24,0   1,1980                40           479,2Literatura: Priručnik za kemičare, dr. ing. Dragutin Kolbah (drugo izdanje), izdavač: >>Tehnička knjiga<<, izdavačko poduzeće, Zagreb, Jurišićeva 10, za izdavača odgovara: ing. Kuzman Ražnjević, uredništvo priručnika i monografija:Glavni urednik: Zvnonimir Vistrička, Tehnički urednik: Žarko Pavunić, Korigirao: Autor, Tisak: >>Budućnost<<, Novi Sad, Tisak dovršen: travanj 1961.g.Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Siječanj 15, 2013, 08:40:15

(http://s14.postimage.org/j86ho9zi5/HCl.jpg) (http://postimage.org/image/j86ho9zi5/)


Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Tangent na Siječanj 18, 2013, 08:41:53
:shocked2: Gdje si to uspio naći? Možeš i preko poruke odg.


Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Veljača 26, 2016, 03:14:01
Naišao sam na klorovodičnu kiselinu 36,5%, neotvorenu, valjanog roka u jednom napuštenom skladištu :)

(http://s29.postimg.org/je5vr96n7/Solna_kiselina.jpg) (http://postimg.org/image/je5vr96n7/)


Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Travanj 04, 2016, 05:06:21
Našao sam u jednoj napuštenoj tvornici danas i preko pola tone kloridne kiseline 15%-tne :)

(http://s9.postimg.org/k3ko7tprv/Solna_kiselina_1.jpg) (http://postimg.org/image/k3ko7tprv/)  (http://s14.postimg.org/t58b1navx/Solna_kiselina_2.jpg) (http://postimg.org/image/t58b1navx/)


Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Prosinac 25, 2018, 05:34:48
Evo slike mojih starih boca solne kiseline što sam nailazio na njih po napuštenim tvornicama, a i nešto što sam dobijao na poklon:

(https://i.postimg.cc/cgGJqrDx/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-3.jpg) (https://postimg.cc/cgGJqrDx)  (https://i.postimg.cc/bswwjXRt/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-4.jpg) (https://postimg.cc/bswwjXRt)  (https://i.postimg.cc/ppcXW001/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-5.jpg) (https://postimg.cc/ppcXW001)

(https://i.postimg.cc/PNhq2vpK/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-7.jpg) (https://postimg.cc/PNhq2vpK)  (https://i.postimg.cc/VSnYFzz3/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-6.jpg) (https://postimg.cc/VSnYFzz3)  (https://i.postimg.cc/Jsy7Gbv7/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-8.jpg) (https://postimg.cc/Jsy7Gbv7)

(https://i.postimg.cc/hXHDxXRL/Klorovodi-na-solna-kloridna-kiselina-HCL-9.jpg) (https://postimg.cc/hXHDxXRL)


Naslov: Odg: Dobivanje klorovodične kiseline
Autor: Alojzij3 na Prosinac 28, 2018, 10:02:24
Dućan brodske opreme i bazena.

(https://i.postimg.cc/ctdFP5dT/Solna-kiselina-30-33-1.jpg) (https://postimg.cc/ctdFP5dT)  (https://i.postimg.cc/phf0GtMp/Solna-kiselina-30-33-2.jpg) (https://postimg.cc/phf0GtMp)