Amasci.net

Znanost => Teorijska kemija => Autor teme: Omikron na Prosinac 21, 2010, 04:22:58Naslov: Nomenklatura kiselina
Autor: Omikron na Prosinac 21, 2010, 04:22:58
Zanima me kakva su vaša iskustva, tj. bolje reći navike, vezane uz nomenklaturu kiselina?
Postoje dva glavna oblika kod nas, anionska nomenklatura (sulfatna kiselina, nitritna kiselina, kloridna kiselina... ) i nomenkatura koju preporuča IUPAC (sumporna kiselina, dušikasta kiselina, klorovodična kiselina... ).

Pravila koje nomenklature više slijedite?
Imao sam profesore koji su nas učili po prvoj, a neki pak po drugoj. Ja sam se dugo držao anionske nomenklature, jer mi nekako ima više smisla da naziv kiselina ima veze s anionom koji tvori, ali u zadnje vrijeme pokušavam čim više koristit IUPAC-ova pravila.


Naslov: Odg: Nomenklatura kiselina
Autor: Doc na Prosinac 21, 2010, 04:28:16
Pa ovako da kazem, ja se koristim s oba naziva. Kako kada znam reci.
Recimo cesto kazem ( sumporna, hlorovodicna, nitratna, fosfatna, acetatna), ali kao sto sam rekao ne slijedim sad bas jedan nacin samo, nego zavisi u kakvoj se nalazim situaciji. :smilegrin:


Naslov: Odg: Nomenklatura kiselina
Autor: Arbor na Prosinac 21, 2010, 05:06:44
Večinom kažem sumporna, sumporasta, dušična, dušikasta, cijanovodična, sumporovodična, klorovodična itd. (mogao bih do sutra  :tongue:). Zato što sam pred jednom profesoricom rekao nitratna kiselina, ona me pogledala i pitala začuđeno: ''Koja kiselina?''. Tvrdi da su ovo hrvatska imena i ljepše zvuče, a i koriste se u stručnoj literaturi.  :smilegrin:

Prema  IUPAC nomenklaturi sumporna kiselina se naziva vodikov sulfat, dušična- vodikov nitrat... :spin:


Naslov: Odg: Nomenklatura kiselina
Autor: Omikron na Prosinac 23, 2010, 02:14:24
Mene nerviraju klorna, klorasta i hipoklorasta :smilegrin: Nekako mi bolje zvuči da su to kloratna, kloritna i hipokloritna; ali eto, kad tražite literaturu, bolje nabavit čim noviju pošto se u starijoj puno češće sretne anionska nomenklatura.

Slično je i kod brojnih organskih spojeva, npr. etera. Može bit etoksietan (pravilno), a može i good old dietil eter. Trebat će dosta vremena da se iskorijeni ova druga verzija ;D


Naslov: Odg: Nomenklatura kiselina
Autor: Slobodoumi kemik na Siječanj 30, 2011, 09:49:05
Dušićna kiselina (HNO3, nitratna, azotna (naziv odbačen negdje osamdesetih), dušikova(V) kiselina).

Sumporna kiselina (H2SO4, sulfatna kiselina, vitriol, sustavno ime je vodikov tetraoksosulfat(VI)).

Limunska kiselina (C6H8O7, E330, citronska kiselina).

Evo i primjera nekih karboksilnih kiselina (http://hr.wikipedia.org/wiki/Karboksilne_kiseline):

Metanska kiselina (mravlja kiselina),

Propanska kiselina (propionska ili mliječna kiselina, CH3CH2COOH), osim što je nalazimo u mlijeku, može se nabaviti kod skoro svakoga pčelara. A da se negdje izravno prodaje, vjerojatno je, al nisam istraživao ni pitao tog starog čovjeka koji mi je dao.Naslov: Odg: Nomenklatura kiselina
Autor: Omikron na Siječanj 30, 2011, 03:02:15
Ime „dušićna“ kiselina je hrvatski, a „nitratna“ kiselina je novosrpski.

Nemojmo sad uvlačit političko-jezikoslovne teme u raspravu. "Dušična" bi bila u skladu s IUPAC-ovim preporukama, dok "nitratna" pripada u nomenklaturu koju nazivamo anionskom, pošto se podudaraju imena kiselina i aniona koje one tvore.

Bilo bi poželjno da se koriste nazivi u skladu s IUPAC-om, iako nije problem ako pobjegne koji put i anionski naziv kiseline. Eventualno se mogu koristiti i trivijalna imena (npr. kad zamjenjuje neki duži pravilan naziv kiseline), ali ono čemu bi svi trebali težiti, je nomenklatura koju preporuča IUPAC.

Što se tiče samih tvari, u ovom podforumu nas ne zanima toliko gdje se nešto može kupiti, nego nas više zanimaju sama svojstva i teorija vezana uz njih. Ako već navodiš gdje se može naći, bilo bi dobro da navedeš zašto i na koji način se u nekoj industriji koristi.

Perklorna kiselina, evo (http://hr.wikipedia.org/wiki/Perkloratna_kiselina) da ne mudrujem. Što se tiče nje, ja je nabavljam u kemijskim čistionicama.

Znam da se tetrakloreten (poznat i kao perkloretilen) može naći u kemijskim čistionama, ali za perklornu kiselinu mi je ovo prvi glas, pa zato velim da bi više podataka o konkretnoj primjeni bilo poželjno.