Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 20, 2019, 04:11:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

 Str: [1] 2 3 ... 10
 1 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:28:02  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
     

 2 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:23:19  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
ERIOKROM - crno T - za kompleksometrijsku titracijiu (eng. eriochrome black T)

 

 3 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:15:52  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Dimetil-glioksim (tamnocrveni bis(dimetil glioksimato) nikal(II) ) se koristi kao reagens za analitičko određivanje nikla.

     

 4 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:04:01  
Autor Arbor - Zadnji post od Alojzij3
Lugolova otopina, jako koristan spoj za ljudski organizam. Lijek protiv raka, gušterače, štitnjače, itd., pročitajte zanimljivosti na raznim mjestima po Internetu!

 

 5 
  na: Siječanj 01, 2019, 02:21:02  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Metilensko modrilo (metilen-plavo, tetrametiltionin-klorid, metiltioninijev klorid, C16H18ClN3S , Mr=320), je naziv za 3, 7-bis(dimetilamino)-fenotiazin- 5- ijev klorid. Modrozelenkasta je kristalna tvar metalna sjaja, fenotiazinski spoj, redukcijsko/oksidacijski indikator i najvažniji predstavnik (bazičnih) tijazinskih bojila.

UPORABA:

Ima široku upotrebu u medicini, farmaciji, biologiji i kemiji.
U prisutnosti kisika izrazito je modre boje. Kako koncentracija kisika pada, tako i ono postaje bezbojno. Također, plavo metilensko modrilo redukcijom kod potencijala +0,53 V u kiselom (pH 0) postaje bezbojno.
Lako se reducira u bezbojan oblik pa kao akceptor vodika i kemijski indikator služi u istraživanju bioloških redoks-reakcija.
Upotrebljava se kao bojilo za papir, rjeđe i za pamuk, lan, konoplju i kožu, kao sredstvo protiv nametnika na trop. ribicama, itd..

U medicini se koristi kao antiseptik. Nalazi se na listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.
Od kraja 19. st. do kraja II. svjetskog rata metilensko modrilo koristilo se u terapiji i prevenciji malarije, a u novije vrijeme interes za metilenskim modrilom kao antimalarikom ponovno raste te je u posljednjih desetak godina bilo uključeno u nekoliko kliničkih ispitivanja. Druge kliničke studije ispituju upotrebu metilenskog modrila u terapiji Alzheimerove bolesti, ishemijskog moždanog udara te Parkinsonove i Huntigtonove bolesti. U znanstvenoj literaturi opisana je selektivna indukcija apoptoze stanica karcinoma pod utjecajem metilenskog modrila i srodnih fenotiazinskih bojila. U kombinaciji sa svjetlošću ima virucidna svojstva. Također, ispitivano je i djelovanje kombinacije metilenskog modrila i auksina u fotodinamskoj terapiji karcinoma. Intravenska injekcija metilenskog modrila koristi se u terapiji methemoglobinemije te kao antidot kod trovanja cijanidima, ugljikovim monoksidom, nitratima i nitritima. Korisno je za profilaksu i smanjenje neurotoksičnih učinaka ifosfamida. U kombinaciji s drugim lijekovima koristi se u liječenju urinarnih infekcija.
U mikroskopiji se koristi za bojenje bakterija, a pošto se njime lakše mikroskopiraju određene tvari, koristi se i kao kontrastno sredstvo prilikom operacija.
U kirurgiji, endoskopiji i biologiji metilensko modrilo se koristi kao bojilo u različitim postupcima bojenja i označavanja tkiva, neselektivno bojanje stanica, itd.. U analitičkoj kemiji kao redoks indikator, za određivanje sulfida te detekciju anionskih surfaktanata.

   

 6 
  na: Siječanj 01, 2019, 11:23:59  
Autor Bakar - Zadnji post od Alojzij3

 7 
  na: Prosinac 31, 2018, 07:25:37  
Autor Chemist - Zadnji post od Alojzij3
Temu o ugljikovu(IV) oksidu (ugljikov dioksid, CO2), osim ovdje, imamo na još nekoliko mjesta na forumu, a među njima je i dobivanje istoga spoja, evo  ovdje.

Kupio sam i platio ga 60kn, malu bocu CO2 425g :)
Marka je SodaStream za gaziranje vode.
Evo slike:
 

 8 
  na: Prosinac 30, 2018, 09:42:24  
Autor terraxus - Zadnji post od Alojzij3
Vidim da su nestale slike od Zlatola - MR-F, pa evo stavljam ih ponovo, ako nešto znate o ovom proizvodu, podijelite s nama ;)
Sastojak je: dinatrijev metasilikat i dikloroizociajnurna kiselina.

   

 9 
  na: Prosinac 30, 2018, 06:21:49  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Nabavio sam Gramovu otopinu sa 3% fenola :)

   

 10 
  na: Prosinac 29, 2018, 08:04:47  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Vidim da je i ovdje nestalo slika pa postimage-a, a dodavanje slika preko foruma i dalje ne radi kako treba :/ ...pa sam prisiljen opet postavljati na postimage slike, ali ovog puta drugi je u pitanju :)
 

Silika gel (absorbers; eng.: silicagel) je jako higroskopan, pa se koristi za izvlačenje vlage iz koječega.

 

Ove vrećice su najbolje rješenje kada se traži visoka trajnost u kombinaciji s velikom brzinom upijanja. Najčešće se primjenjuju u industrijskim pakiranjima kada je potrebno zaštititi bilo kakvu osjetljivu ambalažu od vlage, hrđe i korozije tijekom transporta ili skladištenja.
- Nekoliko korisnih primjena:
- Vama besplatno i lako nabavljivo, je u kutijama od obuće, gdje dolaze minijaturni paketići, jer obuća prolazi velike razlike u temperaturama i vlažnostima, pa da ne našteti i proizvodu i kartonskoj ambalaži!,
- Nekoliko vrećica silica gela stavite u torbu za trening. One će spriječiti da se torba usmrdi jer upijaju vlagu iz znojnih stvari.
- Nekoliko vrećica u kutiji s alatom spriječit će pojavu vlage koja može dovesti do korozije.
- Istresite nekoliko vrećica silica gela u plastičnu kutijicu i držite brijač u njoj. Trajat će duže.
- Ubacite nekoliko vrećica na mjesto gdje čuvate fotke i one će uvijek izgledati sjajno.
- Ubacite nekoliko vrećica u kutiju s ukrasima i imat ćete prekrasne ukrase baš svake godine.
- Neka hrana za kućne ljubimce i začini ostanu suhi. Stavite jednu vrećicu ispod poklopca posude u kojem se isti nalaze.
- Također izvlačenje vlage iz elektrouređaja; npr. mobitela. Ako ste pokvarili mobitel, stavite mobitel u staklenku i na dnu silika gela, te se zatvori (da ne izvlači vodu iz zraka!) i ostavi barem 1 dan, te će izvući će vlagu iz njega.
*Ne koristite rižu, već kemijski spoj silikagel daleko poznat, bolji, pouzadniji!
- Stavite nekoliko vrećica silica gela ispod vjetrobranskog stakla u vozačevoj kabini; i ona će se mnogo manje magliti. Da bi spriječili zamagljivanje (kondenzaciju), dovoljno je samo držati silika gel u nekoj maloj posudici kraj stakla i sve je riješeno.
Kada se ovlaži, potrebno ga je osušiti na suncu, sobnoj temperaturi, ili negdje pored aparata ili uređaja koji isijava temperaturu i zatim ga ponovo koristiti.

ITD..

Možete ga sami prepakiravati u druge vrećice, samo te vrećice neka budu platnene ili koješta, samo da može apsorbirati vlagu iz zraka.

Čak se na njuškalu prodaje na podosta mjesta.

 Str: [1] 2 3 ... 10