Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 06:10:01
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

 Str: [1] 2 3 ... 10
 1 
  na: Svibanj 24, 2022, 08:38:03  
Autor Mariooo - Zadnji post od Mariooo
Gdje?

 2 
  na: Studeni 02, 2021, 07:54:49  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Organske boje

Evo bio sam osobno u Samoborki u Samoboru, pitati za kupovinu organske boje. Odgovorili su mi da oni koriste samo pigmente u prahu, ali samo anorganske.
Organske pigmente u prahu nemaju, jer nisu otporni na cement, vapno i općenito visoki pH smjesa sa kojima rade.
Organske pigmente koriste samo u bojama i oni su u tekućem obliku. Svakako, pigmente, koji su pod nekakvom tvorničkom tajnom, niti prodaju, niti poklanjaju. :)
Iz tog razloga za korištenje organskih i anorganskih boja u kemiji, morate točno znati za što Vam trebaju i za koju namjenu, jer u smjesi mogu učiniti ili kontra efekt ili da dobijete nešto što ne želite.

 3 
  na: Studeni 19, 2020, 11:38:01  
Autor Bakar - Zadnji post od Robert
Jeli iko ima iskustva narucivanja kemikalija te bi znao što bi se trebalo napisat pod polje broj pakiranja pri narudzi od stranice https://www.sbt-redox.com hvala!

 4 
  na: Veljača 24, 2019, 03:51:12  
Autor Litij - Zadnji post od Litij
Tebam pomoć našao sam trgovinu kemikalija SBT-REDOX ali oni nemaju litij i kalijev jodid ako netko zna gdje mogu naći ove kemikalije neka napiše puzzled

 5 
  na: Siječanj 30, 2019, 12:41:15  
Autor ivanWD - Zadnji post od ivanWD
Pozdravljam sve članove i veselim se ugodnom druženju (čitanju/pisanju)

 6 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:28:02  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
     

 7 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:23:19  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
ERIOKROM - crno T - za kompleksometrijsku titracijiu (eng. eriochrome black T)

 

 8 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:15:52  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Dimetil-glioksim (tamnocrveni bis(dimetil glioksimato) nikal(II) ) se koristi kao reagens za analitičko određivanje nikla.

     

 9 
  na: Siječanj 01, 2019, 03:04:01  
Autor Arbor - Zadnji post od Alojzij3
Lugolova otopina, jako koristan spoj za ljudski organizam. Lijek protiv raka, gušterače, štitnjače, itd., pročitajte zanimljivosti na raznim mjestima po Internetu!

 

 10 
  na: Siječanj 01, 2019, 02:21:02  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Metilensko modrilo (metilen-plavo, tetrametiltionin-klorid, metiltioninijev klorid, C16H18ClN3S , Mr=320), je naziv za 3, 7-bis(dimetilamino)-fenotiazin- 5- ijev klorid. Modrozelenkasta je kristalna tvar metalna sjaja, fenotiazinski spoj, redukcijsko/oksidacijski indikator i najvažniji predstavnik (bazičnih) tijazinskih bojila.

UPORABA:

Ima široku upotrebu u medicini, farmaciji, biologiji i kemiji.
U prisutnosti kisika izrazito je modre boje. Kako koncentracija kisika pada, tako i ono postaje bezbojno. Također, plavo metilensko modrilo redukcijom kod potencijala +0,53 V u kiselom (pH 0) postaje bezbojno.
Lako se reducira u bezbojan oblik pa kao akceptor vodika i kemijski indikator služi u istraživanju bioloških redoks-reakcija.
Upotrebljava se kao bojilo za papir, rjeđe i za pamuk, lan, konoplju i kožu, kao sredstvo protiv nametnika na trop. ribicama, itd..

U medicini se koristi kao antiseptik. Nalazi se na listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.
Od kraja 19. st. do kraja II. svjetskog rata metilensko modrilo koristilo se u terapiji i prevenciji malarije, a u novije vrijeme interes za metilenskim modrilom kao antimalarikom ponovno raste te je u posljednjih desetak godina bilo uključeno u nekoliko kliničkih ispitivanja. Druge kliničke studije ispituju upotrebu metilenskog modrila u terapiji Alzheimerove bolesti, ishemijskog moždanog udara te Parkinsonove i Huntigtonove bolesti. U znanstvenoj literaturi opisana je selektivna indukcija apoptoze stanica karcinoma pod utjecajem metilenskog modrila i srodnih fenotiazinskih bojila. U kombinaciji sa svjetlošću ima virucidna svojstva. Također, ispitivano je i djelovanje kombinacije metilenskog modrila i auksina u fotodinamskoj terapiji karcinoma. Intravenska injekcija metilenskog modrila koristi se u terapiji methemoglobinemije te kao antidot kod trovanja cijanidima, ugljikovim monoksidom, nitratima i nitritima. Korisno je za profilaksu i smanjenje neurotoksičnih učinaka ifosfamida. U kombinaciji s drugim lijekovima koristi se u liječenju urinarnih infekcija.
U mikroskopiji se koristi za bojenje bakterija, a pošto se njime lakše mikroskopiraju određene tvari, koristi se i kao kontrastno sredstvo prilikom operacija.
U kirurgiji, endoskopiji i biologiji metilensko modrilo se koristi kao bojilo u različitim postupcima bojenja i označavanja tkiva, neselektivno bojanje stanica, itd.. U analitičkoj kemiji kao redoks indikator, za određivanje sulfida te detekciju anionskih surfaktanata.

   

 Str: [1] 2 3 ... 10