Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 25, 2023, 08:28:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
  na: Prosinac 28, 2018, 10:02:24  
Autor Arbor - Zadnji post od Alojzij3
Dućan brodske opreme i bazena.

 

 22 
  na: Prosinac 28, 2018, 09:44:04  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
     

 23 
  na: Prosinac 28, 2018, 09:22:14  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
           

 24 
  na: Prosinac 28, 2018, 08:50:29  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
   

 25 
  na: Prosinac 25, 2018, 06:03:04  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Fosforna kiselina (ortofosforna kiselina, fosfatna kiselina, anorganska fosforova(V) kiselina, puni sustavni naziv; tetraoksofosforna(V) kiselina, E338) je anorganska fosforova(V) kiselina, kemijske formule H3PO4.

OSOBINE I SVOJSTVA:

Fosforna kiselina spada u red jačih kiselina. Dobiva se iz fosfatnih ruda.
Triprotonska je kiselina, oksikiselina fosfora. Najvažnija je kiselina od mnogih kiselina fosfora koje sadrže kisik.
U bezvodnom je stanju (obliku) kristalna tvar tališta 42,35 °C i gustoće 1,834 g/cm3, a kao koncentrirana vodena otopina (obično 85%-tna) gusta je sirupasta tekućina. Dobro se otapa u vodi i etanolu.
Dobiva se mokrim postupkom, u kojem se fosforna ruda (prirodni apatita i fosforit) otapa sumpornom kiselinom (dobivena kiselina sadržava nešto nečistoća iz rude, pa se rabi za proizvodnju umjetnih gnojiva), te toplinskim postupkom, u kojom izgaranjem (sagorijevanjem) bijeloga fosfora ili fosfornih para, nastalih pri proizvodnji fosfora u električnim pećima, te otapanjem nastaloga fosforova(V) oksida (pentoksida) u vodi, nastaje puno čišći proizvod (primjenjuje se u proizvodnji hrane i deterdženata).
Vodena otopina fosforne kiseline, djeluje kao srednje jaka triprotonska kiselina, pa se od nje odvode tri niza soli:
•   normalni fosfati (anion PO43-)
•   hidrogenfosfati (HPO42-) i
•   dihidrogenfosfati (H2PO4-).
Svi dihidrogenfosfati topljivi su u vodi, a od ostalih su topljivi samo oni alkalijskih metala. Zagrijavanjem ortofosforne kiseline na temperaturu višu od 200 °C uz gubitak vode nastaje difosforna kiselina (ili pirofosforna kiselina) (H4P2O7), čije su soli difosfati (ili pirofosfati).
Pri još višim temperaturama nastaje trifosforna kiselina itd., sve do polimerne ravnolančaste polifosforne kiseline (soli joj se nazivaju polifosfati), odnosno cikličke metafosforne kiseline (HPO3)n (soli joj se nazivaju metafosfati).
Disocijacija fosforne kiseline dijeli HPO na 3 molekule H₃+i na PO4-

UPOTREBA:

Ortofosforna se kiselina najviše rabi za proizvodnju svih vrsta fosfata, zatim za dekapiranje čelika, proizvodnju sredstava za zaštitu metala od hrđanja, za izradu zubnih plomba (ispunâ), u proizvodnju lijekova i dr.

Jedna je od malobrojnih neškodljivih, neotrovnih kiselina, zato služi i kao sredstvo za zakiseljivanje mnogih bezalkoholnih pića (npr. Coca-Cole).

E338 Fosforna kiselina
Sredstvo za reguliranje kiselosti i antioksidans. Velike doze mogu omesti resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, te uzrokovati kalcifikaciju mekih tkiva u organizmu, posebice bubrega. Epidemiološka istraživanja pokazuju da konzumiranje velikih količina fosforne kiseline i njezinih soli može utjecati na smanjenje koštane mase i stvaranje kamenaca. Pojedina znanstvena istraživanja pokazuju da može uzrokovati pojavu hiperaktivnosti i poremećaj koncentracije u djece, no još nema konačnih i jasnih stajališta.


 26 
  na: Prosinac 25, 2018, 05:34:48  
Autor Arbor - Zadnji post od Alojzij3
Evo slike mojih starih boca solne kiseline što sam nailazio na njih po napuštenim tvornicama, a i nešto što sam dobijao na poklon:

   

   


 27 
  na: Prosinac 25, 2018, 04:51:52  
Autor Alojzij3 - Zadnji post od Alojzij3
Peroksioctena kiselina (C2H4O3, CH3CO3H, peroctena kiselina; eng.: ethaneperoxoic acid, peroxyacetic acid, peracetic acid, acetic peroxide, acetyl hydroperoxide, proxitane ili PAA).

PRIPRAVLJANJE/SINTEZA:

Peroctena kiselina priprema se od 90-posto¬tnoga vodikova peroksida, octene kiseline i sulfatne kiseline kao katalizatora.

Gustoća joj je 1,04 g/cm³;
molarna masa: 76,0514 g/mol;
Talište: 0 °C;
Točka vrelišta: 110 °C.

Područje primjene:

Sredstvo je za sterilizaciju medicinskih instrumenata visoke antimikrobne djelotvornosti i širokoga spek¬tra djelovanja protiv bakterija, spora, virusa i gljivica.

Namjenjeno je uvelike za profesionalnu upotrebu; za dezinfekciju opreme i uređaja, koji su otporni na kisele oksidativne otopine, u svim granama prehrambene industrije: industriji pića (pivovare, punionice mineralne vode, punionice sokova, punionice alkoholnih pića i sl.), industriji mesa, industr iji mlijeka, konditorskoj industriji i dr.; područja na kojima žive životinje; u papirnoj i tekstilnoj industriji kao i površina i uređaja namijenjenih javnom zdravstvu.

Koristi se i za: „sterilizaciju” kontaminirane biomase namijenjene fermentativnoj proizvodnji; saniranje tvrdokorne kontaminacije kvascima, plijesnima, algama, termofilnim bakterijama (npr. uništavanje algi u rashladnim sistemima); sterilizaciju ionskih izmjenjivača i „aktivnog mulja” koji ostaje nakon tretiranja otpadnih voda; dezinfekciju ljuske jajeta, voća i povrća te sprječavanje rasta plijesni tijekom skladištenja.

Svojstva:
Mikrobicidno djelovanje temelji se na kemizmu peroksioctene kiseline.
Kao snažan oksidans, peroksioctena kiselina razgrađuje stanične opne mikroorganizama (kida –SH i –S-S veze u enzimima staničnih opni), oksidira same enzime i tako potpuno uništava biokemizam mikroorganizama.
Destrukcijom bjelančevina spriječena je mogućnost pojave rezistencije mikroorganizama na peroksioctenu kiselinu. Širok spektar mikrobicidnog djelovanja (baktericid, sporocid, fungicid, virucid) osigurava se pod nezahtjevnim uvjetima dezinfekcije: niske temperature (5-20°C), kratko vrijeme (1-30 min) te male uporabne koncentracije (0,1-4%). Topivost sredstva je potpuna, a ispiranje brzo i lagano. Tvrdoća tehnološke vode ne utječe na mikrobicidnu djelotvornost.
Režim dezinfekcije (potrebna koncentracija, temperatura te vrijeme ekspozicije) ovisi o mikrobiološkoj slici površine koju treba dezinficirati, odnosno o zahtjevima na redukciji mikrobiološke flore.

Držati u originalnim, čvrsto zatvorenim spremnicima. Skladištiti odvojeno od metala, lužina, kiselina, soli teških metala, oksida metala, reducirajućih tvari, organskih i drugih zapaljivih tvari. Zaštititi od izvora topline i direktne
sunčeve svjetlosti. Spriječiti smrzavanje.

Korozivnost:
Materijali pogodni za čuvanje nerazrijeđenog sredstva: pa sivizirani, nehrđajući čelik, politetrafloretilen (PTFE) i staklo; za ograničeno vrijeme i PE i PVC. Radne otopine ne djeluju agresivno na površine od aluminija, polistirola, teflona, emajla i gume. Ne preporučuje se za lijevano željezo, bakar i mjed. Uređaji za doziranje koncentrata moraju
biti od kiselootpornih materijala (PDVF, PVC ili teflon).

Pravilno doziranje smanjuje troškove i negativan utjecaj na okoliš kao i sa svim ostalim kemikalijama!Ima ju pak rađe nabaviti u velikim tvornicama, gore nabrojanima. Svakako ju je lakše kupiti nego proizvesti, a i jeftina je. 28 
  na: Studeni 24, 2018, 08:49:17  
Autor Bakar - Zadnji post od Alojzij3
Što misliš Omikrone, osim da prvo čipovi izreagiraju sa HNO3, pa HCL-om, da izreagiraju i sa H2O2? A zatim zlatotopka?

 29 
  na: Lipanj 28, 2017, 09:32:11  
Autor kloretan - Zadnji post od kloretan
http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/laboratorijska-magnetska-mjesalica-oglas-21445838


još dvije magnetne na prodaju... i inventar dva labosa, brdo stakla

 30 
  na: Svibanj 17, 2017, 07:13:35  
Autor Scientist - Zadnji post od Scientist
Pozdrav.Interesira me sinteza navedenog spoja već duže vrijeme, pa bi me zanimala i vaša mišljenja o tome.Razmišljao sam i o tome da se metilamin hidroklorid odnosno metilamin dobije Hoffmanovom degradacijom iz acetamida.Nastali metilamin se uvodi u koncentriranu HCl gdje se na kraju dobiva hidroklorid.Pa sto mislite? Zanimaju me vaša mišljenja.Hvala unaprijed. Grin Grin Grin Grin

 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10