Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Travanj 23, 2024, 10:04:18
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Astrokemija
 Str: [1]
  Ispis  

  Astrokemija
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« na: Kolovoz 02, 2015, 11:07:36 »


Potaknut preletom New Horizons letjelice pokraj Plutona prošlog mjeseca, otvaram ovu temu u kojoj možemo raspravljati o tvarima i kemijskim reakcijama koje se odvijaju izvan našeg planeta.

S obzirom da nam je slučaj Plutona najsvježiji, prenosim neke vijesti u vezi njega:

    
    (izvor slika: nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main)

Smatra se da Pluton ima kamenu jezgru, nakon koje slijedi led, te površinski sloj zamrznutog dušika, zajedno sa tragovima metana i ugljičnog monoksida. Strana koja je okrenuta prema Haronu sadrži više metana, dok suprotna strana ima više zamrznutog dušika i ugljičnog monoksida. Atmosfera mu se sastoji od para upravo navedenih tvari, dakle N2, CH4 i CO. Tlak na površini varira od 0.65 do 2.4 Pa. Fizikalna i kemijska svojstva atmosfere dosta ovise i o udaljenosti od Sunca - kad je Pluton bliži, dolazi do pojačane sublimacije tvari sa površine, što dovodi do povećanja tlaka. Kad je udaljeniji od Sunca, tvari iz atmosferu imaju težnju slegnuti na tlo, što smanjuje tlak.

Uz navedene tvari, pod utjecajem Sunčevog zračenja, u atmosferi nastaju i složeniji ugljikovodici poput etena i etina. Oni najčešće slegnu na hladnijim mjestima Plutonove površine, gdje na njih i dalje djeluje zračenje, što dovodi do tvorbe složenijih organskih tvari o čijem se točnom sastavu ne zna puno, ali se nagađa da su one uzrok crvenkaste boje pojedinih dijelova Plutona.

Do sad je stiglo manje od deset posto podataka sa New Horizons sonde, tako da možemo očekivati još mnogo zanimljivih otkrića u narednim mjesecima. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: