Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 15, 2024, 12:49:30
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Depolimeriziranje paraformaldehida
 Str: [1]
  Ispis  

Depolimeriziranje paraformaldehida
Autor Poruka
Bakar
Docent

« na: Veljača 16, 2011, 08:32:32 »

Formaldehid u vodenoj otopini se s vremenom polimerizira u paraformaldehid (čak i ako je otopina stabilizirana s metanolom). Postoje postupci koji bi mogli taj paraformaldehid depolimerizirati nazad u formaldehid. Čuo sam da više toga može raditi: grijanje paraformaldehida u vodenoj suspenziji uz refluksiranje, paraformaldehid u vodenoj suspenziji s bazom ili kiselinom i destilacija, jednostavno dodavanje metanola u suspenziju paraformaldehid+voda, i možda je bilo još nešto al se trenutno nemogu sijetiti.

Nigdije nisam zasad uspio nači konkretan primjer ili opisani pokus, pa dali tko ovdije ima kakve ideje kako bi se to moglo izvesti, ili ima iskustva s tim?
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljača 16, 2011, 08:38:56 »

Znam da ima mnogo postupaka, ali stvarno nikada nisam razmišljao o dobivanju formaldehida(metanala) iz tog polimera. samo pazi što radiš pare metanala su vrlo otrovne i zapaljiv je.  shocked2
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Veljača 17, 2011, 06:50:17 »

Nakon čitanja nekoliko rasprava, ni ja nisam naišao na išta konkretno. Vidio sam da se spominju sve tri metode koje si spomenuo, ali malo je informacija o rezultatima tih postupaka. Evo ipak nekoliko citata koji bi mogli biti od koristi:

Citat:
Howdy, it is well known that aqueous formaldehyde solutions can be obtained by thermal or acid catalyzed depolymerization of paraformaldehyde. So I made a quick experiment: 5 g paraformaldehyde, 10 ml H2O and 1 ml MeOH were put in a tightly closed Teflon container and heated overnight at 100°C. Result: a suspension with considerable amounts of solid. The experiment was repeated at 150°C. Result: a clear solution with lovely formaldehyde smell, though less intense than anticipated.

Citat:
4 g paraformaldehyde, 6 g water in Teflon container, 36 h at 100°C. Opened while still warm - got a clear solution with very minor amounts of brown solid decomposition products at bottom (probably dirt from Teflon container). Added 1 ml MeOH to obtain ~36% formalin. On pH 1-14 paper only very slightly more acidic than distilled H2O (maybe pH 5-6? Hard to say.). I will store it a few weeks at RT and see how stable it is. Smell is quite strong, at least when warm, but not even close to say 30% aq. ammonia.

Vidio sam da se na par mjesta spominje ova knjiga (Formaldehyde - J. Frederic Walker), tako da u njoj možda također ima korisnih informacija u vezi depolimerizacije.

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: