Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Veljača 21, 2024, 05:32:38
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Natrijev hidroksid
 Str: [1]
  Ispis  

  Natrijev hidroksid
Autor Poruka
ApneaChemist
Student
**
Postova: 42


Email
« na: Travanj 06, 2011, 08:57:11 »

Znam da če vam svima zvučati glupo, ali od svega živog, jedino što nisam uspio nabaviti je kruti NaOH.
Jel ima neko ideju o prodajnom mjestu i cijeni?  Zivim i Zagrebu.
Btw, treba mi za dobivanje elementarnog natrija elektrolizom taline NaOH, o cemu bi napravio video.

Hvala
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik
*****
Postova: 169« Odgovor #1 na: Travanj 06, 2011, 09:05:05 »

Imaš ga pod nazivom kaustična soda vidio sam ga u pevecu za kupiti pakiranje od 1kg nažalost nesjećam se cjene.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #2 na: Travanj 06, 2011, 09:11:52 »

Ovako poslat ću ti preko poruke gdje možeš nabaviti kruti natrijev hidroksid. (Koga god zanima, može slobodno pitati.) ali ne bih ti preporučio elektrolizu kao rješenje, zato što pri toj elektrolizi nastaje i voda, a natrij pri toj temperaturi kao i hidroksid sam je prilično opasna tvar. Postoji puno jednostavnija metoda dobivanja natrija u laboratoriju.   thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
ApneaChemist
Student
**
Postova: 42


Email
« Odgovor #3 na: Travanj 06, 2011, 09:18:13 »

Ovako poslat ću ti preko poruke gdje možeš nabaviti kruti natrijev hidroksid. (Koga god zanima, može slobodno pitati.) ali ne bih ti preporučio elektrolizu kao rješenje, zato što pri toj elektrolizi nastaje i voda, a natrij pri toj temperaturi kao i hidroksid sam je prilično opasna tvar. Postoji puno jednostavnija metoda dobivanja natrija u laboratoriju.  thumbup

Aj plz posalji pm, hvala.  Znam da nastaje  voda, ali misilm da sam pronašao riješenje, želio bih probati, makar uz svu moguću zaštitnu opremu.
A jednostavnije metoda dobivanja natrija?  NaOH+Mg?  Ili nešto jednostavnije?  Zanima me :)
Evidentirano
Bakar
Docent
****
Postova: 122« Odgovor #4 na: Travanj 06, 2011, 10:20:41 »

Nije najvezanije uz temu (iako je u navedenom postupku potreban hidroksid), ali interesantan način dobivanja kalija, da li radi i za natrij ne znam, ima jako puno teksta nisam sve pročitao.

Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #5 na: Travanj 06, 2011, 10:26:42 »

Ta metoda vrijedi za natrij i za kalij, a metodu smo opisali u temi o elementima 1. grupe(objavljeno u postu iznad). Ja sam pokušao dobiti kalij iz suhog kalijeva hidroksida, ali parafinsko ulje i propan-2-ol su sadržavali nešto vode, što je bilo dovoljno da reakcija ne uspije.  sniff
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #6 na: Prosinac 01, 2013, 08:48:18 »

Natrijev hidroksid (NaOH, kaustična soda, kamena soda, lužni kamen, E524) je bijela neprozirna higroskopna kristalna kruta tvar, koji u prisutnosti malih količina primjesa poprima sivu boju. Higroskopan je (navlači/lako upija vlagu i ugljikov dioksid (CO2 iz zraka), pri čemu nastaje natrijev karbonat i natrijev hidrogenkarbonat:

2 NaOH(s) + CO2(g) --> Na2CO3(s) + H2O(I)

Zbog toga se čuva u dobro zatvorenim posudama.

Natrijev hidroksid se dobro i lako otapa u vodi uz oslobađanje topline, pri čemu nastaje vrlo jaka, nagrizajuća natrijeva lužina koja nagriza organske tvari.

NaOH(s) -->(H2O) Na+(aq) + OH-(aq)

U vodi potpuno disocira.
Razrijeđena otopina otapa neke neplemenite metale kao kositar, aluminij, cink i olovo i pri nižoj temperaturi, te nagriza i staklo.

Natronsko vapno je naziv za smjesu gašenog vapna i natrijeva hidroksida.

Uporaba:

Natrijev hidroksid je jedan od najčešće upotrebljavanih hidroksida u kemijskoj industriji. Jedan je od najvažnijih produkata velike anorganske kemijske industrije, i jedna je od najjačih baza i ima mnogostruku upotrebu.

Najvažnije se troši u industriji umjetnih vlakana (rayon) i svile, u tekstilnoj industriji, u proizvodnji sapuna (i ostalih sredstava za pranje), za rafinaciju masti, mazivnih ulja i petroleja, proizvodnju boja, papira ( i prerada celuloze), viskoze, fenola, vodenog stakla, glinice i mnogih kemikalija te kod raznih organskih sinteza, za mekšanje vode, u preradi aluminija, merceriziranje pamuka, regeneraciju kaučuka, čišćenje i močenje metala, drveta i dr; u veterinarskoj medicini, itd.. Zbog svoje lužnatosti, često se koristi kao pH regulator.

Tvori bezbojnu higroskopnu masu koja dolazi na tržište kompaktna u većim i manjim komadima, u zrncima/granulama, ljuskama, štapićima ili pločicama.

Natrijev hidroksid može se naći u obliku otopina u većini trgovina. Takve otopine služe za čišćenje i odčepljivanje odvoda. Može se naći i u trgovinama s bojama, lakovima i sličnim proizvodima, pošto se otopina ovog spoja može koristiti za skidanje boje s drva.

*Može se kupiti u dućanima koji su namijenjeni za elektromehaniku i profesionalnu elektroniku i audio-video opremu. Ja ga kupujem u pakovanjima od 250g i 500g (5dkg, tj. pola kila) koji košta 50 kn. Jedan od takvih je i jedan poznati dućan elektroničkom opremom.
On se prodaje isključivo samo za razvijanje fotolaka, te za tiskane pločice, on je pak pribor za izradu. Neki ga pak kupuju po građevinskim apotekama, koja prodavaju građevinsku kemiju, i to 1 kilo za 30 kuna.

*10%-tna otopina (NaOH, natrijeva lužina) se dobiva tako da se otopi 10 g u 100 ml ili ti ga 100g u 1 litri vode.

*Po trgovačkim centrima se prodaje kemikalija pod nazivom “C*****n“, a to je sredstvo za čišćenje odvoda i odštopavanje cijevi od kamenca, pakirano u malu plastičnu bočicu, narančasto-crvene boje, količine od 500ml i platio sam je 10kn. To je tehnički čista otopina natrijeva hidroksida, u koncentraciji od 45-50%-tne otopine. Jako me čudi to da mogu prodavati, jer kao takva dosta metala i predmeta može otapati i oštetiti, a o nepažnji i prolijevanju da i ne govorim. Tako da ako vam treba samo za lužinu, da se ne mučite pripravu lužine preko NaOH, već vam je ovako jednostavnije i jeftinije razvodniti ju.

*Kao obična otopina natrijeva hidroksida u 10%-tnom obliku, ima u kantama nabavit od tipa koji drži samoposlužne autopraonice jer je sastav onih ručnih robotskih pranja auta, u plastičnim tvrdim kantama od 10 litara.

Budući da se rabi za čišćenje masti i ulja, ima ga u sredstvima za čišćenje pećnica i drugih uređaja gdje prevladava onečišćenje od masti i ulja.

*Tko se još bavi starom izradom slika, stavi se natrijev hidroksid i voda, da se ne razvija dalje, pa se ispere u vodi.
Možda ima još netko u gradu da se bavi još s time, ono iz zabave. Prije se je mogao kupiti natrijev hidroksid, jer se je naveliko koristio u te svrhe, ali pošto se više tu slabo i koristi, teško ga je za naći, a počeo se je koristiti u druge svrhe, jer se je trebao proizvoditi zbog funkcioniranja tržišta. Sada ga ima i to za dosta jeftine novce, za razliku od prije. Taj razvijač je proizvodio Foto Zagreb pod nazivom ESKE. To su bile 3 komponente u jednoj papirnatoj vrećici odvojena jedna od druge, pa se je to miješalo s vodom. Ona najveća je bila NaOH.
Moguće ga je kupiti u dućanima koji slove opis naslova trgovine „Fotografski materijal i oprema“.

E524:

Kao prehrambeni aditiv koristi se kao umjetni regulator kiselosti (kao baza ili lužina). Dopušten u ekološkoj proizvodnji hrane. Smatra se bezopasnim. Proizvodi od kakaa i čokolade smiju sadržavati najviše 7% ovog aditiva (izraženo na suhu tvar, bez masnoće). Prerađenoj hrani na osnovi žitarica i drugoj dječjoj hrani smije se dodati samo kao sredstvo za reguliranje kiselosti. Ostaloj se hrani smije dodavati po pravilu ''quantum satis'' (namirnicama se smije dodati samo onoliko aditiva koliko je nužno da se postigne željeni učinak, pod uvjetom da se time ne obmanjuje potrošača). Upotrebljava se najčešće u proizvodnji lužnatog peciva (za površinsku obradu), u margarinu i emulgiranim mastima, bombonskim proizvodima, u proizvodnji džemova, želea, marmelada, pekmeza i ostalih sličnih voćnih proizvoda, uključujući proizvode smanjene energijske vrijednosti, u bezalkoholnim osvježavajućim napitcima, grickalicama, prženim plodovima i sjemenkama.

OPREZ!

*Natrijeva se lužina ne pohranjuje u staklenim bocama s ubrušenim čepom, jer reagira sa silicijevim dioksidom iz stakla pri čemu nastaje natrijev silikat, pa se čepovi lako „zapeku“ i ne mogu se izvaditi:

SiO2 + 2NaOH --> Na2SiO3 + H2O

Zato se natrijeva lužina čuva u staklenim bocama s gumenim čepom ili u plastičnoj ambalaži.
(Alkalijske lužine dobivaju se i reakcijom alkalijskih metala ili njihovih oksida s vodom. Lužine su vodene otopine hidroksida.)

*Stave li se granule natrijeva hidroksida u satno staklo, one će se ubrzo navlažiti od vlage koju upiju iz zraka. Zbog navedenih svojstava čuva se plastičnim i dobro zatvorenim posudama, jer ako se nepažljivo skladišti u staklenoj ambalaži i dugo ne otvara toliko će se stvrdnuti da će ga biti problem izvaditi.

*Budući da NaOH jako nagriza kožu prilikom pokusa s njim valja koristiti zaštitne rukavice. Jako egzotermna reakcija prilikom priprave natrijeve lužine može izazvati prskanje otopine pa treba staviti i zaštitne naočale.

*Primjerice kod pokusa ulijevanja 45%-tne natrijeve lužine u solnu kiselinu, neutralizacije su egzotermne, pa se temperature povise strašno visoko!


Specifične težine vodenih otopina NaOH kod 20°/4° C
Bé-----Spec.tež.------% NaOH---g u 1 litri
1,4     1,0095                1             10,10
2,9     1,0207                2             20,41
4,5     1,0318                3             30,95
6,0     1,0428                4             41,71
7,4     1,0538                5             52,69
8,8     1,0648              6             63,89
10,2   1,0758              7             75,31
11,6   1,0869              8             86,95
12,9   1,0979              9             98,81
14,2   1,1189              10           110,9
16,8   1,1309              12           135,7
19,2   1,1530                14             161,4
21,6   1,1751                16             188,0
23,9   1,1972                18             215,5
26,1   1,2191                20             243,8
28,2   1,2411                22             273,0
30,2   1,2629                24            303,1
32,1   1,2848                26            334,0
34,0   1,3064                28            365,8
35,8   1,3279                30              398,4
37,5   1,3940                32            431,7
39,1   1,3696                34             465,7
40,7   1,3900                36             500,4
42,2   1,4101                38             535,8
43,6   1,4300                40             572,0
45,0   1,4494                42            608,7
46,3   1,4685                44            646,1
47,5   1,4873                46            684,2
48,8   1,5065                48            723,1
49,9   1,5253                50            762,7

Priručnik za kemičare, dr. ing. Dragutin Kolbah (drugo izdanje), izdavač: >>Tehnička knjiga<<, izdavačko poduzeće, Zagreb, Jurišićeva 10, za izdavača odgovara: ing. Kuzman Ražnjević, uredništvo priručnika i monografija:Glavni urednik: Zvnonimir Vistrička, Tehnički urednik: Žarko Pavunić, Korigirao: Autor, Tisak: >>Budućnost<<, Novi Sad, Tisak dovršen: travanj 1961.g..

Moj NaOH:


&
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #7 na: Prosinac 26, 2015, 06:55:03 »

Ugledao sam natrijev hidroksid u krutom stanju u prodavaonicama sa bojama i lakovima, nakon duugo vremena :)Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #8 na: Prosinac 31, 2015, 12:08:18 »

Živjela država u kojoj možeš kupit čistog NaOH na kile, ali ne možeš više od 3% H2O2 u ljekarni.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #9 na: Prosinac 25, 2016, 05:39:32 »

Neke tvrtke koje nabavljaju kemikalije za mašine koje peru suđe i čaše, u njih se ulijeva tekuća kemikalija, otopina natrijevog hidroksida. Evo slika.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: