Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 17, 2025, 12:28:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje 2-kloretanola
 Str: [1]
  Ispis  

Dobivanje 2-kloretanola
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« na: Srpanj 16, 2011, 09:47:06 »

Jučer mi je bilo dosadno pa sam iskoristio nešto etilen glikola kojeg sam ranije našao u podrumu, za dobivanje jednog zanimljivog spoja: 2-kloretanola.

Kemijska reakcija može se prikazati ovom jednadžbom: HOCH2CH2OH + HCl -> ClCH2CH2OH + H2O

(klik na sliku za veći prikaz)

10 grama etilen glikola je u vodenoj kupelji zagrijano do ~100 °C, te je nakon toga počelo uvođenje plinovitog klorovodika (uvedeno dvostruko više od stehiometrijske količine). Tijekom reakcije, reakcijska smjesa je prilično dobro upijala klorovodik, što je bilo očito po smanjenju promjera mjehurića plina tijekom njihovog kretanja unutar reakcijske smjese. Nakon što je sav klorovodik generiran, aparatura je ostavljena da se ohladi. Rezultat je bila smjesa 2-kloretanola i vode, koja je imala slatkasti miris koji podsjeća na eter. Zelenkasta boja bila je uzrokovana malom količinom bojila koje je bilo pomiješano sa etilen glikolom korištenim u ovom eksperimentu.

Napomena: 2-kloretanol je prilično otrovna tvar tako da je potrebno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite tijekom rada s ovom tvari.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Srpanj 16, 2011, 10:09:30 »

Zanimljiva sinteza  bigsmile, samo oprezno sa 2-kloretanolom. Ja se pripremam za dobivanje 1-brometana iz etanola i bromovodične kiseline. A u budućnosti bih iz toga volio dobiti 2-metilbutan-2-ol pomoću pomoću grignardove reakcije.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Srpanj 16, 2011, 10:29:35 »

Citat:
Jučer mi je bilo dosadno pa sam iskoristio nešto etilen glikola kojeg sam ranije našao u podrumu, za dobivanje jednog zanimljivog spoja: 2-kloretanola.

Kemijska reakcija može se prikazati ovom jednadžbom: HOCH2CH2OH + HCl -> ClCH2CH2OH + H2O

10 grama etilen glikola je u vodenoj kupelji zagrijano do ~100 °C, te je nakon toga počelo uvođenje plinovitog klorovodika (uvedeno dvostruko više od stehiometrijske količine). Tijekom reakcije, reakcijska smjesa je prilično dobro upijala klorovodik, što je bilo očito po smanjenju promjera mjehurića plina tijekom njihovog kretanja unutar reakcijske smjese. Nakon što je sav klorovodik generiran, aparatura je ostavljena da se ohladi. Rezultat je bila smjesa 2-kloretanola i vode, koja je imala slatkasti miris koji podsjeća na eter.

Napomena: 2-kloretanol je prilično otrovna tvar tako da je potrebno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite tijekom rada s ovom tvari.

thumbup thumbup

Citat:
Ja se pripremam za dobivanje 1-brometana iz etanola i bromovodične kiseline. A u budućnosti bih iz toga volio dobiti 2-metilbutan-2-ol pomoću pomoću grignardove reakcije.  thumbup

Samo naprijed  bigsmile

Evidentirano

Electrochemistry never lies
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #3 na: Srpanj 16, 2011, 01:45:17 »

10 grama etilen glikola je u vodenoj kupelji zagrijano do ~100 °C, te je nakon toga počelo uvođenje plinovitog klorovodika (uvedeno dvostruko više od stehiometrijske količine).

Zanimljivo, ali zbog čega tolki suvišak klorovodika?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Srpanj 16, 2011, 04:42:05 »

Zanimljivo, ali zbog čega tolki suvišak klorovodika?

Dosta je zeznuto raditi s plinovima. Prilikom uvođenja u reakcijsku smjesu, dosta plina zapravo ne bude iskorišteno, nego napušta reakcijsku smjesu pošto ne stigne reagirati sa njom. S obzirom da trenutno nemam opremu koja bi mi omogućila finije raspršivanje plina, koristio sam nešto veći suvišak klorovodika. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: