Kako prepoznati i razaznati magnezij od aluminija u nekim rastavljenim dijelovima raznih elektromotora i drugih sprava? Oba su lagana, oba se otapaju u HCl-u, oba su u prahu zapaljiva sa sumporom, itd..
Magnezij se otapa i u vrlo slabim kiselinama, ne otapa se u lužinama, a otapanjem magnezija u dušičnoj kiselini oslobađa se vodik, a ne dolazi do redukcije nitrat-iona, što je zaista zanimljivo :)
Mogu li dokazati magnezij ovim pokusom?
Reakcija magnezija i vodePribor:špiritna lampa, epruveta, drvena hvataljka, drveni stalak.
Kemikalije:magnezijeva vrpca, destilirana voda, fenolftalein.
Postupak:U epruvetu je stavljena magnezijeva vrpca i uliveno je 3 mL destilirane vode. Potom je sadržaj epruvete zagrijavan do vrenja. U otopinu je dodano nekoliko kapi fenolftaleina. Zagrijavanjem nastaju mjehurići, a dodani fenolftalein mijenja boju u ljubičastu. Magnezij polagano reagira s vrućom /toplom/ vodom pri čemu nastaje otopina magnezijeva hidroksida i oslobađa se vodik:
Mg + 2H
2O --> Mg(OH)
2 + H
2Zašto se magnezij pojavi na površinu vode kad ga ubacim u vodu (sobne temperature; ne ni vruću ni hladnu vodu!) ? Taj pokus sam napravio s oštrilom za olovke koji sam kupio u knjižari.
*S hladnom vodom reagira vrlo sporo, a ako su u vodi prisutni klorid-ioni, reakcija se ubrzava jer se stvara kompleksni ion MgCl4 2-. Magnezij posebice lako reagira s vodenom parom uz oslobađanje vodika:
Mg(s) + H
2O(g) --> MgO(s) + H
2(g)
Aluminij na gornjim slikama je ova cijev i ove dvije stvarčice do nje. A na magnezij mi sve upućuje da je ovaj kao nekakav oklop elektromotora.