kad se tekucinama razlikuju vrelista za samo 45 stupnjeva onda je najbolje koristiti vakuumsku destilaciju al ako nemas onda je dobro korisiti kolonu sa sto vecon povrsinon
Vakuumska destilacija nema toliko veze s razlikom vrelišta, koliko ima s visokim vrelištima. Kod vakuumske destilacije, tlak para destilirane tvari se izjednači s vanjskim tlakom (u ovom slučaju, onim unutar aparature za destilaciju) već i pri nižim temperaturama. Drugim riječima, kako se smanjuje tlak, tako se smanjuje i temperatura vrelišta tvari koja se destilira.
ili kad su spojevi termicki labilni, ovisi sto ce destilirati
Ako si u ovom slučaju mislio na vakuumsku destilaciju, onda si u pravu. S obzirom da se kod takve destilacije vrelište postigne pri manjoj temperaturi, može se izbjeći raspadanje tvari, ako je novo (smanjeno) vrelište, postignuto smanjenjem tlaka, manje od temperature raspadanja destilirane tvari.
jucer sam nabavio pribor za destilaciju, tikvicu s okruglim dnom, nastavak za destilaciju s djelom za termometar, Liebigovo hladilo i jos jednu tikvicu u koju cu skupljat destilat,
a sad me zanima koliko je ustvari bitna ona kolumna za frakcijsku destilaciju kod destilacije smjese npr. toluena i metanola (vrelista im se razlikuju za vise od 45° !).
Ne znam dal si ovo naveo samo kao primjer ili misliš navedenu smjesu i destilirati? Problem je u tome što toluen i metanol tvore azeotropnu smjesu, tako da u slučaju smjese ovih dviju tvari, ne možeš jednu na taj način odvojiti od druge.