Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 15, 2024, 02:38:08
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Oprema za frakcijsku destilaciju
 Str: [1]
  Ispis  

Oprema za frakcijsku destilaciju
Autor Poruka
terraxus
Student
**

Email
« na: Svibanj 15, 2011, 08:56:48 »

dakle ovako :D
jucer sam nabavio pribor za destilaciju, tikvicu s okruglim dnom, nastavak za destilaciju s djelom za termometar, Liebigovo hladilo i jos jednu tikvicu u koju cu skupljat destilat,
a sad me zanima koliko je ustvari bitna ona kolumna za frakcijsku destilaciju kod destilacije smjese npr. toluena i metanola (vrelista im se razlikuju za vise od 45° !). Vrat tikvice dugacak je cca 100mm a nastavak za destilaciju jos toliko,
pa me zanima kolko je uopce bitna za kucnu radinost ta kolumna, jer za takve smijese mislim da je i ovih 200mm dosta, a netreba mi p.a. cistoca kemikalija :/.
neka mišljenja? iskustva iz prve ruke? :D
Evidentirano
mehosine
Učenik
*

« Odgovor #1 na: Svibanj 15, 2011, 09:07:41 »

kad se tekucinama razlikuju vrelista za samo 45 stupnjeva onda je najbolje koristiti vakuumsku destilaciju al ako nemas onda je dobro korisiti kolonu sa sto vecon povrsinon
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Svibanj 15, 2011, 09:09:12 »

Što je duža kolona i što joj je veća unutarnja površina, destilat će biti čistiji. Smjesu prvi put možeš ''grubo'' destilirati, ali za veću čistoću moraš nabaviti kolonu za frakcijsku destilaciju.
kad se tekucinama razlikuju vrelista za samo 45 stupnjeva onda je najbolje koristiti vakuumsku destilaciju al ako nemas onda je dobro korisiti kolonu sa sto vecon povrsinon
Destilacija pri sniženim tlakom se koristi za destilaciju tekućina visokog vrelišta.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
mehosine
Učenik
*

« Odgovor #3 na: Svibanj 15, 2011, 09:19:42 »

ili kad su spojevi termicki labilni, ovisi sto ce destilirati
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #4 na: Svibanj 17, 2011, 08:01:19 »

U pravilu se ako je razlika vrelišta veća od 45 stupnjeva, izvodi jednostavna destilacija, bez većih problema.   Za manje se razlike preporuca frakcijska.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #5 na: Svibanj 18, 2011, 12:23:48 »

Vakuumska destilacija nema toliko veze s razlikom vrelišta, koliko ima s visokim vrelištima. Kod vakuumske destilacije, tlak para destilirane tvari se izjednači s vanjskim tlakom (u ovom slučaju, onim unutar aparature za destilaciju) već i pri nižim temperaturama. Drugim riječima, kako se smanjuje tlak, tako se smanjuje i temperatura vrelišta tvari koja se destilira.

ili kad su spojevi termicki labilni, ovisi sto ce destilirati

Ako si u ovom slučaju mislio na vakuumsku destilaciju, onda si u pravu. S obzirom da se kod takve destilacije vrelište postigne pri manjoj temperaturi, može se izbjeći raspadanje tvari, ako je novo (smanjeno) vrelište, postignuto smanjenjem tlaka, manje od temperature raspadanja destilirane tvari.

jucer sam nabavio pribor za destilaciju, tikvicu s okruglim dnom, nastavak za destilaciju s djelom za termometar, Liebigovo hladilo i jos jednu tikvicu u koju cu skupljat destilat,
a sad me zanima koliko je ustvari bitna ona kolumna za frakcijsku destilaciju kod destilacije smjese npr. toluena i metanola (vrelista im se razlikuju za vise od 45° !).

Ne znam dal si ovo naveo samo kao primjer ili misliš navedenu smjesu i destilirati? Problem je u tome što toluen i metanol tvore azeotropnu smjesu, tako da u slučaju smjese ovih dviju tvari, ne možeš jednu na taj način odvojiti od druge.
Evidentirano
terraxus
Student
**

Email
« Odgovor #6 na: Svibanj 18, 2011, 04:19:15 »

Ne znam dal si ovo naveo samo kao primjer ili misliš navedenu smjesu i destilirati? Problem je u tome što toluen i metanol tvore azeotropnu smjesu, tako da u slučaju smjese ovih dviju tvari, ne možeš jednu na taj način odvojiti od druge.

To nisam znao, kako onda odvojiti tu smjesu?
I gdje bi mogao pogledati da vidim koje tvari medjusobno tvore azeotropne smjese jer imam puno stvari za odvojiti a nisam uopce razmisljao o tome :/
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #7 na: Svibanj 21, 2011, 09:41:16 »

kako onda odvojiti tu smjesu?
I gdje bi mogao pogledati da vidim koje tvari medjusobno tvore azeotropne smjese jer imam puno stvari za odvojiti a nisam uopce razmisljao o tome :/

Neke smjese nije baš jednostavno odvojiti. Mislim da je ova jedna od takvih. Negdje na forumu je već bilo o tome, mislim da je ovaj link bio, tu imaš podatke o raznim smjesama.
Evidentirano
mehosine
Učenik
*

« Odgovor #8 na: Svibanj 21, 2011, 06:48:02 »

ako ne ide destilacijom probaj kromatografijom  thumbup
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #9 na: Studeni 26, 2011, 09:19:35 »

Smijem li na Y spojnicu staviti gore stakleni ćep umjesto toplomjera NB,imam liebigovo dužine 350mm dali na takvo lebigovo mogu staviti samo tikvicu od 50ml ili i one veće jer kad sam gledao u labaratoriju veće tikvice za destilaciju bile su sa širim grlom.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #10 na: Studeni 26, 2011, 10:54:59 »

Liebigovo hladilo od 350 mm možeš bez problema koristiti za destilacije, ne vidim zašto ne bih mogao i za veće količine destilata. Samo bih mogao biti problem prilikom refluksiranja, ako dolazi do kondenzacije veće količine tekućine.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #11 na: Studeni 29, 2011, 09:22:16 »

Smijem li na Y spojnicu staviti gore stakleni ćep umjesto toplomjera NB,imam liebigovo dužine 350mm dali na takvo lebigovo mogu staviti samo tikvicu od 50ml ili i one veće jer kad sam gledao u labaratoriju veće tikvice za destilaciju bile su sa širim grlom.

Možeš staviti samo stakleni čep na otvor. Što se tiče tikvica, možeš koristiti razne veličine naravno, tako dugo dok dimenzija spojnica među dijelovima odgovaraju.
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: