Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 06:28:13
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Opasnost od kemikalija i pomoć pri ozlijedama
 Str: [1]
  Ispis  

  Opasnost od kemikalija i pomoć pri ozlijedama
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Veljača 06, 2012, 02:58:34 »


*(ručno prepisano iz Priručnika za kemičare od Dragutina Kolbaha)

PLINOVI:

Među najopasnijim plinovima u našem okruženju (kod kojih i mala neprimjetna doza ili škodljiva ili neposredno opasna) su: Amonijak, bromne pare, cijanovodik, jodne pare, klor, klorovodik, sumporni dioksid, sumporovodik, sumporougljik, ugljikov dioksid te ugljikov monoksid.

MJERE OPREZA OD VATRE I NEKE KEMIJSKE OPASNOSTI:

Aceton (i alkoholi)-gasi se velikom količinom vode, ali sa slabim mlazom da se ne bi rasprskavala upaljena tekućina. Upotrijebi podesnu masku.

Amonijak-upotrijebi raspršeni mlaz vode i podesnu plinsku masku.

Benzen (benzol) i benzin-za zaštitu ugroženih rezervoara upotrebi vodu za hlađenje. Pogasi plamen pijeskom, zemljom ili aparatima za gašenje punjenim pjenom ili sa tetraklorugljikom (Tetra-aparati) ili CO2.

Celuloid-upotrijebi velike količine vode i pijeska. Dim sadrži dušićne okside, koji su štetni po zdravlje, upotrijebi podesnu plinsku masku.

Cijanovodik-bezuvjetna je odgovarajuća plinska maska ili još bolje izolacioni aparat, jer se radi o vrlo otrovnom plinu. Predvidi ventilaciju.

Dušićna kiselina i dušićni oksidi-upotrijebi velike količine vode i raspršeni mlaz. Nemoj upotrijebiti pijesak ili zemlju. Upotrijebi plinsku masku.

Eter (otapala, lakovi i kolodij)-upotrijebi vodu samo za hlađenje ugroženih rezervoara. Plamen gasi pijeskom, zemljom, aparatima za gašenje punjenim pjenom ili sa tetraklorugljikom. Upotrijebi podesnu plinsku masku.

Fosfor-upotrijebi vodu u raspršenom mlazu ili vlažan pijesak kao i ostala sredstva za gašenje. Upotrijebi plinsku masku. Fosfor se čuva ispod vode. Crveni fosfor je manje opasan. Bijeli fosfor potopi pod vodu ili ga pusti izgoriti na neopasnom mjestu radi mogućnosti ponovnog zapaljenja.

Kalcijev karbid-ne upotrebljavaj vodu, jer se razvija acetilen, upaljiv i eksplozivan plin. U slučaju opasnosti iskopčaj van dotične prostorije električnu struju, da se ne bi uslijed ove došlo do zapaljenja plina. Posude s kalcijskim karbidom prenesi i smjesti na suho mjesto. Upotrijebi plinsku masku.

Kalij (i natrij)-ne upotrijebi vodu ni pjenu. Prenesi ambalažu s kalijem na suho mjesto. Ugasi plamen s posve suhim pijeskom, zemljom ili s CO2. Kalij pohrani ispod petroleja. Nemoj upotrijebiti aparat za gašenje punjen tetraklorugljikom, jer može doći do snažne eksplozije.

Kalijev hidroksid (i natrijev hidroksid)-upotrijebi velike količine vode i razrijeđenu kiselinu. Kod rada s njim upotrijebi zaštitne naočale.

Klor-upotrijebi raspršeni mlaz vode i vapneno mlijeko. Treba bezuvjetno upotrijebiti masku.

Magnezij-nemoj upotrijebiti vodu ni pjenu. Upotrijebi suhi pijesak ili zemlju kod gašenja požara. Ambalažu s magnezijem prenesi na suho mjesto.

Sumpor-plamen gasi raspršenim mlazom vode, upotrijebi plinsku masku.

Sumporna kiselina-upotrijebi pijesak, zemlju, vapno ili vodu.

Sumporougljik-velike količine vode uz mali tlak uz jednovremeno pokrivanje mokrim pijeskom ili zemljom. Upotrijebi masku.

Terpentin-vidi aceton, osim toga upotrijebi pijesak ili zemlju.

Tetraklorugljik-kod upotrebe aparata za gašenje punjenim s tetraklorugljikom u zatvorenom prostoru; - oprez, jer može doći do raspada tetraklorugljika na otrovni plin (fosgen). Isto tako nemoj upotrebiti tetraklorugljik za gašenje požara nastalog uslijed metalnog natrija ili kalija, jer kao što je već spomenuto može doći do snažne eksplozije.

(VODU PRINSIPIJELNO ŠTO VIŠE IZBJEGAVATI ILI UPOTRIJEBITI SAMO IZ VEĆE DALJINE U VELIKOJ KOLIČINI)

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Veljača 06, 2012, 03:03:33 »


PRVA POMOĆ KOD NESREĆA U KEMIJSKIM LABORATORIJIMA:

Osim što je bitno uspostaviti disanje unesrećenome, zaustaviti krvarenje kod ozljeda (ako ih ima vidljivih) i osigurati liječničku pomoć i prijevoz u bolnicu, trebate paziti da se sam ne unesrećiš pri pružanju prve pomoći. Kad ulaziš u zatrovanu atmosferu i kad rukuješ otrovima, upotrijebi zaštitna sredstva (masku, rukavice, itd.).

TROVANJE:

1.   Prenesi unesrećenog iz zatrovane atmosfere na svjež zrak ili u zračnu toplu prostoriju.

2.   Odjeću koja steže ili unesrećenom bilo kako smeta, skini ili raskopčaj.

3.   Odjeću onečišćenu otrovom odmah skini, a kožu operi prema uputama navedenim u popisu otrova.

4.   Umjetno disanje primijeni samo onda, ako unesrećeni ne diše.

5.   Kod otrova, za koje nema specifičnih protuotrova, i kod otrovanja, gdje se ne zna kojim su otrovom uzrokovana, upotrijebi ovaj opći protuotrov: dva dijela aktivnog ugljena i jedan dio magnezijev oksida. Daje se jedna jušna žlica na 1dcl vode. Ako je trovanje uzrokovano tvarima, koje nagrizaju, mogu se davati i sredstva, koja razblažuju, kao npr. mlijeko ili bjelance od jaja. U slučaju trovanja kiselinama unesrećenome se daje jednu žlicu natrijeva bikarbonata u 300 ml vode. Taj lijek nek unesrećeni pije kroz 24-36 sati. Pored toga daj unesrećenome mnogo vode s nešto soli (1 žlica na 1 l vode) ili čaj, voćne sokove, alkalične mineralne vode, a može i topla kava. Može popiti pak i magnezijev oksid (75g na 500g vode) ili vapnenu vodu (aqua calcis) i ponavljaj doziranje u kratkim intervalima. Nemoj davati alkoholna pića! Ne izazivati povraćanje! Oči: peri s mnogo vode. Pazi da mlaz vode ne udari prejako na rožnicu i spojnicu oka, da ih ne ozlijedi. Koža: peri s mnogo vode, poslije toga namaži gazu s mašću za opekline i stavi na ranu. Lužine: oči peri s mnogo vode (isto pravilo kao i za kiseline). Koža: peri s mnogo vode, poslije toga metni na ranu borvazelin (unguentum acidiborici). Ne izazivaj povraćanje! Daj unesrećenom da pije 1%-tnu octenu kiselinu, citronsku kiselinu (limunov sok). Daj mu mlijeko, bjelance od jajeta ili pak ulje.

6.   Ako je unesrećeni u nesvijesti, daj mu da udiše pare octa ili razrijeđenog amonijaka. Podražajna sredstva se nesmiju davati kod preloma lubanje, sunačnice ili izlijeva krvi u mozak.

7.   Povraćanje se izaziva:
a)   da se unesrećenom uvuče prst u usta, te draži meki dio nepca,
b)   davanjem mlake slane vode (2 žlice kuhinjske soli na pola litre mlake vode). Ako unesrećeni još i sad ne povraća, ponovno ponovi ovo gore pod a).

RANE:

Jako krvarenje treba prije svega zaustaviti. Ako je krv tamnocrvena i teče jednomjerno (znači, da je ozlijeđena vena), stavi na mjesto krvarenja više puta složen komad gaze i zamotaj čvrsto zavojem. Ako je krv svijetlocrvena i štrca iz rane na prekide (znači da je ozlijeđena arterija), izbvrši povezivanje tako, da gumenom cijevi ili zavojem stegneš ozlijeđeni ud između rane i srca. Ne steži previše, nego samo toliko, da krvarenje prestane. PAZI! Više od dva sata bez prekida ne smije ud biti podvezan. Najbolje je, da se svako pola sata podvez na par sekundi popusti i opet stegne. Ako je krvarenje na mjestu, koje se ne može čvrsto podvezati (npr. na vratu), stavi na to mjesto složenu sterilnu gazu, preko toga više puta složenu kompresu i čvrsto pritisni prstima u čvrstu podlogu (kost), dok se krvarenje ne zaustavi. Tako treba postupati i za vrijeme prijenosa u bolnicu. Na rane, kod kojih nema jačeg krvarenja, stavi samo sterilnu gazu, a ranu posipaj sterilnim sulfatidnim praškom. Strana tijela, koja strše iz rane (komadići stakla, kamen) izoadi oprezno iskuhanom (sterilnom) pincetom. Kod svakog jakog krvarenja i veće rane odmah nakon pružene prve pomoći pozovi liječnika.

OPEKLINE:

Osobu zahvaćenu plamenom omotaj odmah dekom i uguši plamen. Ako kod opekline vrućim predmetom ili vrućim tvarima odjevni predmeti prianjaju uz opečenu površinu tijela, nemoj nastojati da ih skineš, nego oprezno obreži dijelove odjeće oko opečenog mjesta. Na opeklinu stavi borvazelin na sterilnoj gazi ili drugu koju mast za opekline (oleum jecoris Aselli, vazelin, a. a. = Jecovitol). Preko sterilne gaze stavi zavoj, koji se ne smije odviše stegnuti. Kod težih opeklina umotaj lagano čitav opečeni predio u sterilnu gazu namazanu borovazelinom. PAZI! Ne otvaraj mjehure bez upute liječnika.

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Veljača 06, 2012, 03:20:09 »


OTROVI I KEMIKALIJE (te prva pomoć prilikom njihovih ozljeda):

Acetaldehid-oči i kožu isperi vodom, a otrovanome daj 1-2 ml 1%-tnog amonijaka ili alkalne mineralne vode ili 5%-tne otopine natrijeva bikarbonata. Možete mu i ponuditi mlijeko ili bjeljanak jajeta.

Acetilen-Pazi da nije uzrok otrovanja sumporovodik, fosforvodik ili arsin.

Aceton-Oči i kožu isperi vodom. Pripazi da bolesnik ostane budan.

Akrolein-Oči i kožu isperi vodom.

Alohol etilni (metilni i amilni, metanol)-Oči i kožu isperi vodom. Izazovi povraćanje. Daj mu mlijeko, bjelanjak jajeta, crnu kavu. Ako ne diše, daj mu umjetno disanje. Isto kao etilni alkohol i što prije u bolnicu s njim. Sprječavaj kolaps.

Amilacetat-Oči isperi vodom.

Amonijak-Oči isperi vodom, a kožu isperi s 3%-tnom otopinom octa. Ako je proguta, daj mu 1%-tnu otopinu octene kiseline.

Antimonovi spojevi-Ako je progutano, daj mu 3-4%-tnu otopinu tanina. Ponovi iza svakog povraćanja. Daj mu jak čaj s mlijekom i bjeljanjak jajeta. Pazi da nije arsenij ili anilin!

Arsenov triklorid (također vrijedi i za arsenske spojeve organske i arsenovodik)-Oči i kožu isperi vodom. Hitno zovi liječnika ili prijevoz u bolnicu.

Bakreni spojevi-Ako je progutano daj mu 20g magnezijeva ili natrijeva sulfata u čaši vode.

Benzin (toluean i benzen)-Oči isperi vodom i pozovi liječnika. Kožu isperi sapunom i toplom vodom. Kod gutanja izazovi povraćanje; carbo animalis. Sprečavaj kolaps.

Brom-Oči isperi vodom te pozovi liječnika. Kožu isperi otopinom natrijeva hidrokarbonata (1 jušna žlica na pola litre vode).

Bromidi-U slučaju gutanja izazovi povraćanje. Daj mu mast, ulje i škrob (brašna u vodi). Spriječi kolaps.

Bromovodična kiselina-Oči isperi vodom i 5%-tnim natrijevim bikarbonatom. Kožu isperi otopinom natrijeva bikarbonata (1 jušna žlica na pola litre vode). Poslije toga namaži vazelinom.

Brom acetofenom-Oči ne trljati, a kožu isperi vodom!

Cinkovi spojevi-Oči i kožu isperi vodom. Izazovi povraćanje. Daj 2-3 žlice natrijevog bikarbonata, daj toplo mlijeko i bjelanjak od jaja. Sprječavaj kolaps.

Cijankalij (cijanovodik i ostali cijanogeni spojevi)-Oči i kožu isperi vodom. Daj 10 ml 3%-tnog vodikova peroksida ili 5%-tnu otopinu željezovog sulfata i 5%-tna natrijeva bikarbonata. Sprječavaj kolaps.

Dimetil sulfat-Oči isperi s pola litre 1%-tnom otopinom natrijevog bikarbonata. Kožu isperi razrijeđenim amonijakom i zatim s mnogo vode. Što prije u bolnicu i sprječavaj kolaps.

Dušićna kiselina-Oči isperi vodom. Kožu isperi višepostotnom otopinom natrijeva bikarbonata i mnogo vode.

Fenil hidrazin-Oči isperi vodom. Kožu isperi 5%-tnom otopinom octene kiseline.

Fenol-Oči isperi s mnogo vode. Kožu odmah isperi alkoholom. Ako proguda daj ozlijeđenom 1 dcl rakije ili 1 dcl etilnog alkohola u 1 dcl vode. Izazovi povraćanje. Carbo animalis, mlijeko, bjelance, vapnena voda (aqua calcis). Spriječavaj kolaps. Pozovi što prije liječnika. Kad pružaš pomoć pazi da ne dođeš u dodir s fenolom.

Fluorovodična kiselina-Kožu isperi otopinom natrijeva bikarbonata ili magnezijeva oksida. Što prije u bolnicu.

Formaldehid-Kožu isperi vodom i razrijeđenim amonijakom. Ako se proguta nesmije se davati mlijeko ili bjelanjak od jaja!

Fosfor bijeli-Kožu isperi s mnogo vode. Rane isperi otopinom natrijeva hidrogenkarbonata. Izazovi povraćanje. Ako se proguta dati ozlijeđenome 1g bakrovog sulfata na 100ml vode ili 100ml na 0,5-1%-tnog vodikova peroksida.

Fosforna kiselina-Kožu isperi vodom, namaži je pastom magnezijeva oksida i vode.

Fosforov triklorid i pentaklorid (kao i halogenirani fosforov triklorid, fosgen i fosfin (fosforovodik)). Kožu isperi vodom.

Jod-Kožu isperi alkoholom i vodom. Ako se proguta ozlijeđenome daj povremeno po 1dcl rijetko otopljene (razmuljene) škrobi u vodi, mlijeko ili bjelanjak.

Karbolna kiselina (i kloracetofenon). Kožu isperi 4%-tnom otopinom natrijeva sulfida u 50%-tnom alkoholu. Ne trljaj oči!

Kalijeva lužina (ili natrijev hidroksid, soda bikarbona i za ostale lužine vrijedi)-Oči i koža; isprati s velikim količinama vode, a kožu naknadno neutralizirati s octom. Ne izazivaj povraćanje! Ako se proguta davaj ozlijeđenome 5%-tnu octenu kiselinu te bjelance i mlijeko. Sprječavaj kolaps.

Klorovodična kiselina (klorovodik i kloroform)-Oči isperi vodom. Kožu isperi vodom i namaži pastom magnezijeva oksida i vode.

Klorne otopine (i kositreni spojevi). Oči i koža isperi vodom. Daj ozlijeđenom 2ml amonijaka u 100ml vode. Daj ozlijeđenome mnogo vode, zazovi povraćanje. Prije toga daj jednu žlicu natrijeva bikarbonata u pola litre vode.

Kresol-Kožu isperi odmah alkoholom. Ponovi to više puta svježim alkoholom , dok se otrov ne ukloni. Odijelo i rublje, koje je namočeno kresolom, treba smjesta skinuti. Ako se proguta uzmi 1 dcl etilnog alkohola u 1dcl vode ili ¼ 1 jake rakije i uz to izazovi povraćanje. Kada pružaš pomoć, pazi da ne dođeš u dodir s kresolom. Sprječavaj kolaps.

Krom i njegovi spojevi-Kožu isperi s 5%-tnom otopinom natreijeva bisulfita.

Nikotin-Ako se proguta ozlijeđenome dati jaki čaj, askorbinsku kiselinu (C vitamin) pola grama u čaši vode 1-2 puta poslije pola sata do 15 minuti. Pozvati liječnika odmah!

Nitrati i nitriti-Oči i kožu isperi vodom. Daj ozlijeđenome sredstva za povraćanje te otopinu škroba ili brašna. Bolesnik mora ležati!

Nitrobenzen (dimetil anilin, dinitrobenzen, dinitrotoluen, trinitrotoluen, dioksan, ksilen, dušik, eter etilni, etilen te narkotična sredstva)-Skidaj oprezno uprljanu odjeću i rukavice s unesrećenog. Isperi kožu 10%-tnom otopinom natrijeva sulfida. Izazovi povraćanje. Ne davaj uljne i masne tvari, mlijeka i alkoholna pića. Davaj čaj i kavu i 1 žlicu magnezijeva sulfata u vodi.

Octena kiselina-Oči i kožu isprati vodom. Ne izazivaj povraćanje. Davaj magnezijev oksid (75g na 500g vode) ili vapnenu vodu. Davaj mlijeko, bjelance te komadiće leda.

Oksalna kiselina-Oči i kožu isperi vodom. Dvaj 20g magnezijeva oksida u 20g vode ili magnezijeva sulfata (1 žlica na 1l vode). Daj mu mlijeko i bjeljanjak. Zabranjeno davanje spojeva Na, K i NH4 karbonata.

Olovo i olovni spojevi-Kožu isperi vodom i sapunom (kod olovnog tetraetila peri kožu benzinom i odmah pozovi liječnika!).

Permanganati-Oči i kožu isperi vodom. Izazovi povraćanje. Davaj mlijeko i bjeljanjak.

Petroleter-Uzmi svježe pripremljenog 3%-tnog vodikova peroksida u 100ml vode i vodu slabo zakiseljenu octenom kiselinom. Davaj mlijeko i bjeljanjak. Spriječavaj kolaps.

Piridin-Izazovi povraćanje. Uzmi 2 g taninske kiseline u 50ml vode.

Solna kiselina-Oči i kožu isperi vodom i spriječi da dođe do kolapsa!

Srebro i srebrni spojevi-Davaj mlijeko, bjelanjak, komadiće leda ili ricinusovo ulje. Davaj 5%-tne otopine kuhinjske soli.

Stroncijevi spojevi (i sublimat)-Isperi vodom kožu. Ako se proguta izazovi povraćanje, davaj bjeljanjak jaja te 20g gorke soli (magnezijev sulfat) na pola litre vode. Nedavaj mlijeka!

Sumporna kiselina-Oči isperi vodom, ali pazi! Mnogo vode, ali ne i jaki mlaz! Kožu isperi vodom i namaži pastom magnezijeva oksida i vode. Prethodno odmah upij kiselinu suhom vatom ili krpom.

Sumporna kiselina dimeća (oleum)-Oči isperi vodom, ali pazi da ne bude jaki mlaz! Kožu namaži vazelinom.

Terpentin-Izazovi povraćanje.

Sumporougljik (sumporovodik, ugljični dioksid, ugljični monoksid, ugljični tetraklorid, ugljikovodici, vodik, željezni karbonil i živa). Pozovi odmah liječnika!

Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: