Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 20, 2025, 07:40:58
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Urea peroksid
 Str: [1]
  Ispis  

Urea peroksid
Autor Poruka
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« na: Siječanj 09, 2013, 04:02:45 »

Pozdrav, evo mene s novim pitanjem...  sad

Čitao sam po internetu da urea peroksid može služiti kao zamjena hidrogen peroksidu.

Kao što svi znamo hidrogen peroksid se raspada s vremenom, pa me zanima dal se može čuvati u obliku urea-e peroksida na duže vrijeme i dali može mijenjati hidrogen peroksid.

Hvala..  bigsmile
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Siječanj 09, 2013, 10:10:58 »

Može poslužiti kao zamjena, tj. izvor vodikovog peroksida. Urea peroksid je zapravo urea koja sadrži vezan H2O2, slično kao što neke druge tvari sadrže vezanu vodu. Isto tako, spoj s ureom je stabilniji od samog vodikovog peroksida, pa može poslužiti i kao bolji način skladištenja H2O2.

Osobno nisam nikad radio s tim spojem, ali sinteza je relativno jednostavna (urea se otapa u koncentriranoj otopini H2O2, koji je u suvišku; produkt kristalizira i odvoji se od otopine), pa se možda pozabavim time jednog dana. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #2 na: Siječanj 09, 2013, 11:31:44 »

Evo pošto nemam šta pametno s hidrogenom trenutno raditi a imam ga oko pola litre probat ću napravit malo tog spoja pa testirat "izdržljivost" odnosno kolki je rok trajanja na hladnom i kolko na toplom te na kraju neke osnovne testove dali se gubi postotak... itd

Kada to sve napravim objavit ću rezultate.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Siječanj 10, 2013, 09:00:23 »

Super, bilo bi zanimljivo za vidjeti. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #4 na: Siječanj 21, 2013, 07:41:19 »

Evo danas sam radio urea peroxid da utvrdim dal je isplativo držat taj spoj umjesto hidrogen peroksida i najjednostavniji odgovor je ne isplati se...

Naime početna koncentracija hidrogen peroksida je bila 21%, u 150ml peroksida sad dodao 30g urea-e.

Nakon sat vremena se počela događat reakcija odnosno smjesa se zagrijala tako da je počela ključat i oslobađao se amonijak.

kad su se napravili kristaliči posušio sam ih i napravio test. Dakle 1g urea peroxida sam rastopio u 2ml vode i to pomješo s magnezij dioksidom i počeo skupljat kisik ali je reakcija tolko slaba bila da sam nakon pola sata odustao a nisam skupio niti 1ml kisika.  mad
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #5 na: Siječanj 22, 2013, 10:48:23 »

Si probao radit neke druge reakcije s tim? Dal izbjeljuje slično kao i H2O2?
Evidentirano
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #6 na: Siječanj 24, 2013, 02:07:48 »

Izbjeljivanje nisam probao ali čisto sumnjam jer kada hidrogen peroksid vrije onda se raspada vodu i kisik.

Ako je moja teorija istinita onda to znači da je teško dobit koncentrirani oblih urea-e peroksida.

Još jedan dokaz da je mala ili nikakva koncentracija je taj da se može držat u rukama bez posljedica.

U svakom sličaju zaključak je da je neisplativo.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Veljača 17, 2013, 04:35:36 »

Izbjegavaj „x“ u nazivu i koristi „ks“, ljepše zvuči.

Kažeš da je reakcija nakon 1h počela ključat i da se je zagrijala i počeo je izlaziti amonijak. A jesi li ikada pokušavao u NaOH uliti malo H2O2?  Osim što mi je zadimilo cijeli lab toliko me je taj nekakav plin (nije amonijak, al ne prepoznajem ga) gušio da 2 dana nisam mogao ući unutar prostorije. To je bio ključan pokus da uvedem ventilaciju u prostoriju, tek se tad uvjerih koliko je to zaista bitno!

O toj reakciji možeš pogledat i ovdje : http://ask.metafilter.com/132790/Why-does-NaOH-H2O2-crystals.

Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: