Izjava o odgovornosti
- molimo pročitati
Ožujak 16, 2025, 11:08:39
Forum
|
Pomoć
|
Traži
|
Prijava
|
Registracija
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Jeste li propustili
aktivacijsku email poruku?
Amasci.net
»
Znanost
»
Eksperimentalna kemija
»
Alkotest
Alkotest
Str:
1
[
2
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Alkotest
Autor
Poruka
Doc
Ludi znanstvenik
Odg: Alkotest
«
Odgovor #20 na:
Prosinac 20, 2010, 08:21:06 »
Znaci da je najvjerovatnije tu dodano boraksa jer plamen odgovara tom opisu, a ne onom pravom plamenu blijedo plave boje, kakav je zapravo etanol.
Evidentirano
Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #21 na:
Prosinac 20, 2010, 08:39:10 »
Možda ima i veze s time koliko kisika dobiva reakcija. U mojem iskustvu, plamen etanola je većim dijelom plave boje, sa malom primjesom žute/narančaste.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #22 na:
Prosinac 20, 2010, 08:57:04 »
Pa normalno je izasuo etanola iz flase u petrijevu posudu i tako ga zapalio.
Kao rezultat je zuckasto-narandzasta boja, sto me je iznenadilo. Barem ovdje je rijec o dobivanju dovoljno kisika, po me :puzzled:ni, heh1
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #23 na:
Prosinac 20, 2010, 09:49:13 »
Omikrone čestitam na dokazivanju etanola.
2
O), trebaju određenu količinu kisika. Ako tvari gore bez prisustva dovoljne količine kisika gore žutim, čađavim plamenom uz mnogo dima. Ali za gorenje etanola nije potrebno mnogo kisika, tako da bih trebao gorjeti plavičastim plamenom.
Mogu li tvari koje se koriste za denaturiranje alkohola, na neki način obojiti plamen?
Mislim da je onečišćen zato što sam sada zapalio par mililitara etanola, nikakve žute boje.
Stvarno zanimljiv slučaj...
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #24 na:
Prosinac 20, 2010, 09:54:06 »
E, pa o tome ja govorim!
Probat cu mu na to skrenuti paznju ove sedmice ili eventualno sljedece jer tad imam cas. (u ponedjeljak i utorak).
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #25 na:
Prosinac 20, 2010, 11:08:00 »
Citat: Arbor na Prosinac 20, 2010, 09:49:13
Omikrone čestitam na dokazivanju etanola.
Na prvi pogled banalan problem, ali eto, stvari se mogu zakomplicirati dok se (s)tvari ne obilježe kako treba.
Usput, bili smo raspravljali o onom 70%-tnom alkoholu koji se može kupiti u ljekarnama - probao sam test na izopropanol sa uzorkom takvog 70%-tnog alkohola kojeg trenutno imam doma i ispada da se (ovog puta) radi o etanolu. Kažem ovog puta, jer su mi znali dati i izopropanol kad sam tražio "alkohol". Tako da ovisi o preferiranoj formuli ljekarnika/ljekarnice ili pak o zalihama u tom momentu
Evidentirano
Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #26 na:
Prosinac 21, 2010, 10:10:01 »
Pa, cesto se pod nazivom alkohol ustvari odnosi na "etanol", ali eto kako kod koga. Ocito se kod sviju pod nazivom "alkohol" ne odnosi na etanol. Ali eto kao sto kazes zavisi od formule koja se koristi pri spravljanju.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #27 na:
Prosinac 23, 2010, 02:34:17 »
Tak je
Etanol je u pravilu za alkohole ono što je etoksietan (dietil eter) za etere, ali kod tih ljekarničkih formula alkohola je specifičan slučaj, pošto prema
nekim izvorima
prevladava izopropanol, ali zna zalutati i etanol. U svakom slučaju, u ljekarnama bi se trebalo moći dobiti i jedno i drugo.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #28 na:
Veljača 23, 2013, 05:02:25 »
Alkotest
Svaka čast na pokusu i na pojašnjavaju samog pokusa kroz postove!
Šuplje i prazne seljačke priče su da se zadah alkohola neutralizira sojinim ili maslinovim uljem (i to par jušnih žlica), sodom bikarbonom itd.. Da se mamurluk sprječava pijenjem dviju čaša mlijeka par sati prije pijanstva, itd..
Ali jedna od istinitijih „priča“ je priča o kiselim krastavcima. Ako je alkohol prestao ulaziti u želudac, a još se kreće krvnim žilama, neutraliziranje alkohola u tijelu pomaže jedino kiselost, poput kiselih krastavaca. Zavisi uvijek od čovjeka do čovjeka, njegove visine i težine, koliko često pije alkohol i jakost njegovih želučanih kiselina. Ako je čovjek popio alkohola da napuše oko 2.5 promila, smanjiti na 0 je prosto nemoguće, ali neki slučajevi govore da se jedenjem krastavaca i ponajviše pijenjem one kisele njihove vode iz staklenke smanji za čitav 1 promil! Kiseli krastavci uz svjež zrak prije puhanja i barem stanke od 20-ak minuta, možda ste k zadovoljavajućem cilju u velikom postotku, tko zna :)
Evidentirano
Str:
1
[
2
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište:
-----------------------------