Plinovi koji nastaju tom elektrolizom su klor i vodik, ne nastaje klorovodik. Klor se otapa u vodi i nastaje klorna voda, dok dio klora reagira sa vodom:
Cl2(g) + H2O(l) <----> HClO(aq) + HCl(aq)
Reakcija je izrazito pomaknuta prema reaktantima, ali dovoljno da da pokaže oksidacijska svojstva klora. Nema klorovodika, što znači da se ne može dobiti kiselina.
Ovu iznad poruku mi je poslao Arbor privatno.
Ne slažem se. Ima hlorovodika, sam si napisao HCl. Ustvari ovo je ravnoteža ("equilibrium"). Equilibrium-i su nešto najinteresantnije, zato otvaram ovu temu.
Mislim da je sigurno moguće napraviti HCl kiselinu od hlora i vode. Dok god držimo vodu u posudi punoj hlora koji ulazi konstantno u nju pomoću gasne cijevi iz elektrolizera, i držimo rastvor pod UV svijetlom, dobit ćemo HCl kiselinu.
Kod djelovanja UV zračenja, nije više
Cl2(g) + H2O(l) <----> HClO(aq) + HCl(aq), već je
2Cl2(g) + 2H2O(l) ----> 4HCl(aq) + O2(g).
To je zbog nastanka 2Cl iz Cl
2 zbog UV-a. Ostalo je lahko: H2O+Cl=HCl+O, obična redox reakcija. Baš kao Fe+H
20---->FeO+H
2.
Dakle kao što kažu da će svaki metal u redu aktivnosti metala istisnuti onog desnog iz njegove soli. Jedini razlog nastanka komplikacija je što mi nismo imali u atomskom stanju Cl
2. Pod UV radijacijom imamo.
Ustvari, pod UV svijetlom više na važi "equilibrium". Tad kisik i hlor postaju atomi iz molekula.
Dalje, pošto pod normalnim uslovima važi
4HCl + O2 ----> 2H2O + 2Cl2, što je razlog žute boje hlorovodonične kiseline koja dugo stoji na otvorenom prostoru, mi bismo držali UV čak i oko rastvora tako da se O ne rekombinuje odmah u O
2. Tek na kraju bismo ugasili UV.
Nadam se da smo sad sve razjasnili. Samo da vam još to dokažem eksperimentom.
Djelovanje UV svijetla na hlor i vodik:
http://www.youtube.com/watch?v=NN82GoBG98sThe presence of light or transition metal oxides of copper, nickel, or cobalt accelerates the exothermic decomposition into hydrochloric acid and oxygen:
2 Cl2 + 2 H2O → 4 HCl + O2