Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 16, 2025, 11:55:42
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje alkalijskih elemenata
 Str: 1 2 [3]
  Ispis  

Dobivanje alkalijskih elemenata
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #40 na: Lipanj 07, 2011, 05:51:33 »

Ostao sam zaprepašten ovim videom.  shocked2 Dobivanje natrija elektrolizom natrijeva klorida, korišten je ispravljač za punjenje akumulatora.

Zanimljiv video, ali korišten je NaOH. wink1 Inače se radi o varijaciji Castnerovog procesa i na taj način se može dobiti kolekcionarska količina natrija - kad govorimo o ovako pojednostavljenom procesu kao na ovom videu. E, ali kad se stvari naprave kako treba, onda to izgleda ovako. Jednostavno predivno; možda jednog dana. smilegrin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #41 na: Lipanj 07, 2011, 06:04:04 »

Nisam niti čitao opis videa, ali sigurno nikada ne bih talio NaOH.  shocked2 Sama aparatura je zanimljiva, ja je sigurno neću pokušavati izvesti, ali ovo je stvarno korisno.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #42 na: Srpanj 02, 2011, 11:31:16 »

možda se natrij može nekako izvuči iz natrijevog silikata(Na2SiO3);
prvo maknemo kisik pomoću termit reakcije(ovo baš nisam siguran jeli moguće)
i onda odvojimo natrij i silicij zagrijavanjem jer se natrij rastapa na 97 stupnjeva(osim ako se nisu već odvojili zbog temperature termita)
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #43 na: Srpanj 02, 2011, 12:28:29 »

To nije moguće...
Bit ću iskren, poradi malo na osnovama. Sada si ''priznao'' da ne razlikuješ smjese od kemijskih spojeva.
Pred tobom je još mnogo učenja, prvo se potrudi naučiti teoriju, a zatim ćeš vidjeti da li je to moguće.
Ovo nikako nemoj shvatiti kao uvredu, već kao koristan savjet.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #44 na: Srpanj 02, 2011, 09:07:40 »

možda se natrij može nekako izvuči iz natrijevog silikata(Na2SiO3);
prvo maknemo kisik pomoću termit reakcije(ovo baš nisam siguran jeli moguće)
i onda odvojimo natrij i silicij zagrijavanjem jer se natrij rastapa na 97 stupnjeva(osim ako se nisu već odvojili zbog temperature termita)

Za prvo nisam siguran, ali najvjerojatnije ne bi išlo. Za drugo sam siguran da ne bi išlo jer ne možeš leguru metala (čak kad bi ju dobio dobiti na taj način) razdvojiti na komponente na temelju različitih tališta komponenata. Legura ima neko svoje talište (ili raspon tališta) koje nema veze s talištima komponenata. Ipak zanimljiva ideja hehe, ali mislim da se bolje isplati krenuti na isprobani način, a to je reakcija NaOH s Mg.
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #45 na: Srpanj 03, 2011, 11:44:13 »

To nije moguće...
Bit ću iskren, poradi malo na osnovama. Sada si ''priznao'' da ne razlikuješ smjese od kemijskih spojeva.
Pred tobom je još mnogo učenja, prvo se potrudi naučiti teoriju, a zatim ćeš vidjeti da li je to moguće.
Ovo nikako nemoj shvatiti kao uvredu, već kao koristan savjet.  thumbup

svaki savjet je dobrodošao,a za ovaj postupak sam ionako znao da je vrlo malo vjerojatno moguć
nisam se uopće sjetio da su silicij i natrij u kemijskom spoju, jer kad ja vidim dva metala spojena,odmah pomislim na leguru
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #46 na: Travanj 13, 2013, 01:32:23 »

Bilo bi lijepo kad bi se mogla tema o litiju posebno odvojiti od ostalih, jer ima raznih litijskih baterija, a time i raznih načina vađenja...

Članak litijski (engl. lithium battery) je primarni galvanski članak. Negativna elektroda je od litija, dok za pozitivnu elektrodu i elektrolit ima nekoliko izvedaba.
Za najviše primjenjivane članke pozitivna elektroda je od manganova dioksida (MnO2), a elektrolit je litijeva sol u organskom otapalu. Napon članka je 3V. Potpuno je zatvoren u kovinsko kučište, a radi smanjenja unutarnjega otpora proizvodi se u obliku novčića velike površine, većinom promjera 20mm i debljine 1,6-5mm. Može se pregrijati, pa i eksplodirati - ako se prazni prevelikom strujom ili ako se kratko spoji. Trajnost mu je vrlo velika (npr. izvedba kojoj je negativna elektroda od litija, a pozitivna od jodida traje više od 15 godina), pa se primjenjuje za srčane stimulatore i druge medicinske usadke.

Link1 & link2

Članak litijsko-ionski (engl. lithium ion battery) je sekundarni galvanski članak. Negativna elektroda je od ugljena ili grafita, pozitivna od litijeva oksida, a elektrolit je alkalni (litijeva sol u organskom otapalu), tekući ili u obliku paste. Nazivni napon je 3,6V, samopražnjenje je razmjerno malo: oko 5% kapaciteta mjesečno i znatno ovisi o temperaturi, a svojstveni vatsatni kapacitet je među najvećima, iznosi 150-200 Wh/kg. Ponajbolji je članak za napajanje pokretnih telefona, prijenosnih računala, videokamera i sl..
Trajnost mu je nešto kraća nego alkalnoga članka.

Članak litijsko-ionski polimerni je sekundardni galvanski članak. Negativna elektroda je od litija ili smjese litija i ugljena, a pozitivna od litijeva kobaltova oksida (LiCoO2) ili litijeva manganova oksida (LiMn2O4). Elektrolit je litijeva sol u čvrstom kompozitu polimera. Nazivni napon je 3,7V, samopražnjenje manje od 5% mjesečno, a specifični kapacitet oko 20% veći od litijsko-ionskoga članka ili oko tri puta veći od alkalnoga članka. Upotrebljava se u komunikacijskim aparatima, računalima, audiouređajima, videouređajima i dr.. U kućištu od tanke plastike tanji je od 1mm (tzv. folijski članak), pa se upotrebljava u tzv. pametnim karticama.

Litijsko-ionska baterija je u mobitelima, a s obzirom da imam podosta starih mobitela i prijatelja koji drži sevis mobitela, mogu ih podosta nabaviti. Jednu sam rastavio i uvidio litij koji je posložen u slojevima a između svakog sloja je plastična folija, zapalih ga i gori stvarno crvenim plamenom, pa eto i još jedan izvor litija;)
Evidentirano

Str: 1 2 [3]
  Ispis  

Skoči na: