Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Travanj 23, 2024, 10:35:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje benzena
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje benzena
Autor Poruka
Bakar
Docent
****
Postova: 122« na: Svibanj 15, 2011, 03:37:40 »

U praznu limenku od spreja (grijanu prethodno plamenikom da sva boja izgori) volumena 200 ml sam stavio smijesu 64 g natrijevog benzoata (može se kupit u supermarketima u kesicama po 8-10 g, kako koja) i 39 g natrij hidroksida. Regansi su bili u obliku malih kuglica, dijelomično usitnjeni u tarioniku. Na vrh limenke di je inače ono što se stisne za špricati sam probušio rupu i začepio je plutenim čepom kroz koji je prolazila staklena cijevčica savijena pod kutem od 90 stupnjeva koja je ulazila u veču staklenu cijev dužine oko 50-60 cm koja je služila kao zračno hladilo. Tamo di se manja cjevčica spaja s večom je bilo zamotano par slojeva Al folije. Destilat se sakupljao u erlenmajerovoj tikvici od 150 ml koja je stajala u čaši od 1000 ml dijelomično napunjenoj vodom.

Limenku sam grijao plamenikom neko vrijeme, nisam baš točno pratio mislim da je bilo oko 10-15 min, i sakupio sam 14 ml destilata naranđaste boje mirisa po benzenu. Moglo se još skupiti al sam morao prekinut zagrijavanje jer je dio plutenog čepa koj je bio u limenci izgorio pa je čep ispao.

Benzen ovako dobiven je nečist pa ga treba ponovo destilirati. To još nisam učinio pošto imam samo 14 ml pa se ne isplati dok ne sakupim još malo.

Ovdje ima još informacija o kada pišemo dobivanju benzena.
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #1 na: Svibanj 15, 2011, 04:04:20 »

Vrlo korisna sinteza, od benzena i njegovih derivata mogu se izvesti vrlo korisne sinteze. Ako netko želi mogu napisati sinteze za dobivanje fenola, nitrobenzena i aminobenzena.   thumbup Vrlo je bitno ne biti izložen benzenu kroz dulje vrijeme, svi znamo da je kancerogen i prilično otrovan.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #2 na: Svibanj 15, 2011, 04:38:33 »

Zanimljiva i važna sinteza. thumbup Pogotovo s obzirom da je ovo možda i najjednostavniji način na koji doći do benzena, pošto ga se već neko vrijeme više ne može naći u slobodnoj prodaji. Za one koji eventualno nemaju NaOH ili KOH, može se koristiti i Ca(OH)2, iako sa nešto slabijim iskorištenjem, koliko vidim po navedenom linku.

Evidentirano

Scientia potentia est.
terraxus
Student
**
Postova: 28Email
« Odgovor #3 na: Svibanj 15, 2011, 07:20:13 »

... Ako netko želi mogu napisati sinteze za dobivanje fenola, nitrobenzena i aminobenzena. ...
želimo da napišeš   smilegrin
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #4 na: Ožujak 23, 2013, 01:06:24 »

Mogu li ikako od polistirena ili stirena dobiti benzen?

Neke tvornice stiropor rade s polistirenom, a neke sa stirenom.

Stirena mogu dobiti u velikim količinama iz tvornice stiropora, jer im on kao sirovina dolazi u velikim valjkastim kartonskim kutijama teškim i preko 200kg. Dam im 20-ak kuna a oni mi daju par kila. Zanimljivo je raditi stiropor, kuham ga na nekih 100°C i dobiješ mnoštvo stiropora u kuglicama koje se same od sebe šire i bubre. Upuhuješ zrak da ih suši i onda ti se ne zaljepe u komad, već dobiješ mnoštvo malih kuglice. Inače tvornički nastaju na pari, tako ide brže.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: