Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Studeni 02, 2024, 04:23:47
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje natrijevog acetata
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje natrijevog acetata
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« na: Srpanj 14, 2010, 01:58:19 »

Evo bas malo proucavam ovaj spoj i nacine dobivanja.
Vjerojatno cu isprobati sintezu ovog spoja cim nadjem nesto vise vremena.

Posto je kolega Arbor vec izvrsio sintezu natrijevog acetata, ne mislim nesto ekstra dokumentirati osim fotke samog produkta na kraju, ali evo ovim putem da pitam - koliko ti je bilo iskoristenje reakcije, tj. koliko od onih teoretskih 64.7 grama trihidrata si uspio izvuci?

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #1 na: Srpanj 14, 2010, 11:32:38 »


Radio sam na većoj količini kemikalija i rekao bih da sam dobio manje produkta od mog očekivanja, ali nisam izvagao masu jer su mi se istrošile baterije za vagu, a sada je kasno jer sam malu količinu već potrošio za hot ice(vrući led).
Ako želiš možeš ti pokušati, trebaju ti jedno pakovanje sode bikarbone(40 g) i 9% alkoholni ocat...
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #2 na: Srpanj 15, 2010, 06:15:48 »

Vjerojatno cu sodu bikarbonu zamijenit kristalnom sodom (Na2CO3 x 10H2O). Trebalo bi funkcionirati, s tim da je potrebna duplo manja kolicina u odnosu na NaHCO3, ali je molarna masa dekahidrata dosta veca od hidrogenkarbonata, pa ispada da je potrebna nesto veca masa.

Malo sam proucavao nacine izvlacenja vode iz ovog spoja. U jednoj od zanimljivijih metoda, potrebna je mikrovalna pecnica Grin Navodno se na taj nacin moze postici oslobadjanje vode, bez taljenja acetata (sto bi inace kasnije dovelo do tvorbe jednog tvrdog i veceg komada, sto nije bas pozeljno).
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #3 na: Srpanj 15, 2010, 08:19:38 »

Možda zvući glupo spin, ali ja nisam još našao natrijev karbonat(Na2CO3)...
Gdje ga ti nabavljaš? Po kojoj cjeni?(ako ga kupuješ)
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #4 na: Srpanj 15, 2010, 09:29:43 »



To je ovo cudo na slici.

Nisam kupio, nego sam slucajno nasao u podrumu, pa mi je palo na pamet da bi mogao malo acetata napravit. Moji su to kupili za ciscenje bacava ako se ne varam, tako da bi toga moralo biti u ducanima s opremom za poljoprivredu i vinogradarstvo. Ako se ne varam, mislim da sam to znao vidjeti i u onim vecim trgovackim lancima tipa baumax, bauhaus, obi i slicni.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #5 na: Srpanj 15, 2010, 12:10:47 »

Za svakih 10g natijeva karbonata dekahidrata potrebno je dodati 46g 9%-tnog alkoholnog octa.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #6 na: Srpanj 15, 2010, 02:45:09 »

Za svakih 10g natijeva karbonata dekahidrata potrebno je dodati 46g 9%-tnog alkoholnog octa.

thumbup Tako sam otprilike i ja stavio.

Oko 215 grama Na2CO3 x 10H2O, reagiralo je sa oko 1000 ml (9%) alkoholnog octa.
To je zagrijano do vrenja i ispareno do nekih 170 ml. Nakon toga sam ohladio otopinu ispod nule, ali nisu se formirali nikakvi kristali, a otopina je vrlo gusta i viskozna. Probat cu kasnije opet zagrijat, pa isparavat sve do kad se ne pojave kristali.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #7 na: Srpanj 15, 2010, 04:47:57 »

Vidiš, u tome je fora- nećeš dobiti kristale, jer ako je zagriješ nećeš moći više vode ispariti(moguće da je vrelište poraslo), a ako je ohladiš opet si na istom.
Pokušaj u tekućinu ubaciti jako malu količinu natrijeva karbonata ili natrijeva hidrogenkarbonata, ali pokušaj sadržaj miješati da ti se nestvrdne toliko jako da ga ne možeš izvaditi iz čaše. Ili pokušaj u veću posudu staviti jako malu količinu Na2CO3 x 10H2O i polako dosipavaj otopinu na sodu, trebalo bi se lakše odvojiti od posude i usitniti.
I trebao bi dobiti hot ice  bigsmile te nekako izvaditi kristale. I to ti je natrijev etanoat(acetat) trihidrat.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #8 na: Srpanj 15, 2010, 04:57:29 »

Hmm, nakon natezanja sa postepenim zagrijavanjima i hladjenjima, opicio sam na kraju plamenik na max i zagrijavao tak dugo dok se acetat nije poceo formirat na povrsini otopine (i na zlici kojom sam mijesao, cim bi ju izvadio iz otopine). Nakon gasenja plamenika, ubrzo se sve pretvorilo u vlaznu krutu masu, koju sam onda ocijedio koliko se dalo i rasporedio po cim vecoj povrsini da se osusi.

Nakon susenja, slijedi vaganje Grin Bas me zanima koliko ce ispast, ovako od oka izgleda da ga ima dosta. thumbup

A jos kasnije slijedi i test pretvorbe trihidrata u bezvodan acetat pomocu mikrovalne. shocked2
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #9 na: Srpanj 15, 2010, 05:02:11 »


A jos kasnije slijedi i test pretvorbe trihidrata u bezvodan acetat pomocu mikrovalne. shocked2

Pazi koliko jako ga zagrijavaš, ja mislim da se zagrijavanjem raspada jer promjeni boju u žućkastu.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #10 na: Srpanj 15, 2010, 05:36:33 »

Mislis tijekom tretmana u mikrovalnoj? Prema izvoru, on se niti nebi trebao pretjerano zagrijati jer naglo zagrijana kristalna voda vrlo brzo napusti natrijev acetat, kojemu se istovremeno naglo povecava taliste posto postaje bezvodan. Zbog toga sol ni u jednom trenutku u mikrovalnoj nebi trebala biti rastaljena/otopljena.

Bas me zanima kako ce ispast. Gubitak mase trebao bi biti oko 40%. Dakle ako krenem sa 10 grama trihidrata, trebalo bi ispasti oko 6 grama bezvodnog acetata.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #11 na: Srpanj 16, 2010, 11:47:55 »

Eto, nakon susenja na zraku, i kasnije u mikrovalnoj, gubitak mase je bio blizu ocekivanom (oko 37%), tako da ocito metoda susenja pomocu mikrovalne funkcionira solidno. Na kraju je ispalo oko 110 grama natrijevog acetata thumbup
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #12 na: Srpanj 16, 2010, 12:37:17 »

Čestitam, sušenje pomoću mikrovalne mi nikada ne bi palo na pamet wink1
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463



« Odgovor #13 na: Kolovoz 10, 2010, 10:46:18 »

Da li je istina da se natrij acetat moze naci u prodavnicama kao konzervans E262. Tu sam informaciju nasao na wikipediji
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #14 na: Kolovoz 11, 2010, 08:19:44 »

Da, ali on se zapravo više stavlja kao regulator kiselosti.  Grin

http://e-brojevi.udd.hr/262.htm wink1
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #15 na: Kolovoz 11, 2010, 08:46:18 »


Zanimljiv link thumbup Igrom slucaja sam dobio onu njihovu knjizicu "sto se krije iza e-brojeva", ali ova online baza vjerojatno ima svjezije i tocnije podatke.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741



« Odgovor #16 na: Prosinac 05, 2013, 06:44:32 »

Njega i nije neka filozofija pripraviti. Evo kako bi nekako sinteza išla;
U kemijsku čašu od 100 ml ulijte 50ml octene kiseline te dodavajte sode bikarbone koliko se topi. Reakciju možete ubrzati zagrijavanjem pošto je reakcija endotermna, a zagrijavanjem će se topit i više sode bikarbone. Kada je sva octena kiselina izreagirala poklopite/zatvorite čašu pošto octena kiselina jako smrdi i stavite u frižider na nekoliko sati. Do kad se ne iskristaliziraju kristali, to je hidrat natrijevog acetata. Da biste se riješili kristalne vode stavite čašu na plamenik i zagrijavajte do kad sva tekućina ne ispari i zatim miješajte kristale da sva kristalizacijska voda ispari. Dobili ste bezvodni natrijev acetat.

Reakcija: NaHCO3 + CH3COOH --> CH3COONa + CO2 + H2O

Snimaka natrijeva acetata ima i na youtubeu . Neki kažu da se on ne dobiva na taj način, već otapanjem sode bikarbone u octenoj kiselini, pa onda da se na kraju prži.
Najbolje ga je sušiti na suncu, na ljetnoj žegi, ili pak ostaviti u posudi kraj kalijeva klorida, ostavljam vam na volju sušenje jer svatko ima raznih, različitih, bržih i efikasnijih metoda sušenja. Blago zagrijavanje je sasvim dostatno da se osuši, ali ako je ljeto ipak je puno pametnije staviti na sunce. Produkt nije mudro pržiti jer se raspadne (može razbiti) na metan, natrijev karbonat i vodu ako pretjerate. Octena kiselina je jača kiselina od ugljične i natrijev acetat nije higroskopan.

Za bezvodni treba ga jako grijati, i to najbolje u limenoj kutijici od kreme za cipele ( ja koristim od kutije od metaka za zračnu pušku) na kojoj je probušen čep (poklopac ili dno i okrenuto prema gore zbog plamena). Svako malo treba prinijeti zapaljenu šibicu rupi na čepu, a ako uredno gori, ostavite da gori plamen. Ako se izlazeći plin zapali, to je povoljno za pretpostavku. Kad bude dosta žarenja, pustiš da se ohladi pa otvoriš. Ako je unutrašnja strana čepa lagano orošena, i to je dobar znak. Na bijeli ostatak kapneš neke kiseline (makar i octa). Ako se pojave mjehurići, onda ste prilično sigurni u dobiveni natrijev acetat ovom metodom žarenja.

A ako ti se sve ovo ne da raditi, otopi malo hrđe u solnoj kiselini (ili naprosto neke željezove(III) soli u vodi) i dodaj svoje te svoje soli u koju nisi siguran. Crvena boja znači da sigurno imaš natrijev acetat (više radi formule nego reakcije).

Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: