Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 06:46:06
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje natrijevog silikata
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje natrijevog silikata
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Ožujak 20, 2012, 04:29:34 »

Natrijev silikat (vodeno staklo). U trgovinama s bojama i lakovima dođe 10 kuna. Ako se vodenom staklu doda kloridna kiselina, dobiva se želatinozna smjesa različitih silicijevih kiselina koja se naziva gel silicijevih kiselina. Sušenjem vodenog stakla (kontinuiranom dehidracijom) dobiva se suha tvar silikagel, koja služi kao sredstvo za sušenje i kao nosač različitih katalizatora.

Pokus dobivanja natrijeva silikata:

Pribor i kemikalije: željezni tronožac, glineni trokut, željezni lončić, plamenik, lijevak, filtrirni papir, čaša, Erlenmeyerova tikvica, riječni pijesak, natrijev hidroksid, klorovodična kiselina (w(HCl) = 10%), zaštitne naočale, zaštitne rukavice.

U željezni lončić stavite 95g fino usitnjenoga riječnog pijeska i oko 3g krutoga natrijeva hidroksida. Smjesu u lončiću rastalite, a talinu zagrijavajte još nekoliko minuta. Kad se lončić ohladi, otopite sadržaj u približno 25ml vruće vode. Dobivenu smjesu filtrirajte. U filtrat dodajte nekoliko kapi klorovodične kiseline.

Reakcijom rastaljena kremena i natrijeva hidroksida nastaju silikati, soli silicijskih kiselina. Nastali natrijevi silikati su topljivi u vodi, a njihovu viskoznu otopinu nazivamo vodeno staklo. Silikati su inače soli silicijskih kiselina. Oni izgrađuju gotovo 90% Zemljine kore.

Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463« Odgovor #1 na: Ožujak 21, 2012, 03:57:59 »

Hmm stvarno nekad imam utisak kao da je ovo sve copy-paste.  puzzled Tekst koji pises je stvarno teško za čitati jer je sve nagomilano  sniff
Potrudi se koji put i uradi sam eksperiment i dokumentiraj ga uz koju fotkicu, jer ovo mi je nekako sve suhoparno.
Svaki post govori o tome kako nesto treba praviti, a ustvari nijedno od navedenog nije ispitano sa tvoje strane  shocked2

Mislim da bi možda trebao promijeniti pristup.

Naravno nemoj ovo shvatiti kao uvredu, nego kao neku vrstu savjeta  thumbup
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Ožujak 23, 2012, 07:51:52 »

Copy/paste nije s nikojih internetskih neprovjerenih stranica, već iz enciklopedija, knjiga i udžbenika. Razlog tomu je što je lijepo i humano širiti znanje, iz bilo kakvih polja, u ovom slučaju kemije. Ako nekoga nešto zanima, taj će to kopirati na kompjuter, ili pak isprintati i čitati će ili ono što ga zanima ili sve redom. Nije baš da pišem o stvarima o kojima se može od riječi do riječi naći na internetu već o onome čega baš i nema. Da ne bude baš toliko nagomilano i teško za čitati, pošto sam već upozoren jednom, odjeljujem sad po praznim redom ili pak crticama ili koječim.

Jesi li jedan od onih koji kažu “piši šta oćeš, samo ti stavi sliku“? wink1 Kemija me zanima, al opet ne u toj mjeri da imam laboratorij doma, al još skupljam volju da učinim nešto tomu slično. Slike će doći, al opet ne o svačemu, tek sam sad skužia kako se postavljaju slike na forum, malo na glupast način, budu male slike, nema se što vidjeti, al kako je - tako je, nisam ja ovdje da mijenjam zakone, pokušat ću i to. Cijenim kada mi se ukaže na mane i pogreške, jer se zaista trudim neke ispraviti, al ovo što si mi dao savjet, jedan dio ću prihvatiti, al drugi, nemoj se naljutiti, mogu i hoću smanjiti, al ne mogu odustati od pisanja, to je ipak pola mene. wink1 Ja kad pišem, rađe napišem jedan veliki post, nego 5 zaredom malih, tako štedim na moderiranju i vremenu drugih u čitanju.

Meni bi zaista bilo drago kada bi netko mlađi učinio takav pokus i postavio slike, ja sam 50% učinio i nekoga potaknuo na isto. Ako sumnjaš u izvore, slobodno reci na koji sumnjaš, ja ću ti dati točan naziv knjige i br. stranice da se ne mučiš pa provjeri, slobodno. Zašto mora nešto biti ispitano od moje strane, ako piše u enciklopediji ili leksikonu? Takve kuće zasigurno krive stvari ne bi iznosile. Možda bi Wikipedija, jer na njoj piše svatko (ali imaju i patrolere koji to kontroliraju), al opet ne u toj mjeri.

Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463« Odgovor #3 na: Ožujak 27, 2012, 07:07:29 »

U vjerodostojnost izvora, i u tačnost podataka nisam ni sumnjao  thumbup
Naravno da se na wikipediji moze svasta netacnoga naci.  sniff  , nažalost...
Evidentirano

Electrochemistry never lies
NFPA 70
Student
**
Postova: 38Email
« Odgovor #4 na: Srpanj 06, 2013, 08:38:12 »

Još jedna metoda: 5 grama natrijum hidroksida rastvoriti uz zagrijavanje. Nabaviti one kesice od obuce Silica Gel (bezbojne), oko 5-6 grama izmrviti i pomijesati sa rastvorom NaOH i zagrijavati. Nastali proizvod je vodeno staklo.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #5 na: Prosinac 02, 2013, 10:38:22 »

Natrijev silikat (NaSiO2, vodeno staklo) služi za impregniranje drva i papira.
S vodenim staklom možeš raditi silikatni vrt. Razrijediš napola vodom (ako hoćeš) i pobacaš kristala soli prijelaznih metala (modre ili zelene galice) u to.
Silikoni su po sastavu silikatni polieteri.
Često se može vidjeti u prodavaonicama i velecentrima žuta plastična boca sa crvenim čepom (barem je kod mene takvo pakiranje od 1 litre) i prodaje se za 10-ak kuna po velecentrima.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: