Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 20, 2025, 08:31:20
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Petrolej
 Str: [1]
  Ispis  

Petrolej
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« na: Ožujak 29, 2013, 07:48:20 »

Petrolej je prirodna smjesa kapljevitih ugljikovodika koja se dobiva frakcijskom destilacijom nafte; također petrolej (točnije petroleter /petrol[ej] + eter/) je povijesni naziv za naftu.

Laki petrolej koji služi kao gorivo za avionske motore naziva se kerozinom.
Prije se je koristio kao gorivo za rasvjetne svjetiljke po kućama.

Držim ga čisto zbog skupljanja čistih kemikalija, sigurno ne da mogu čuvati natrij ili fosfor u njemu:). Normalno, ako vam i je za to, nastradali biste kad bi imao iti malo vode, neke organike navuku vode pa zato govorim, zato ga je potrebno prvo dobro malo pogrijati da izađe suvišak vode, ili pak isušiti s CaCl2. To nije možda ni potrebno ako ste uvjereni da je kupovni i da nikad nije otvaran prije vašeg „prvog“ otvaranja. Preporučljivo bi bilo da je nov, a može se naći kakvog spoja koji hoće otapati natrij, pa može čak doći i do njegovog zapaljenja.
A je li ima vode, doznati je lako, probajte spržiti malo bezvodnog bakrovog(II) sulfata i ubaciti unutra. Ako poplavi, znaš na čemu si, ako ne, ne znam ni ja:).

Prolio sam malo petroleja na nešto željezno i išao zapalit i nije gorio, tek kad sam ga malo pogrijao (u epruveti), pa pokušao zapalit tako ugrijanog, se je zapalio. Sd je li to znak da je bilo vode u njemu ili je znak da je goriv samo kad se pogrije, ne znam.
Evidentirano
Oerlikon
Učenik
*

Email
« Odgovor #1 na: Svibanj 15, 2017, 08:01:43 »

Ono gorivo za Zippo od 10kn ti je najčišći petrol-eter što češ igdje ikad pronaci!
Citao sam par znanstvenih radova i da ja sam student kemije,i "petrol-eter" je baš to!
(Nafta,petrolej,benzin,petrolejsko-ulje,petrol-eter i sl. su neprecizni nazivi za različite
Frakcije destilata sirove nafte! Cak ih i profesionalni kemičari zbog nedostatka precizne klasifikacije
mjesaju ali sve je u tome koliko im je vrelište,sastav(alifatski/aromatski i mješavine) te dužina i zasičenost molekula.
(Npr čak se čisti ksilen ili toluen npr. u nekim zemljama zove i prodaje kao "nafta" a drugdje kao "benzin","paint thinner". Itd!)

Definicija petrol-etera je:
"Mješavina lakih zasičenih/hidrogeniziranih alifatskih ugljikohidrata sa jako niskim vrelištem i malim udiom aromatskih spojeva i nečistoća!"
i da,zippo gorivo (mora biti original) se na kemijskom faksu kupuje i koristi kao "petrol-eter" kao otapalo
cak i za osjetljive stvari poput prekristalizacija iz dualnih otapala jer
je to najcisci i najjeftiniji oblik koji je dostupan,jednako je cist a puno jeftiniji od onoga sto prodaju
Profesionalni dobavljaci kemikalija. Postoji cak i "purified,special eddition,exclusive,purest" verzija tu i tamo ali to
koja manje čađi ali to je sve uglavnom isto samo drukcije obradjeno!
"Petrol" se zove jer je petrolejski destilat (najlaksi,tj prvi koji izadje
čisti prilikom destilacije) a "eter" jer je po fizikalnim svojstvima najslicniji dietil eteru
(vrelište,težina/gustoca,uporaba i reaktivnost tj zapaljivost!
Eto nadam se da sam nekome pomogao,ako ga koriste laboratoriji nema razloga da
ga i ljubitelji znanosti amateri ne koriste! Ito po vrlo povoljnoj cijeni i dostupan bez ikakvih komplikacija! Samo kad kupujete pazite da nije
Rijec o patvorini/plagijatu koji se zna pronaci na balkanu,posebno na kioscima!
Ja svoj kupujem u tabbaco shopu ili benzinskim stanicama na autoputu,nekad bude i veliko "delux" pakiranje!
(LOL znam da zvucim kao reklama za Zippo ali sve sto sam napisao je 100% istina i dade se lako provjeriti putem interneta!)
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: