Petrolej je prirodna smjesa kapljevitih ugljikovodika koja se dobiva frakcijskom destilacijom nafte; također petrolej (točnije
petroleter /petrol[ej] + eter/) je povijesni naziv za naftu.
Laki petrolej koji služi kao gorivo za avionske motore naziva se kerozinom.
Prije se je koristio kao gorivo za rasvjetne svjetiljke po kućama.
Držim ga čisto zbog skupljanja čistih kemikalija, sigurno ne da mogu čuvati natrij ili fosfor u njemu:). Normalno, ako vam i je za to, nastradali biste kad bi imao iti malo vode, neke organike navuku vode pa zato govorim, zato ga je potrebno prvo dobro malo pogrijati da izađe suvišak vode, ili pak isušiti s CaCl2. To nije možda ni potrebno ako ste uvjereni da je kupovni i da nikad nije otvaran prije vašeg „prvog“ otvaranja. Preporučljivo bi bilo da je nov, a može se naći kakvog spoja koji hoće otapati natrij, pa može čak doći i do njegovog zapaljenja.
A je li ima vode, doznati je lako, probajte spržiti malo bezvodnog bakrovog(II) sulfata i ubaciti unutra. Ako poplavi, znaš na čemu si, ako ne, ne znam ni ja:).
Prolio sam malo petroleja na nešto željezno i išao zapalit i nije gorio, tek kad sam ga malo pogrijao (u epruveti), pa pokušao zapalit tako ugrijanog, se je zapalio. Sd je li to znak da je bilo vode u njemu ili je znak da je goriv samo kad se pogrije, ne znam.