Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 22, 2023, 10:05:54
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Borna kiselina i boraks
 Str: [1]
  Ispis  

  Borna kiselina i boraks
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Veljača 21, 2013, 11:39:54 »


Borna kiselina (H3BO3) se prodaje kao bijeli kristalični prašak po apotekama. Točnije prije se je bila prodavala, sada više i ne, jer teško je doći do te apoteke koja ju danas prodaje u prahu. Koristi se u kozmetici, kozmetičkim preparatima, proizvodnji krema itd.. Najbolja izlika za nju kupit je pak ta da vam služi za uništit mrave, jer vam služi kao mamac.
 
1. Da bi dobio bornu kiselinu iz natrijeva tetraborata (boraksa) moraš boraks reagirat sa nekom jakom kiselinom (npr. H2SO4). Topljivost boraksa u vodi se jako povećava sa povišenjem temperature. Pri 100°C 170g boraksa se otapa u 100ml vode, dok borna kiselina koja bi nastala reakcijom sa kiselinom ima pri 100°C topljivost od 29,3g/100ml što znači da bi se borna kiselina precipitirala, a sniženjem temperature još borne kiseline bi se pojavilo. Potom se filtrira i ispere hladnom vodom. Nisam siguran koliko je ovaj način dobar, ali je jedan od jednostavnijih.
 
2. Ono što je sigurno je da se borna kiselina (H3BO3) može dobiti dodatkom HCl otopini boraksa i kristalizacijom nje iz te otopine.
 
*ZANIMLJIVOSTI:
-Antoine Laurent Lavoisier je izveo mnogo pokusa s gorenjem, te je zaključio da pri gorenju nemetala, kao što su sumpor i fosfor, nastaju kiseli plinovi. Budući da je za gorenje potreban kisik, pretpostavio je da je upravo on sastojak svih kiselina. Lavoisier je dao i ime kisiku – oxygen, prema grčkim riječima oxy i gen, što znači „onaj koji radi kiseline“.
-J. N. Bronsted i T. M. Lowry neovisno jedan o drugome definirali su kiseline i baze kao donore i akseptore protona. Njihova se definicija odnosi na različita agregacijska stanja i ne samo na vodene otopine (kiselina*).
-Boraks i borna kiselina boje plamen žarke zelene boje, pa je stoga i jeftinije od npr. barijevog klorida. Koristu se prilikom pokusa dokazivanja gorenja metanola i etanola da se vidi plamen, jer je njihov slabo vidljiv po danu.

Boraks (Na2B4O7·10H2O, natrijev borat, natrijev tetraborat, dinatrijev tetraborat, natrijev tetraborat dekahidrat).
Naiđoh na ovaj  tekst pa bacite oko malo na njega.
Može se kupiti na raznim mjestima (trgovinama) gdje se prodaju alati, pribor za zavarivanje, boje lakovi, oprema za vodoinstalacije itd.. Podosta je jeftin, kupio sam ga pod imenom Boraks-topitelj, 1kg za nekakvih 30-ak kuna.
Osim klora i boraks dobro bijeli robu, zato pazite!
 
Ako ste u blizini brodogradilišta (škvera), on se tu koristi u jako velikim količinama i velike željezne ploče od čega se radi konstrukcija samoga broda, rubovi se mažu boraksom s pinelima i valjcima, a zatim se vari. Pa ako imate koga iz škvera, upitajte ga, donit će vam zasigurno par kila, vi mu dajte za piće štogod i zadovoljni oboje.
 
Služi za čišćenje podloga - bolje varenje /i lemljenje/ metala za metal. Boraks se obično najčešće koristi kod zavarivanja željeza. Bez tog postupka zagrijano željezo brzo bi oksidiralo na zraku. Posipavanje boraksom stvara zaštitni sloj B2O3 (prozirno ili obojeno zbog otapanja metalnih oksida - boraksova biserka) pa ne dolazi do oksidacije.

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Travanj 30, 2013, 06:14:31 »

Evo slike mog boraksa, mada sam ga potrošio i imam ga sad jako malo; potreban mi je za taljenje zlata i srebra:

 

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Svibanj 22, 2013, 11:27:38 »

Evo slike mog boraksa 1 kilo sam platio normalno kupljeno za 27 kn:

   

   

Evidentirano
Lavoslav Ruzicka
Student
**
Postova: 28


« Odgovor #3 na: Lipanj 25, 2013, 05:11:01 »

Bornu kiselinu i dalje možeš kupiti u ljekarnama pod nazivom "borna voda"ona služi za dezinficiranje rana.Jedini je problem što je ona u otopini od 2 ili 3%.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #4 na: Prosinac 05, 2013, 07:00:32 »

Natrijev tetraborat (Na2B4O7 ili Na2B4O5(OH)4 x 8H2O, boraks), rabi se u industriji stakla, emajla i deterdženata.
Napisao sam o njemu već gore što sam imao i objavio slike, tako da puno i nemam dodavati na to.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #5 na: Prosinac 29, 2018, 08:04:46 »

   
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: