Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Studeni 03, 2024, 05:04:31
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dragocjeni metali
 Str: 1 [2]
  Ispis  

Dragocjeni metali
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #20 na: Listopad 31, 2010, 07:33:09 »

Onda druze sta ti cekas? Nije li ti kad nampalo da se bacis u potragu malo, ako to do sad nisi i uradio. shocked2
Ja bi volio da u mojoj Uni ima kakvih "........" sad

U dravi teško da će se nešto naći, 1 x godišnje se izlijeva iz korita. Korito se sastoji od krupnijeg kamenja i ogromne količine pijeska. A to je ogromna površina, treba to sve pregledati. tongue
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #21 na: Studeni 04, 2010, 09:35:36 »

10 ml 70% nitratne kiseline pomijesano je sa 60 ml 20% klorovodicne kiseline.
Ove kolicine zadovoljavaju molaran omjer 1:3 (HNO3:HCl).

Zlato otopljeno bez problema, ali je problem to sto se otopio i dio bakra i/ili drugih metala ispod tankog sloja zlata. sniff
Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #22 na: Studeni 04, 2010, 10:11:23 »

I sada na koji nacin dobijas zlato (u prahu), ali problem ti je kako ga procistiti od ostalih spojeva...
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #23 na: Studeni 05, 2010, 08:16:23 »

Evo video kako izvući zlato iz otopine. U ovom postupku se koristi kalijev metabisulfit.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #24 na: Studeni 05, 2010, 01:06:19 »

Znaci u rastvor zlata se stavi kalij metabisulfit i zlato se filtriranjem moze odvojiti, ako sam dobro skuzio puzzled thumbup
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #25 na: Studeni 05, 2010, 07:32:27 »

Znaci u rastvor zlata se stavi kalij metabisulfit i zlato se filtriranjem moze odvojiti, ako sam dobro skuzio puzzled thumbup

Citat: goldrefiningforum.com
To get the golden color you have to dissolve almost pure gold. Copper and other base metals from the processors will add color to your solution.

CPUs in aqua regia is what we call a dirty solution. It is a way to recover gold, to concentrate it before refining. To get good purity you should rerefine the gold powder you get from the first drop. It will contain lead, copper, nickel, etc. that was trapped by drag down. This time you should have that golden colored liquid before the drop.

U mojem slucaju, aqua regia je postala tamno zelene boje, sto znaci da je i dosta drugih metala zavrsilo u otopini, ali izgleda da se moze i iz takve oneciscene otopine dobiti zlato, ali zajedno sa vrlo malim kolicinama nekih drugih metala i/ili soli. Takvo zlato moze se nakon toga daljnje procistiti.

Inace vidio sam da ekipa koja raspolaze sa masom tih procesora i chipova, prvo odvaja vrste komponenata, te svaku posebno tretiraju - procesore u jednoj kanti, kontakte ("fingers" kazu oni) u drugoj, itd. Nakon sto su prvo tretirali svaku vrstu komponenata sa odredjenom otopinom (razrijedjena HNO3 npr.), onda tek dolazi na red aqua regia.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #26 na: Studeni 06, 2010, 10:46:26 »

Pa oko toga covjece ima vise posla nego oko vadjenja pasosa... smilegrin
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #27 na: Siječanj 25, 2011, 12:35:49 »

Kupio konačno kalijev metabisulfit, tako da uskoro slijedi redukcija zlata.
Nadam se da bude se formiralo dovoljno zlata barem za koju zanimljivu fotku. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #28 na: Siječanj 30, 2011, 10:30:04 »

Evo nakon zanimljivog postupka redukcije zlata, rezultat se vidi na slici iznad. Malo sam razočaran količinom pošto mi se činilo da ima više zlata na onim čipovima i kontaktima, ali s druge strane sam zadovoljan jer sam ipak dobio vidljivu količinu zlata u prahu.

Očito je da se zlato na čipovima i kontaktima nalazi u vrlo tankom sloju, te je vjerojatno potrebna ogromna količina istih, da bi se eventualno mogla dobiti neka korisna količina zlata.

Što se tiče samog postupka i detalja, članak o ovome (zajedno s podacima o korištenim kemikalijama) budem dovršio sljedeći tjedan.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #29 na: Siječanj 30, 2011, 10:33:36 »

Svakako bi trebao sacuvati i tu omanju kolicinu zlata koju si dobio! Jer vrijedno je to imati u labu, a i trud si ulozio thumbup
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #30 na: Siječanj 30, 2011, 10:55:53 »

Sačuvao budem u svakom slučaju, a možda budem kad vadio zlato i iz nečeg drugog, pa bude se skupilo još nešto praha Grin

Usput, Doc je dobro primjetio da na ovom proizvodu piše kriva formula kalijevog metabisulfita. thumbup Trebalo bi pisati K2S2O5, a ne K2S2O2.

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: 1 [2]
  Ispis  

Skoči na: