Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 15, 2024, 01:25:28
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Pitanja i odgovori (teorija)
 Str: 1 ... 5 6 [7]
  Ispis  

Pitanja i odgovori (teorija)
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #120 na: Travanj 11, 2014, 05:40:30 »

U koju proteinsku strukturu spada kovrčava kosa? (mislim na primarnu, sekundarnu, itd.)

Na kovrčavost utječu disulfidne veze u proteinima - čim ih je više, to je kosa kovrčavija. Prema tome bi se kovrčava kosa vjerojatno najlakše dala objasnit tercijarnom strukturom (povezivanje raznih dijelova pojedinačnih polipeptidnih lanaca disulfidnim vezama), ali i kvaterna isto igra ulogu jer i tamo ima disulfidnih veza samo što u tom slučaju govorimo o međusobnom povezivanju više polipeptidnih lanaca, a ne samo o povezivanju krajeva jednog lanca.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #121 na: Veljača 02, 2015, 08:38:36 »

U enciklopediji sam naišao na spoj amonijev nitrit (NH4NO2).
Nisam nikad naišao na ovaj spoj, ali ne znam ni zašto ne bi postojalo pa ga i ne demantiram da postoji.
Što znate o ovome spoju? Kako ga pripraviti i kako nastaje? Očito je samo trenutno njegovo postojanje i vrlo brzo se raspava ili prelazi u nešto treće...
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #122 na: Veljača 11, 2015, 06:52:23 »

Što mi možete reći o dietilaminu (C4H11N), osim što postoji anhidrid i vodeni. Gdje se koristi? Je li on spada pod nove otkrivene kemikalije?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #123 na: Veljača 12, 2015, 08:19:40 »

Amonijev nitrit može se dobiti apsorpcijom jednakih količina dušikovog(IV) oksida i dušikovog(II) oksida u tekućem amonijaku. Može se dobiti i oksidacijom amonijaka pomoću ozona ili vodikovog peroksida. Također se može dobiti i reakcijama dvostruke izmjene, između barijevog nitrita i amonijevog sulfata, srebrovog nitrita i amonijevog klorida, ili amonijevog perklorata i kalijevog nitrita. Rezultat su žućkasti kristali, koji se raspadaju na dušik i vodu. Stabilan je pri većim pH vrijednostima i nižim temperaturama. Pri pH vrijednostima nižim od 7, može se raspasti i eksplozivno, tako da se općenito ne preporuča rad s ovom tvari, a pogotovo ne u većim količinama.

Dietilamin je prilično jednostavna molekula, tako da je vjerojatno poznata već prilično dugo. Radi se o smrdljivoj, nagrizajućoj i zapaljivoj tekućini. Pametnom dovoljno razloga da izbjegne i ovu tvar u što širem luku. Ipak, unatoč nagrizajućim svojstvima, koristi se kao inhibitor korozije u pojedinim slučajevima, te u proizvodnji gume, smola, boja i lijekova.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #124 na: Veljača 12, 2015, 09:35:48 »

Hvala na odgovorima!
Mislio sam posvetiti nekoliko rečenica pisanju o dvama spojevima na forumu, ali ipak bolje ne, barem za sada!;)
Doći će njima vrijeme, nakon tektova planiranih u "Kutku za veterane";)

Kako pripraviti etan?
Evidentirano
Zion
Student
**

« Odgovor #125 na: Travanj 01, 2015, 10:32:48 »

Karbidi + voda.  Grin
Evidentirano
Chemist
Asistent

« Odgovor #126 na: Travanj 02, 2015, 12:22:08 »

Citat:
Karbidi + voda.

Ne, tako se dobiva etin

Citat:
Kako pripraviti etan?

Nemam pojma kojom laboratorijskom metodom bih ga mogao napraviti ali industrijski se dobiva iz prirodnog plina i destilacijom petroleja
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #127 na: Travanj 02, 2015, 07:37:08 »

Eh..da..to sam i mislio da je laboratorijski, gotovo i nemoguće na bilokakav način kroz pokus pripremiti (proizvesti, pripraviti) plin etan ... :/

Može li se bifenil (difenil) dobiti žarenjem natrijeva benzoata?
Evidentirano
Chemist
Asistent

« Odgovor #128 na: Travanj 04, 2015, 12:59:05 »

Citat:
Može li se bifenil (difenil) dobiti žarenjem natrijeva benzoata?

Ne, žarenjem natrijevog benzoata do temperature raspadanja dobije se Na2O, CO2 , CO i možda H2O ali nisam siguran
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #129 na: Travanj 04, 2015, 01:36:38 »

:( ... nema veze..

Dušikasta (nitritna, HNO2) kiselina, je „nepostojana" kiselina, stabilna jedino u hladnoj razrijeđenoj vodenoj otopini. Pripravlja se uvođenjem smjese dušikovih oksida i dioksida u vodu.

1. Može li se pripraviti iz dušične (HNO3) kiseline?

2. Može li se pripraviti reakcijom dušične kiseline (HNO3) i natrijevog acetata?

3. Može li se pripraviti uvođenjem ugljikova dioksida u otopinu natrijeva nitrata koji je otopljen u metanolu?
Evidentirano
Chemist
Asistent

« Odgovor #130 na: Travanj 04, 2015, 05:17:45 »

Citat:
1. Može li se pripraviti iz dušične (HNO3) kiseline?

2. Može li se pripraviti reakcijom dušične kiseline (HNO3) i natrijevog acetata?

3. Može li se pripraviti uvođenjem ugljikova dioksida u otopinu natrijeva nitrata koji je otopljen u metanolu?

1. Ne bih reko, HNO3 je više stabilnija od HNO2

2. Reakcijom dušične kiseline i natrijevog acetata nastaje NaNO3 i CH3COOH tako da kao produkt ne dobiješ dušikastu kiselinu

3. Ovo mi se čini nemoguće
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #131 na: Travanj 05, 2015, 04:53:49 »

Znači, apsolutno je nemoguće bilo kakvim slaganjem aparature dobiti dušikastu kiselinu (HNO2) u laboratoriju? :/

Što je to etilamin /en: Ethylamine/ ? Gdje se koristi?
Evidentirano
Chemist
Asistent

« Odgovor #132 na: Rujan 24, 2015, 03:02:07 »

Kako je moguća ova reakcija CuSO4 + H2S  --> CuS + H2SO4

Zar tu ne vrijedi pravilo da jača kiselina istiskuje slabiju a ne obrnuto?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #133 na: Rujan 27, 2015, 10:47:30 »

Kako je moguća ova reakcija CuSO4 + H2S  --> CuS + H2SO4

Zar tu ne vrijedi pravilo da jača kiselina istiskuje slabiju a ne obrnuto?

Radio sam tu reakciju davno, ali koliko se sjećam, trebalo je dodati i malo razrijeđene klorovodične kiseline. Ona je nešto jača od H2SO4.
Ako reakcija ide na desnu stranu i bez dodatka jače kiseline, onda ne znam iskreno kako objasnit.
Evidentirano

Str: 1 ... 5 6 [7]
  Ispis  

Skoči na: