Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 14, 2021, 11:21:13
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Osmoza
 Str: [1]
  Ispis  

  Osmoza
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Veljača 08, 2012, 07:12:40 »

Jedan lijep i zanimljiv pokus u vezi osmoze:

Pribor i kemikalije: dvije čaše, octena kiselina (w(CH3COOH) = 9%), destilirana voda, kuhinjska sol (NaCl(s)), 2 sirova kokošja jaja.

Jaja se preko noći ostave u octenoj kiselini. Budući da u ljuski jajeta ima od 89% do 97% kalcijevog karbonata, on izreagira s octenom kiselinom i na jajima octane samo tanka opna. CaCO3(s) + 2CH3COOH(aq) --> Ca(CH3COO)2(aq) + CO2(g) + H2O(I). Zatim se jedno jaje stavi u čašu s destiliranom vodom na kojoj je naznačena razina vode prije stavljanja jajeta, a drugo u čašu s koncentriranom otopinom kuhinjske soli, na kojoj je također naznačena prvotna razina otopine. Nakon nekoliko sati (ili drugi dan) jaja se pažljivo izvade iz čaša.

Jaje koje je bilo u destiliranoj vodi nabubrilo je, a razina vode u čaši se smanjila. Probušimo li pažljivo tankom iglom opnu jajeta, tanak mlaz tekućine dići će se uvis stvarajući vodoskok. Jaje koje je bilo u koncentriranoj otopini kuhinjske soli smežuralo se, a razina otopine u čaši se povećala.
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent
***
Postova: 68

Banned


« Odgovor #1 na: Ožujak 20, 2013, 05:31:52 »

Znam da je tu u pitanju polupropusna membrana. Ona se koristi i u kloralkalnoj ćeliji. Zanima me da li bismo mogli koristiti tu pp membranu iz jajeta za kloralkalnu ćeliju.
Ali čak i kad bismo, ne bi valjalo odatle vaditi - užasan dizajn (za kloralkalnu ćeliju, savršen za jaje).
Zanima me kako te membrane napraviti...za propuštanje specifičnih kationa/aniona.
Vjerovatno, fazon je u 4 parametra: 1) hemijska otpornost/inertnost membrane na rastvor, 2) veličina atoma i prostora između atoma u membrani,
3) gustina/alotropija/tačka topljenja i isparavanja - sve je ovo otprilike slično tj. ima neke veze međusobno tj. direktno ili obrnuto proporcionalno, 4) debljina membrane
(valjda od ovog bi zavisili električni otpor između anodnog i katodnog prostora i brzina difuzije/osmoze odnosno propuštanja jona).
Pravom kombinacijom ovih parametara mogli bismo napraviti različite membrane.
Čuo sam da staklo može biti membrana i da celofan (http://www.youtube.com/watch?v=9U3CONhEbaA) može isto.
Naravno jone bismo po veličini, po redu, mogli propuštati, npr. membrana sa sitnijim šupljinjama da propušta samo sve katione, a veća i za sve anione.

Ustvari, može se reći, filter papir je polupropusna membrana i za anione i za katione, jer je dovoljno širok. Možda stiskanjem/kompresovanjem filter papira bismo smanjili šupljine na željenju veličinu. Ili korištenjem novina, ili papira iz sveske?
Samo, malo me to zbunjuje, šta ako bismo koristili pp membranu kao filter papir, samo bismo filitrirali npr. katione i dobili možda HCl i NaOH? ustvari nezz šta pričam  puzzled
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: