Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 12, 2021, 07:01:00
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobijanje Kalijum hidroksida
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobijanje Kalijum hidroksida
Autor Poruka
Konstantin91
Učenik
*
Postova: 3


« na: Kolovoz 22, 2014, 04:51:41 »

Da li mi neko moze pomoci sa dobijanjem KOH elektrolizom KCl. Rastvorio sam oko 20g KCl u 150 ml d vode, uzeo adapter od sobne antene na 12v i oko 1000mA , dve elektrode iz baterije od ugljenika. Kada sam sve prikljucio video sam da se formiraju mehurici oko elektroda, posle nekog vremena se mogao osetiti i miris Cl u vazduhu.

Problem je sto ne mogu odrediti kada je proces gotov, tj kada je potrosen sav KCl i imam samo KOH rastvoren u vodi. Probao sam sa ph papirom, cim ga spustim u rastvor pokaze mi plavu boju (jaka baza preko 12 sigurno) ali posle sekunde ta boja nestane kao i sva boja sa ph papira, znaci ne pokazuje mi nijednu boju od 1-14 (1 za kiseline 14 za baze) , ne razumem sta se desava i kako da znam da li zaista imam KOH rastvoren u vodi. Moram pomenuti da sam imao par necistoca, otpadne mi malo bakra koji pozeleni (od zice povezane sa elektrodom) i malo prasine iz garaze je uslo ali to sam resio sa filter papirom, ne bi trebalo da utice u velikoj meri na ceo proces.

Cilj mi je da kada dobijem KOH u vodi kroz to propustim CO2 kako bih dobio KHCO3 koji cu zagrevati i na kraju da mi ostane K2CO3 tj kalijum karbonat... Sada sam stao na ovom delu sa kalijum hidroksidom pa ako bi mi neko mogao pomoci, jako malo informacija ima po internetu vezano za elektrolizu...
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #1 na: Kolovoz 24, 2014, 12:27:35 »

Nadam se da dobro ventiliraš garažu, ako u njoj radiš elektrolizu klorida. shocked2 Završetak tvoje željene reakcije vidi se po prestanku razvijanja klora, tj. kad se na anodi više ne oksidiraju kloridni ioni, nego kisikovi. To možeš provjeriti tako da vodiš plinove koji nastaju reakcijom, u manju posudicu s vodom i provjeravaš pH te otopine, s tim da prije svakog novog mjerenja makneš staru otopinu, staviš svježu destiliranu vodu i uvodiš plinove neko vrijeme.

Ako ti se i dalje generira klor, on će se otapati u vodi dajući HCl i HClO, zbog čega će ti pH indikatorski papir pocrvenjeti. Ako je reakcija gotova, reakcijom nastaje kisik, koji neće utjecati na pH vode u koju se uvodi, tako da bi tada trebao pH biti neutralan, po čemu ćeš znati da ti je reakcija gotova i da si dobio maksimalnu količinu KOH, koja je moguća za količinu KCl kojeg si u početku otopio u 150 ml vode.

To što ti pH papir gubi boju, moglo bi značiti da imaš puno klora u zraku (što je vrlo opasno, tako da ponavljam - probaj raditi na otvorenom, ili se pobrini za bolju ventilaciju prostora). U početku ti pokaže da je otopina lužnata zbog KOH, ali kasnije moguće da se u vodi upijenoj u papir, otopi dovoljno klora da neutralizira prisutni KOH, zbog čega ti na kraju nestane boja.

Inače, ideja je dobra, ali osobno nisam radio, tako da javi rezultate. Grin

Evidentirano
Konstantin91
Učenik
*
Postova: 3


« Odgovor #2 na: Kolovoz 31, 2014, 04:20:57 »

Pored HClO izgleda da se dobija i KClO3. Jedina prednost je slaba rastvorljivost KClO3 pa sam rastvor koji je prolazio kroz elektrolizu ohladio blizu 0 stepeni i zatim filtrirao kako bi vecinu KClO3 odvojio. I dalje mi ph papir pokazuje plavu boju sto znaci da imam bazu tj KOH ali odmah zatim izgubi boju i kada se osusi skroz je beo. Guglajuci dosao sam do zakljucka da se boja moze izgubiti samo uz pomoc jakog oksidirajuceg agenta (izbeljivac HClO ili KClO3 - moja pretpostavka)

Sta god da je kroz rastvor koji mi je ostao propusticu dosta CO2 u nadi da ce mi ostati znacajna kolicina KHCO3 , nakon sto isparim vodu zagrevacu dalje KHCO3 kako bi mi ostao K2CO3 nakon dekompozicije uz pomoc toplote.. Nadam se da cu prilikom isparavanja vode uspeti da neutralisem i HClO... Jedino sto mi nepoznato sada je na kojoj temperaturi se vrsi dekompozocija K2CO3 kako bih znao do koje granice mogu ici..

Inace hvala na pomoci a sto se rezultata tice objavicu ih samo da zavrsim sve..
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #3 na: Rujan 06, 2014, 10:20:39 »

Zanimljiva teorija. U otopini unatoč hlađenju i kristalizaciji KClO3, još uvijek vjerojatno ostaje dosta klorata i drugih oksidacijskih sredstava, tako da moguće da je u tome stvar. Klorat bi se trebao relativno dobro odvojiti s obzirom da je puno slabije topljiv od KOH, a hipokloriti su relativno nestabilni, tako da bi se trebali raspasti s vremenom na mješavinu klorida i klorata, koji se opet mogu odvojiti na druge načine.

Što se tiče K2CO3, našao sam u dva izvora da je temperatura raspada 891 °C, odnosno 898 °C:

http://www.academia.edu/4626138/Catalytic_effect_of_potassium_carbonate_on_carbothermic_production_of_hexagonal_boron_nitride

http://web.ornl.gov/~webworks/cppr/y2001/rpt/122015.pdf
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: