Izjava o odgovornosti
- molimo pročitati
Veljača 16, 2025, 08:32:51
Forum
|
Pomoć
|
Traži
|
Prijava
|
Registracija
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Jeste li propustili
aktivacijsku email poruku?
Amasci.net
»
Znanost
»
Kemikalije
»
Elementarni cink i njegovi spojevi
Str: [
1
]
2
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Poruka
amateur chemistry
Znanstvenik
«
na:
Siječanj 23, 2011, 09:49:24 »
Gdje se može kupit ili napravit cink u prahu?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
Odg: Elementarni cink i njegovi spojevi
«
Odgovor #1 na:
Siječanj 24, 2011, 12:39:21 »
Možeš se raspitati u ljevaonicama metala, tamo bi trebali imati cink, makar nisam siguran u kojem obliku. Ako i nije prah, vjerojatno ga nije pretjerani problem dobiti mehanički.
Najjeftinije bi vjerojatno bilo naručiti prah preko neta, ali ne znam kako takve (s)tvari prolaze kod carinjenja, tako da se o tome bolje dodatno raspitati. I da, obično ga imaju i tvrtke koje prodaju opremu i kemikalije školama, ali većinom ne prodaju fizičkim osobama (+ možeš očekivati veliku cijenu).
Evidentirano
Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #2 na:
Siječanj 24, 2011, 09:24:16 »
Sazno sam ima ih u baterijama najednostavnije,
a može se prevesti u prah
na ovaj način
.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #3 na:
Siječanj 24, 2011, 10:41:06 »
Zanimljiva metoda
Iako, u tom slučaju ti treba magnezij, a on pak se može iskoristiti i za druge zanimljive reakcije tipa dobivanje alkalijskih metala
Evidentirano
Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #4 na:
Siječanj 24, 2011, 11:16:43 »
Da reakcija je sasvim u redu i pametno je. Samo bojim se da bi ovo islo u korist samo onim koji imaju Mg u izobilju. Ja imam magnezijeve trake vrlo malo, ali kad bih imao vise ne bih je ni trosio za pravljenje cinka...
Evidentirano
Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #5 na:
Siječanj 24, 2011, 11:23:44 »
Magnezijeve trake su općenito fascinantno skupe, ne znam točno koliko grama ima prosječna rola, ali znao sam vidjet cijene od 150 kn pa na više.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #6 na:
Siječanj 24, 2011, 11:54:58 »
Cink možete uzeti iz Zn/C baterija. Mislim da je taj cink prilično koristan za neke reakcije, ali nije čist.
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #7 na:
Siječanj 24, 2011, 12:00:54 »
pa za ovaj pokus se nije koristilo cisti cink
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #8 na:
Siječanj 24, 2011, 08:09:56 »
možda bi se dalo uzet boju za poncičavanje osušit je i ostrugat
no sumljam da je to cisti cink
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #9 na:
Siječanj 24, 2011, 10:40:21 »
Citat: amateur chemistry na Siječanj 24, 2011, 08:09:56
možda bi se dalo uzet boju za poncičavanje osušit je i ostrugat
no sumljam da je to cisti cink
Nisam upoznat sa sastavom takvih boja, ali čini mi se da je bolja ona metoda koju si objavio ranije, pošto ipak tamo znaš sa dosta velikom sigurnošću što dobivaš kao produkt.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Bakar
Docent
«
Odgovor #10 na:
Siječanj 27, 2011, 03:07:38 »
Iz boje se može izvuči cink u prahu.
Boju sam iz spreja prebacio u teglu i razrjedio je sa cca. 6-7 puta večim volumenom nitro-razrjeđivača. Nakon toga bih pustio suspenziju da se staloži (nesječam se kolko dugo ali dosta, mislim da je bilo barem 7-8 dana ako ne i više). Najfinije čestice nisu ni tad pale na dno, ali večina većih je. Potom bih pomoču plastičnog crijeva pretočio tekučinu iznad taloženog cinka u drugu posudu (ne dekantirati, jer se uz male pomake tegle cink lako vrača u suspenziju), te pustio cink da se osuši.
Naravno taj cink nije čist, još uvjek sadrži ostatke organskog materijala iz boje (koliko točno neznam ali ne vjerujem da je puno).
Bolja metoda bi bila boju razrijediti te je filtrirati kroz vrlo fini filter-papir ali pošto ga nemam morao sam improvizirati.
Aluminij se može na isti način dobiti iz boje.
I htio bih napomenuti da ako ste u blizini neke marine prošetajte po njoj i može se desiti da nađete stare zaštitne anode od cinka (nekada znaju jednostavno stajati pored brodova, dok ih neke marine skupljaju, ovisi kako koja), koje se lako očisti taljenjem. Kada ga rastalite, što nije teško pošto cink ima nisko talište, nečistoče plivaju na površini i lako ih se sa žlicom makne ča. Nisam siguran dali je to baš čisti cink ili neka legura (prije če biti da je legura), ali vjerujem da je barem 95% cink.
Evidentirano
Vrlo interesantno!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #11 na:
Siječanj 27, 2011, 06:05:52 »
Zanimljiv postupak
Možda bi nekakva improvizirana centrifuga mogla pomoći pri ubrzavanju taloženja čestica
Citat: Bakar na Siječanj 27, 2011, 03:07:38
I htio bih napomenuti da ako ste u blizini neke marine prošetajte po njoj i može se desiti da nađete stare zaštitne anode od cinka (nekada znaju jednostavno stajati pored brodova, dok ih neke marine skupljaju, ovisi kako koja), koje se lako očisti taljenjem. Kada ga rastalite, što nije teško pošto cink ima nisko talište, nečistoče plivaju na površini i lako ih se sa žlicom makne ča. Nisam siguran dali je to baš čisti cink ili neka legura (prije če biti da je legura), ali vjerujem da je barem 95% cink.
Baš sam nedavno o tome čitao. Nažalost, pri sakupljanju starih anoda, čovjek ne može biti siguran o kakvom se metalu ili leguri radi, ali u specijaliziranim trgovinama sam vidio da se prodaju anode izrađene od čistog cinka (barem je tako bilo navedeno). Na isti način bi se možda mogao naći i magnezij, iako vjerujem da su takve anode osjetno skuplje.
Evidentirano
Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #12 na:
Ožujak 05, 2011, 12:39:57 »
Možda bi se dalo koristiti neki drugi metal umjesto magnezija
Jeli se može umjesto magnezija staviti aluminij
Evidentirano
Bakar
Docent
«
Odgovor #13 na:
Ožujak 06, 2011, 09:09:26 »
Da aluminij se isto koristi za zaštitne anode, neznam pri kojim uvijetima.
Evidentirano
Vrlo interesantno!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #14 na:
Ožujak 06, 2011, 11:26:42 »
Citat: amateur chemistry na Ožujak 05, 2011, 12:39:57
Možda bi se dalo koristiti neki drugi metal umjesto magnezija
Jeli se može umjesto magnezija staviti aluminij
Nisam siguran da li je moguće koristiti aluminij, zbog činjenice da se Al pasivira.
Zbog toga bi jedino Al
2
O
3
bio u doticaju s otopinom ZnCl
2
, a ne čisti aluminij, tako da ne bi došlo do željene reakcije.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #15 na:
Ožujak 07, 2011, 09:03:02 »
Citat: Omikron na Ožujak 06, 2011, 11:26:42
Nisam siguran da li je moguće koristiti aluminij, zbog činjenice da se Al pasivira.
Zbog toga bi jedino Al
2
O
3
bio u doticaju s otopinom ZnCl
2
, a ne čisti aluminij, tako da ne bi došlo do željene reakcije.
Mislim da se to može spriječiti dodavanjem par kapi klorovodične kiseline. Ista stvar sa otopinom bakrova(II) sulfata, aluminij može stajati u otopini i par dana, ali može se dogodit da neće doći do neke značajne reakcije.
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
terraxus
Student
«
Odgovor #16 na:
Kolovoz 29, 2011, 10:43:04 »
Kao sto naslov govori, ako znate gdje se moze kupiti elementarni cink ( a da nije tipa: uzmi 10m vanjskog uzemljenja za zgradu, turpiju u ruke i deri) ili neki cinkov spoj, podjelite znanje
Evidentirano
-Ununoctium-
Docent
Sinteza i analiza
«
Odgovor #17 na:
Kolovoz 29, 2011, 11:31:16 »
možeš raztopiti lem (smjesa cinka i nekakvih masti) pa da onečišćenja ispare, mislim da bi se tako mogao dobiti cink niske čistoće, s kositrom. koristi se i kao dobar vodić struje pa se koristi i kao žice.Od cinkovih spojeva vjerojatno je najlakše naći oksid (ali ne znam gdje),od ostalih cinkovih spojeva jedino možda se može doći do cinkovog fluorida jer se koristi u konzervaciji drva.
Evidentirano
Old chemists never die, they just stop reacting.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #18 na:
Veljača 18, 2013, 07:28:07 »
O samom elementu i svojstvima:
link
.
Nije toliko rasprostiran oko nas (na Zemlji) kao aluminij, iako ga ima više! On je neplemenit metal, nema neku toksičnost (ni njegovi spojevi), ali
nije za igranje
.
Cink što se tiče nabave bi podijelio kao i aluminij na piljevinu i prah.
Nisam baš negdje vidio da se cink u prahu može nabaviti i za što bi im služio, al sam otišao do jedne prodavaonice koja se bavi slikarskim materijalima i potrepštinama, koja drži aluminij u prahu, al cink ne drži, već neke njegove spojeve. Služi za pocinčavanje ograda, žliba za kišnicu, limova (karoserija) od auta, itd.. Nekad se dobar dio željeznog posuđa cinčao, ali mislim da je sad toga bitno manje. Najdostupniji metalni cink je u standardnim baterijama (ne alkalnim), ali najbolje ga je tražiti kod ljudi koji se bave metalima. Npr. kod onih koji skupljaju metale za reciklažu. Također, može se vrlo lako naći/nabaviti u obližnjim cinkarama gdje mu je čistoća 99,9%. Tamo se cink topi u vrlo vrućim bazenima, u koje se kasnije uranjaju određeni pojedini predmeti i tako se pocinčavaju. Pokraj bazena ima sitnih dijelova cinka, veličine kao suza, jer okolo štrca kad se uranjaju ti metalni dijelovi koji se trebaju pocinčat, pa se mogu skupiti. Bolje je ljudima pocinčati neki predmet i da traje zauvijek, nego ga piturati svako 2 godine. Tu, u istoj firmi se cink i pila, kada se određuje količina koja se otapa u bazen, pa pitajte da vam da malo ispod mjesta najmanje pile što ga pila. Ako vam od to dvoje ništa ne upali, jedini vam je izlaz brodogradilište. U brodogradilištu se na veliko pocinčavaju razni dijelovi, jer tu cink služi kao žrtvovana anoda i dok ima cinka, on se troši, prije nego dođe do željeza. Inače, on se tu naziva „cink protektor“, u prijevodu; zaštita broda. On se spoji na struju broda i sprječava sakupljanje algi na brodu. U brodogradilište vi civilno ne možete ući, ali nekoga koga znate bi ga mogli pitati, pa da vam iznese malo tog cinka u piljevini iz protektor cinkare - koja je dio brodogradilišta svakojega. Cink kad se pila, bude puno finija i manja piljevina od aluminija, ne mogu reći da je prah jer je triput teži, ali tako nešto, a aluminij se kao malo isto rola. Ja sam uspio dobiti i komad cinka od 2 kila cijele ploče iz brodogradilišta i probao turpijati s onim turpijama, nisam oturpijao ništa, samo turpije istupio. On je jako puno krut i tvrd metal i proizvesti/napraviti prah je jako teško. Također brusilicom sam ga išao prepilati, brus se je potrošio, a nije zario jedva 3mm u njega koji je debljine 3 cm!
Može se pak kupiti i u dućanima s brodskom opremom gdje je 98,5% čisti cink, onečišćen s malo željeza (ali nijednog drugog metala zato nema u njemu) u pločama (polugama), pločicama i u obliku štapića (debele male šiške; na dnu posta su slike). Cijena je oko 20-30kn kuna za 50g.
Čim imaš cinka, možeš dobiti bilo koji njegov spoj. Za otapanje u kiselini ti naravno treba samo kiselina, peroksid bi pak tu bio uludo potrošen, itd. U solnoj kiselini se cink otapa dajući cinkove(II) soli i tu vodikov peroksid može tek ubrzati reakciju ne radeći ništa pametno. Omjer otapanja cinka u kiselinama je: H2O2 i HCl (3:1). Pošto je reakcija pri visokoj temperaturi, sigurno će se reducirati najplemenitiji prisutni metal (zato se oni i zovu plemenitima jer rado postoje kao elementarne tvari, što su manje plemeniti, to će lakše biti u spojevima).
Da se dobije 2kg cinka, kroz otopinu cinkovog sulfata treba provoditi struju 164h, ako je struja jakosti 10,0 A. Inače za pokuse valja upotrebljavati čisti cink, jer nečisti može sadržavati arsen, koji s vodikom daje vrlo otrovan plin arsin (AsH3)!
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #19 na:
Ožujak 18, 2013, 09:09:11 »
Otišao sam do obližnjeg otkupa metala i kupio 1kg cink protektora za 4 kune! Također mi je nudio i cink u limu, al nisam htio. Da, otkup metala osim što i otkupljuje, on i uredno prodaje što ugledaš da ti se svidi; naravno, radnik mi nije to mogao prodati, već sam uz dogovor sa šefom, bez računa, dao mu jednog medvjedića za pivu i dobio.:)
Ugledao sam i aluminija kao piljevine, a i bakra kao piljevine jako sitne. Al mi je rekao da to dođe jednom tjedno, tako da mu ostavim broj pa će mi se javit.
Stari komadi sigurno ne koštaju koliko i novi, što je i logično, ali mi gornje kupovanje cinka stavlja veliki upitnik za daljnje kupovanje po dućanima.
Inače, cinkovi spojevi se lako mogu dobiti i iz mesinga.
Evo slika cjenika s otkupa:
http://postimage.org/image/ltuvvtwkn/
Evidentirano
Str: [
1
]
2
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište: