Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 06, 2024, 02:38:27
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Infracrveno sušenje
 Str: [1]
  Ispis  

Infracrveno sušenje
Autor Poruka
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**

« na: Veljača 01, 2011, 03:08:53 »

Pod ovom temom raspravimo o infracrvenom sušenju kemijskih tvari i spojeva koje sami pripravimo. Mene bi me zanimalo gdje bi se dalo nabaviti ili kupiti nešto slično toj zanimljivoj i korisnoj napravici?

Evo jedna vrlo skupa profesionalna vaga koja ima i infrared sušenje:
http://www.balances.com/sartorius/moisture-analysis.html

Na jednom forumu sam davno bio naišao na uspoređivanje njega s mikrovalnim sušenjem. Da nije isto, normalno, ali jako slično djelovanje imaju.

Evo kod naših susjeda sam vidio ovu lampu da prodaju, a sad koliko je to 3000 dinara, iskreno neznam?
http://www.takolako.rs/user/masazeri/medisana-infracrvena-lampa-irl/44_1041_19335_1_0_0/item.jsp

Znate li u kakvim se ovo dućanima ili veletrgovinama prodaje? Kakvog tipa?

Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljača 01, 2011, 06:04:06 »

Vrlo zanimljiv nacin susenja. thumbup
Usput 3000 dinara je do nekih 500 Kn, cak i manje
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Veljača 01, 2011, 08:57:00 »

Evo jedna vrlo skupa profesionalna vaga koja ima i infrared sušenje:
http://www.balances.com/sartorius/moisture-analysis.html

Vrlo zgodan uređaj, to mi ide na listu opreme koju bi volio imati smilegrin Cijena je isto odlična, "sitnica", $5160.  shocked2

Što se tiče ovakvih lampi, najbolje da pogledaš po specijaliziranim trgovinama koje prodaju samo žarulje i lampe. Ako i nemaju, vjerojatno kogu naručiti nešto tog tipa thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Jericho
Učenik
*

« Odgovor #3 na: Veljača 05, 2011, 09:30:33 »

imate  u poljprivrednim trgovinama IR lampe. Ja imam jednu doma :)
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 07, 2011, 01:15:52 »

imate  u poljprivrednim trgovinama IR lampe. Ja imam jednu doma :)

thumbup Možda se mogu naći i u trgovinama koje prodaju fotografsku opremu, pošto se takve žarulje znaju koristiti pri izradi/razvijanju fotografija.

Najbitnije je kupiti žarulju, a sama lampa/aparatura se da već konstruirati na neki način.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Veljača 11, 2011, 07:27:26 »

Ja sebi planiram nesto improvizirati sto se tice brzinskog susenja. Mislim da stavim nekako zarulju ispod filter papira koji ce sa nekom smjesom biti smjesten na tronoscu. Tako da vrijeme susenja je, mislim jako brzo. Nisam jos testirao, ali vidjet cu... spin
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Siječanj 15, 2013, 08:42:11 »

Ja sam pak nabavio upravo tu lampu koju Omikron spominje od proizvođača Philips. Rekli su mi ljudi da su OSRAM-ove svjetiljke među boljima i dugotrajnijima od ostalih što se prikazuju na tržištu, samo neki drugi model. Moj model je: Siccatherm red SICCA HG 150W.

U poljoprivrednim dućanima su mi rekli da takvo što nikad nisu prodavali ni vidjeli, samo jedan čovjek od 4 moguća dućana me je poslao u jedan malo veći elektronički velecentar, gdje se prodaje sve za elektroniku (kabeli, utičnice i takve slične stvari) i dao mi je ovu dole lampu na slikama, gdje na kartonskoj kutiji su nacrtani mali pilići. Veliki peradarnici koriste ovakve sijalice, jer isijavaju temperaturu, a pilići se skupljaju pod svjetlom jer im je toplo i isplativije je grijati na ovaj način nego raznim uređajima.

Idealne su ovakve stvari u zimskim uvjetima gdje trebate sušiti neku tvar što se napravili. Na blizinu ovakva lampa isijava >200° C !

Vidjeh na par mjesta u gradu da kafići koji imaju vanjski dio (tzv. štekat) koji je zimi ograđen prozirnom folijom, a ljeti otvoren, da imaju ovakve lampe, ne pale svjetlo a grije im prostor, jednim udarcem dvije muhe.  Grin

Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #7 na: Siječanj 18, 2013, 08:42:55 »

Veliki peradarnici koriste ovakve sijalice, jer isijavaju temperaturu, a pilići se skupljaju pod svjetlom jer im je toplo i isplativije je grijati na ovaj način nego raznim uređajima.

Jedan ispravak, isijavaju toplinu, a ne temperaturu. Porast temperature je posljedica topline. wink1
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Siječanj 25, 2013, 02:31:07 »

Da! Upravu si! Hahahaha, a što ćeš, dogodi se XD
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #9 na: Prosinac 09, 2013, 06:16:38 »

Naiđoh na jednu zanimljivu stranicu o grijačim i infracrvenim žaruljama: http://www.mo-el.biz/en/heating-systems/ .
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #10 na: Prosinac 25, 2016, 05:59:42 »

U jednome kafiću da nebude ladno, griju nas grijalice, idealne za sušenje :)
https://s24.postimg.org/ff2vumrpx/Infra_red_1.jpg
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: