Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Srpanj 10, 2020, 10:32:04
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dušična kiselina
 Str: [1] 2 3 ... 6
  Ispis  

  Dušična kiselina
Autor Poruka
Bakar
Docent
****
Postova: 122« na: Veljača 02, 2011, 07:51:33 »

Vrlo interesantna kiselina koje skoro pa da i nema u slobodnoj prodaji, barem je ja nisam baš primjetio.

Može se dobiti destilacijom konc. H2SO4+nitratna sol.
Uspio sam pripremiti manju količinu (31ml, čak i malo više al mi se malo prolilo sad) u vrlo jednostavnoj i improviziranoj "aparaturi za destilaciju".
U čašu od 2000ml sam stavio 100g NH4NO3 i 100 ml H2SO4 (sumporna je dobivena iz starih akumulatora i zagrijavana dok voda ne ispari, vrlo je nečista ima nešto suspendiranog olova i dosta otopljenog pretpostavljam PbSO4). Potom je na dno čaše stavljena ona mala bočica od mislim dec ili dva (ona za sokiće kakvi budu u kafičima) i na nju stakleni poklopac od alkoholne lampe (koristio sam njega jer je bio taman promjera da se dno utakne u otvor bočice, i nije previsok). Na vrh čaše sam stavio tikvicu okruglog dna od 1000ml i u nju stavio 200ml zaleđene vode i nekih 200-300ml tekuće. Potom je to bilo zagrijavano na slabom plamenu plinskog plamenika (onog za kampiranje). Nitratna je isparavala iz smjese, kondenzirala se na tikvici i padala u onaj poklopac od lampe (taj poklopac bi se s vremenom zagrijao al ne dovoljno da nitratna u njemu počne vriti).

Sam proces je dosta neefikasan jer nitratna u poklopcu ne vrije ali opet isparava polako kada se ugrije i time odužuje proces.

Isto jedan od problema na koji sam naišao je bio taj da bočica koja je držala poklopac ima konkavno dno pa je tamo dospilo nešto H2SO4+NH4NO3 smjese što bi isto uzavrilo pa je čaša znala plesati naokolo, te ju je trebalo ručno vračati na sredinu da bude ispod tikvice di kaplje nitratna. Naravno svaki put kada bi podignuo hladilnu tikvicu velike količine nitratne bi izašle van (nije ugodno niti zdravo to udisat).

Sve u svemu ovo može poslužiti za dobivanje malih količina dosta koncentrirane nitratne (maramicu bi jako brzo protopilo, čak bi i malo pocrnila tamo di je kapla kiselina), ali nije praktično jer treba nadzirat skoro stalno, i dugtrajno je (trebalo je nekoliko sati da dođe malo više od 31ml kiseline), mada bi moglo iči puno brže ako se za onaj držač posude u koju kapa nitratna koristi nešto teže i stabilnije jer bi se onda moglo brže i jače zagrijavati smjesu bez da zbog vrenja to "pleše naokolo".
Naravno od smjese 100g NH4NO3 i 100ml H2SO4 se može dobiti puno više od 31ml HNO3 ali več je bilo kasno i imao sam dosta nitratne da se malo igram s njom pa sam prekinuo pripravljanje.

A dali je tko našao negdje za kupit nitratnu i kolko inače košta?
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463« Odgovor #1 na: Veljača 02, 2011, 07:58:51 »

Jako tesko za naci. Probaj provjeriti u pojedinim apotekama, aili u nekim poduzecima koje prodaju kemikalije ako ti uopce budu voljni to prodati...  shocked2
Evidentirano

Kako bi mi disali da nije otkriven oksigen?
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #2 na: Veljača 02, 2011, 08:07:08 »

Dušičnu kiselinu nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji u HR. Prilično opasna kemikalija, ne smije se čuvati u plastičnim posudama i bocama. Aparatura za destilaciju dušične kiseline mora biti od stakla i ne smije sadržavati dijelove od plastike ili gume! Po meni bi bilo bolje dobivati dušičnu kiselinu otapanjem kalijeva ili natrijeva nitrata u vodi te dosipati stehiometrijski potrebnu količinu sumporne kiseline(polagano). Koncentriranu kiselinu(~65%) odvojiti frakcijskom destilacijom, frakcija vrije pri ~122°C. Mnogo je stabilnije i sigurnija od 100%-tne kiseline.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Bakar
Docent
****
Postova: 122« Odgovor #3 na: Veljača 02, 2011, 08:16:47 »

Dali se i azeotropna dušična mora destilirati u potpuno staklenoj aparaturi ili samo 100%-tna?

A to da ta jača od azeotropne dere po gumi sam vidio. Još prije dosta vremena sam pokušao destilirati je, i čep od destilacijske tikvice je bio od gume (neznam koja vrsta), te kada je počelo isparavanje kisleline doslovce u seknudama se počeo topiti i oksidirati shocked2
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #4 na: Veljača 02, 2011, 08:17:20 »

Dušičnu kiselinu nije moguće kupiti u slobodnoj prodaji u HR. Prilično opasna kemikalija, ne smije se čuvati u plastičnim posudama i bocama. Aparatura za destilaciju dušične kiseline mora biti od stakla i ne smije sadržavati dijelove od plastike ili gume! Po meni bi bilo bolje dobivati dušičnu kiselinu otapanjem kalijeva ili natrijeva nitrata u vodi te dosipati stehiometrijski potrebnu količinu sumporne kiseline(polagano). Koncentriranu kiselinu(~65%) odvojiti frakcijskom destilacijom, frakcija vrije pri ~122°C. Mnogo je stabilnije i sigurnija od 100%-tne kiseline.  thumbup

Dušičnu kiselinu ćeš vrlo teško naći kod nas, pogotovo s obzirom da je prilično opasna, tako da se slažem s Arborom - najjeftinija opcija ti je reakcija H2SO4 i nekog nitrata, ali uz pravu i potpunu aparaturu za destilaciju. Sumporna kiselina se relativno jednostavno može dobiti koncentriranjem razrijeđenih otopina, pojedini nitrati se također mogu relativno jednostavno dobiti/nabaviti, tako da bi najveća investicija bila aparatura za destilaciju.

Naravno, sama aparatura može biti korisna i za dobivanje ogromnog broja drugih tvari, pa to dodatno opravdava investiciju.

U nekim reakcijama se može HNO3 generirati in situ, tako da nisu potrebne dodatne muke oko dobivanja čiste (otopine) dušične kiseline.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Bakar
Docent
****
Postova: 122« Odgovor #5 na: Veljača 02, 2011, 08:22:22 »

To je da aparatura za destilaciju je iznimno korisna za mnogo. No nigdje nisam našao je za nabaviti.
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
amateur chemistry
Znanstvenik
*****
Postova: 169« Odgovor #6 na: Veljača 02, 2011, 09:00:09 »

 Ja svoj imam tongue  samo što mi još nedostaje spojnica Y, vidio sam HNO3 za kupit 1l 200kn prije ti se isplati  napraviti je.


Ja sam radio ovak svoju: u bocu sam stavio 40gr amonijevog nitrata,25ml vode,16gr bakra,50ml klorovodične samo što nije koncetrirana,umenzuru hidrogen 30% 12ml  evo par slika: moro sam malo zagrijavat kako bi brže počela reakcija.hladna kupka u kojoj sam držao hidrogen smilegrin


Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463« Odgovor #7 na: Veljača 02, 2011, 09:19:11 »

I znaci uspjelo je! Jesi zadovoljan iskoristenjem reakcije puzzled
Evidentirano

Kako bi mi disali da nije otkriven oksigen?
amateur chemistry
Znanstvenik
*****
Postova: 169« Odgovor #8 na: Veljača 02, 2011, 09:19:29 »

nisam sliko do kraja al ako vidite oko bakra počeli su se stvarati mjehuriči koji ga nagrizaju reakcija nitratne kiseline sa bakrom:Jesam wink1 sve se kemikalije lako nabave za ovaj pokus samo šta je hidrogen nekima problem neznam sad kolku sam koncetraciju dobio mislim oko 48% vrlo je bistra tekučina spin
Evidentirano
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #9 na: Veljača 02, 2011, 10:37:19 »

Dušićna kiselina (HNO3, nitratna kiselina). Zagrijavanjem dušićne kiseline nastaju dušikovi oksidi, koje ona još dok je nova, kad se otvori ispušta i bez da se zagrijava. Istina, među najbitnijim je kemikalijama kemičara. Osim što je u poljoprivredi najiskorištenija trenutno, može se i nabaviti u proizvodnji pića (pivovare, mljekare, proizvodnja bezalkoholnih pića), proizvodnji stakla; služi i za razna čišćenja, ma svugdje se može naći. Ja sam je jednom zgodom nabavio dok se je još mogla kupit (i tada preko neke debele veze), potrudite se, jer tko traži, taj većinom i nađe. Ja sam dobio pola litre 65%-tne vrlo lako u jednoj auto lakirarnici. Njima služi zbog toga jer ako faliju nešto, ona vrhunski skida boju! Moguće da su imali i H2SO4, ali nisam ih pitao.

Doc spominje da prodaju apoteke, ne znam odakle ti to, al ja sa sigurnošću govorim da nisu ni u ludilu! Arbor govori da se ne pakuje u plastičnim posudama - ako je kupuješ kao kemikaliju normalno zbog sigurnosti će ti doć u staklenoj posudi kao i primjerice kalijev klorid, točnije kao sve kemikalije. Nema to veze s tim. Ova je moja bila u nekoj plastičnoj kanti i još tako stoji već više od godinu dana. Ali da, ona se inače drži u staklenim bocama i u blizini vatrogasnih aparata.

Imaju razne koncentracije, a 65%-tna je ona koja se može kupiti. Zakonom nije zabranjeno njeno prodavanje, već je zabranjeno prodavanje bilo kome. Neke stvari se neće nikada zabraniti niti smiju. Svrstana je na popis opasnih otrova i kemikalija. Kao kiselina je jaka i nagrizajuća. Kad se radi s njom i uopće kod nitriranja je obavezno nositi svu zaštitnu opremu! U dodiru s očima vam nema spasa baš, a ako se polijete s njom ostat će vam gadna rana na koži, zato pazite!

Nisam siguran koliko se isplati praviti dušičnu kiselinu jer se ona proizvodi u ogromnim količinama i načelno je lakše tražiti gotovu. Da je pravite nebi preporučia, to je trošak na kemikalijama, novcima i vremenu.

Evidentirano
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #10 na: Veljača 02, 2011, 11:16:44 »

Edit(Arbor): nemoj objavljivati imena tvrtki koje proizvode kemikalije!!! I dušična se kiselina ne može dobiti reakcijom octene i kalijeva nitrata!!!

Može se dobiti destilacijom iz koncentrirane sumporne kiseline i natrijeva nitrata (može i magnezijevog  ili kalijevog nitrata također, ali s natrijevim i amonijevim nitratom je naistorištenije). Reakcija: H2SO4 + 2KNO3 => 2HNO3 + K2SO4  ili  H2SO4 + 2NaNO3 => 2HNO3 + Na2SO4. Kad se to radi bilo bi dobro uzeti lonac i u njega staviti prvo neki komad otpornog materijala na koji stavite staklenu posudu visoku malo manje od vrha lonca. Ulijete do pola lonca sumporne kiseline i kalijeva nitrata, a posudu unutra ostavite praznu. Na vrh lonca prekrijte ga cijelim nešto poput kese neke tvrde i neka bude udubljen po sredini baš na mjestu šuplje čaše i da unutra kad se zagrijava ukapljuje HNO3. U kesu stavite led. To je jedna od kompliciranijih i teže izvedivih samo zbog kese, ima preko aparatura znatno iskorištenijih i lakših pokusa dobivanja.

Drugi pak vrlo jeftin izvor nitratne kiseline je ovaj: CH3COOH + NaNO3 => HNO3 + CH3COONa

Samo je potrebna octena kiselina i čilska salitra. Koncentraciju HNO3-a digneš destilacijom na oko 60 °C (čini mi se da sam pročitao da je vrelište 58 °C) i evo je koncentrirana za 10-ak kuna. I meni je zvučalo naivno u početku, ali kad sam se opustio u pripravak i vidio da radi i potrudio sam se usavršiti postupak preko ljeta, jer sam taj put dobio oko 10-ak mililitara, treba tu još puno truda da se potrudim oko njega, bilo bi zgodno da tko provjeri pa da nam javi što je dobio.

Evidentirano
Bakar
Docent
****
Postova: 122« Odgovor #11 na: Veljača 02, 2011, 11:23:29 »

Impresivno shocked2

Kada si naručivao preko neta, na carini niko niš ne pita? Ako puste dušičnu, vjerovatno puštaju mnogo toga da prođe.
A što se tiče onog za 60 lit. pretpostavljam da kao fiziča osoba se ne može samo tako naručit?

Kad naručuješ znači bitno je napomenuti da u poštu pošalju, to treba se prvo dogovorit s poštom?

I sjetio sam se prije nekoliko godina sam u jednom trgovačkom centru naletio za neko sredstvo, koliko se sječam za čiščenje metala ali nisam 100% siguran. Na ambalaži je pisalo da uz mnogo toga sadrži i dušičnu, no tekučina je bila dosta viskozna i lako se pijenila tako da mi se čini da je dušične u tome dosta malo i da bi bilo ju vrlo teško pročistit i koncentirati. Ne siječam se kako se to sredstvo zvalo, ali se sječam da je boca bilo od 1l i da je bila narančaste boje.
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #12 na: Veljača 03, 2011, 12:00:35 »

Ako misliš na njega, nema ti kruva od toga - je da sadrži dušićnu, al previše je onešišćen proizvod svime i svačim.

Ne znam zašto ne otiđeš ovako do kojeg laboratorija, pa se tamo eventualno raspitaš. Sigurno u labosu imaju starih kemikalija kojih se žele riješiti. Ja kod sebe imam brdo starih kemikalija. Jedna od njih je i dušićna, jer kupujem novu sad polako. Ja bi volio da kažu i da se netko izjasni GDJE i KADA ju je nabavio i PO KOJOJ CIJENI. Pod riječi gdje se podrazumijeva oblik trgovine, a ne naziv.

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #13 na: Veljača 03, 2011, 01:52:44 »

Nije zabranjeno prodavanje niti jedne tvari, tako dugo dok je tvar prodana nekome tko ima dozvolu da određenu tvar može legalno posjedovati. Neki ljudi ovdje očito svjesno propagiraju kršenje zakona, ali takvi pojedinci samim time kroče po tankom ledu.

Drugim članovima pak dajem jedan jednostavan savjet - ako imate osjećaj da bi radeći/nabavljajući nešto, mogli upasti u nevolje, onda je vjerojatno bolje da se u to niti ne upuštate.

Ako se svejedno upuštate u nešto te vrste, malo zdrave logike ne škodi - imati i/ili sintetizirati HNO3 u rangu par desetaka mL, definitivno nije ni približno jednako opasno kao i imati 20-ak litara HNO3. Ne mogu se ne zapitati zašto bi itko trebao dušičnu kiselinu u desecima litara, osim ako se ne bavi nekom djelatnošću gdje je ova tvar potrebna.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #14 na: Veljača 03, 2011, 02:11:03 »

@amateur chemistry - kiselost takvih kiselina je daleko poviše 1 (pH ide od 14, što je jako lužnato; do 7 što je neutralno; 1 predstavlja jako kiseli medij). Ne znam čemu ti je toliko to bitno 0.5% je li ti to toliko zapinje za oči?

@Omikron. Prvo, definiraj mi skupljanje kemikalija. Je li zakonom zabranjeno posjedovati nešto što je dostupno u trgovinama?! Ako je, znači da se ne bi smjelo niti prodavati! To se ne kontrolira sad baš toliko rigorozno, ljudima služi za to za što im služi, postotak je sam si vidio koji. Ne znam u čemu problem, ako nikad nikoju veliku glupost s njom nisam napravio, uredno koristim opremu, nisam njih doveo nikad u nikoju nezgodnu situaciju, pa ni sebe, a najbintije NI DRUGE! Vjeruj mi zakon nisam prekšio, dozvolu imao ja pa je ja uzimao ili rođak pa je uzeo i meni dao ili cijelu ili 20-ak litara.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #15 na: Veljača 03, 2011, 03:02:41 »

@Omikron. Prvo, definiraj mi skupljanje kemikalija. Je li zakonom zabranjeno posjedovati nešto što je dostupno u trgovinama?! Ako je, znači da se ne bi smjelo niti prodavati! To se ne kontrolira sad baš toliko rigorozno, ljudima služi za to za što im služi, postotak je sam si vidio koji. Ne znam u čemu problem, ako nikad nikoju veliku glupost s njom nisam napravio, uredno koristim opremu, nisam njih doveo nikad u nikoju nezgodnu situaciju, pa ni sebe, a najbintije NI DRUGE! Vjeruj mi zakon nisam prekšio, dozvolu imao ja pa je ja uzimao ili rođak pa je uzeo i meni dao ili cijelu ili 20-ak litara.

Naravno, o tome bi se dalo raspravljati, ali činjenica ostaje da je to siva zona, pogotovo ako nemaš određene dozvole. Ako ih imaš, onda je to druga priča. Ono što bi te onda molio je da usput u svojim odgovorima ove vrste ipak navedeš potencijalne opasnosti i nabave takvih tvari i rukovanja s njima, jer bi neki drugi članovi (koji eventualno nemaju odgovarajuće dozvole i/ili iskustvo), mogli pomisliti da su stvari jednostavnije nego što zapravo jesu, i time bi se mogli dovesti u nevolje.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #16 na: Veljača 03, 2011, 06:01:37 »

Normalno je da čistu kiselinu možeš kupiti u tvrtkama koje prodaju kemikalije, ali ne kao sredstvo za čišćenje ili samo tako u slobodnoj prodaji.

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
amateur chemistry
Znanstvenik
*****
Postova: 169« Odgovor #17 na: Veljača 03, 2011, 09:22:17 »

Slobodoumi kemik govoriš nam o kiselinama kako ne znamo sa njima, a ti ne znaš ni testirat HNO3 probaj ga sa bakrom testirat. wink1
Ovaj link koji sam objavio kad bi radio taj drugi način kolki bi bio postotak HNO3 da bi koristio sve čiste kemikalije i conc HCL puzzled
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #18 na: Veljača 07, 2011, 10:16:29 »

slobodoumi kemik govoriš nam o kiselinama kako neznamo sa njima a ti neznaš ni testirat HNO3 probaj ga sa bakrom testirat wink1
Koncentracija kiseline se može odrediti acido-baznom titracijom, mjerenjem preciznim pH metrom. Bakrom nećeš dokazati niti čistoću kiseline niti koncentraciju i razrijeđena dušična kiselina nagriza bakar.

Ali zapravo može se donekle zaključiti da li je dušična kiselina koncentrirana ili razrijeđena:

Cu(s) + 4HNO3(conc.) --> Cu(NO3)2(aq) + 2NO2(g) + 2H2O(l)

3Cu(s) + 8HNO3(razr.) --> 3Cu(NO3)2(aq) + 2NO(g) + 4H2O(l)
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #19 na: Veljača 07, 2011, 10:33:53 »

Valjda vam je poznato načelo da jača kiselina istiskuje slabiju i da se od slabije ne može dobiti jača kiselina. Octena je bitno slabija od solne i neće kloridima napraviti baš ništa, osim možda olovovom, ali to vas sad ne zanima. Da, zato nisam ni htio odgovarati na takvo nešto. Što je veća koncentracija ići će brže i bolje, što je razrijeđena ići će sporije. Ja sam i naglasio, napravio sam je na brzinu i nisam čekao.

Što se tiče određivanja postotka, njega ćete pak teško doznati jako precizno, ali u decimalu-dvije možeš sigurno. Mislim na najobičniju titraciju. Ako imaš otopinu neke slabe baze nepoznate koncentracije, možeš koncentraciju odrediti preko neutralizacije jakom kiselinom uz indikator koji boju mijenja u kiselom. Najpriručniji indikator koji znam je alkoholni ekstrakt crvenog zelja, ali ne znam gdje mijenja boje?

Podloga titracije nije neka teška filozofija. Ako u bazičnu otopinu dokapavaš kiselinu, veći dio vremena se neće događati ništa, a kad količina kiseline neznatno prijeđe količinu baze, pH otopine se drastično promijeni što promijeni boju indikatora, u kiselom naravno. Preciznije ti ništa ne mogu reći budući da sam u neku ruku poklonik odokativne kemije. Za neke pokuse sam koristio odokativne i kalkulirane količine, bez vage i bez ičega i opet bi mi uspijevalo.

U slučaju solne kiseline (poznate koncentracije) i amonijaka imaš reakciju u omjeru 1:1 pa je množina amonijaka u uzorku jednaka množini kiseline koju si dodao. Iz odnosa [ c(amonijak) * V(amonijak)=C(HCl) * V(HCl) ] lako odrediš koncentraciju amonijaka (samo dajem primjer).

Evidentirano

 Str: [1] 2 3 ... 6
  Ispis  
 

Skoči na: