Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 26, 2022, 11:57:29
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Postupci razdvajanja smjesa na njihove sastojke
 Str: [1]
  Ispis  

  Postupci razdvajanja smjesa na njihove sastojke
Autor Poruka
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« na: Veljača 04, 2011, 06:04:50 »

Ma evo samo da vas pitam; da li je „sedimentiranje“ potpuno isti naziv za riječ „dekantiranje“? Ne znam pod kojim onda pojmom ljudi podrazumijevaju dekantiranje? Sedimentiranje je svakako postupak odjeljivanja neke teže tvari koja je otopljena u vodi, od otopine. A dekantiranje?

Zgodan je primjer za sedimentiranje je umjetno gnojivo kalcij-amonij nitrat (KAN). Otopi 1kg u 1.5 litri vode na temperaturi od 30°C, te ostaviš da miruje preko noći. Pijesak će spasti na dno, a ti vodu preliješ pažljivo u neku drugu posudu da ne uznemiriš pijesak sa dna. Sada si odvojio pijesak (navodno s puno kalcija kako oni navode) od otopine amonijev nitrata. Pijesak se baci; nadalje, otopina ako se suši voda će ispariti a nama će ostati lijepi kristali amonijeva nitrata. Prvo je sedimentiranje, a što je onda dekantiranje? Ovaj drugi dio ovog pokusa je čini mi se uparavanje ili isušivanje.

Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #1 na: Veljača 04, 2011, 06:55:31 »

Sedimentiranje je postupak pri kojem se taloži neka kruta tvar koja nije topljiva u otapalu. Dekantiranje je postupak pri kojem se tekući sadržaj odljeva od taloga, ali bolji način odlijevanja je filtracija.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**
Postova: 30« Odgovor #2 na: Veljača 04, 2011, 07:11:39 »

Ajde onda sam i dobar primjer uzeo, točnije, prvi dio pokusa gdje je pijesak je sedimentiranje ovo daljnje odvajanje amonijeva nitrata od vode to nije.

Kad si već spomenio filtriranje, onda ću ti reći kako sam ga ja uspio ubrzati do neke zadovoljavajuće brzine (bez vakuuma). Filtraciju radim tako da u inekcijsku štrcaljku (špricu) na dno stavim komadić vate (može i filter papir ako mi se da rezati) tako da prekrije cijelo dno i onda nalijem otopinu. Curenje filtrata poprilično ubrzam tako da začepim klipom špricu i pritišćem klip prema dolje. Onaj dole izbočinski šiljak gdje ide medicinksa sterilna igla odrežem nožem a rupu proširim samo malo tako što uzmem nešto željezno tanko i žarim na vatri i s tim proširim koliko mi treba.

Filtracija preko gaza raznih i vileda krpa je dobra, al previše dugo traje. U zadnje vrijeme sam počeo koristiti filter papire za kavu, pokazali su mi se idealni za hrđu kad radim i druge stvari.

Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: