Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 15, 2024, 02:28:11
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Poskakivanje čaše pri vrenju
 Str: [1]
  Ispis  

Poskakivanje čaše pri vrenju
Autor Poruka
Bakar
Docent

« na: Veljača 05, 2011, 05:41:33 »

Vjerujem da ste se susreli s tim problemom.

To se počinje dešavati kada se talog nalazi na dnu otopine. Talog na dnu izolira ostatak tekučine od temperature, a ono tekučine što dođe između zrnca taloga može biti vrlo naglo ugrijano i time naglo prelazi u plinovito stanje. Kolko znam to je ono što izaziva tu pojavi. Ona nekada zna biti iznimno jaka, meni se dogodilo da čaša s cca. 1.5l otopine poskočo oko 2 cm iznad plamenika, što može izazvati prevrtanje čaše. Dali može biti toliko jako da čaša pukne neznam.

To se može ublažiti dodavanjem komadića razbijenog stakla u otopinu. Koliko znam oštri rubovi stakla služe kao centri za "nukleaciju" mjehurića i time nekako umanjuju to. To ne ukloni problem potpuno ali ga znatno umanji.

Zna li tko još koje reiješenje za to?
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljača 05, 2011, 06:08:56 »

To ti je nekontrolirano vrenje, zato moraš dodati krhotine porculana ili granule za vrenje(, a može i magnetna miješalica). A uzrok je pregrijavanje tekućine- tekućina se zagrije na višu temperaturu od vlastitog vrelišta.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Bakar
Docent

« Odgovor #2 na: Veljača 05, 2011, 06:22:06 »

To zna biti vrlo iritantno. Morao sam prekinuti pripremo NaNO3 (NH4NO3 i Na2CO3.10H20) jer je unatoč staklu bilo previše istaloženog da se spreči poskakivanje. thumbdown

Dodtak: sad kada se staložilo sve (i još je toplo) taloga ima jako malo, a opet izaziva tako jako poskakivanje. Pri nekim drugim reakcijama bilo je puno više taloga s puno manje poskakivanja. Izgleda da je bitan i oblik taloga. U ovom slučaju je fini prah, dok kad su bilo kristaliči nije toliko "letilo".
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Veljača 07, 2011, 01:34:05 »

Magnetna miješalica bi vjerojatno bila korisna u sprječavanju naglog stvaranja plinovite faze koja dovodi do poskakivanja. Granule porculana ili stakla mogu pomoći.

Meni se slično znalo dogoditi prilikom destilacije smjese etanola i kalcijevog hidroksida, ali sam problem dijelom riješio i korištenjem pješčane kupelji, umjesto direktnog prijenosa topline između stakla i električnog grijača. Zagrijavanje tikvice u pijesku odvija se polaganije i ravnomjerno preko veće površine, tako da ne dolazi do toliko lokaliziranog pregrijavanja koje bi dovodilo do poskakivanja.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 07, 2011, 08:02:31 »

Mislim da bi bilo bolje odvojiti aparaturu koja se zagrijava, bar par mm, od same grijače površine. I pročitao sam da granule moraju biti zapravo od 1 vrste poroznog materijala(porculana). A može se koristiti umjesto granula i struja mjehurića inertnog plina(npr. N2).  thumbup
Evidentirano

Bakar
Docent

« Odgovor #5 na: Veljača 09, 2011, 07:44:46 »

Za reakcije koje nisu osijetljive na kisik mogao bi se koristiti i obični zrak.

Možda bi se mogla za to koristiti ona pumpica za akvarij (ako materjal od koje je napravljena ne reagira s tim u što uvodi zrak).
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Veljača 09, 2011, 07:55:41 »

Naravno, samo cjevčica mora biti od stakla ili neke druge tvari koja neće reagirati sa otopinom ili kemikalijom koja vrije.  thumbup
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Veljača 09, 2011, 11:55:45 »

Možda bi se mogla za to koristiti ona pumpica za akvarij (ako materjal od koje je napravljena ne reagira s tim u što uvodi zrak).

Ako se ne varam, radi se o nekoj vrsti plastike (mislim na onaj nastavak koji raspršuje plin), ali ne mora biti da su ti nastavci kod svih akvarijskih pumpica izrađeni od istog materijala. Grin Za nekakve jednostavnije reakcije bez jakih kiselina i/ili otapala, mogao bi poslužiti takav sistem.

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: