Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 13, 2024, 07:54:52
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Stehiometrija
 Str: [1]
  Ispis  

Stehiometrija
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« na: Veljača 11, 2011, 01:00:35 »

Stehiometrija, je nešto na čemu bi svatko morao raditi koga ozbiljnije zanima kemija. Znam puno ljudi koje kemija zanima, ali nikad nisu dovoljno vremena i pažnje posvetili stehiometriji, i zbog toga je nastajalo dosta problema. Eto, da to spriječimo, mislim da bi bilo korisno imati temu u vezi stehiometrije. Ovdje možemo raspravljati o literaturi, tj. zbirkama za vježbanje navedenog područja, a možemo zajedno probati naći rješenja za neke od zadataka koji nam zadaju probleme. Grin

Početnicima bih preporučio zbirku riješenih primjera i zadataka, pod jednostavnim nazivom "Kemija" čiji su autori Petreski/Sever. Ova zbirka ima zadatke poredane po sljedećim poglavljima: 1) atom, 2) atomske veze, 3) simboli, formule i kemijske jednadžbe, 4) redoks jednadžbe, 5) osnove kemijskog računa, 6) empirijske i molekulske formule, 7) stehiometrija kemijskih reakcija, 8) kiseline i baze, metode dobivanja soli i hidroliza, 9) otopine, 10) plinovi i 11) elektrokemija.

Postoji i nastavak navedene zbirke, također pod jednostavnim nazivom, "Kemija 2", čiji su autori Petreski/Mazalin-Zlonoga. U ovoj zbirci su stehiometrijski zadaci poredani u kontekstu pojedinih grupa elemenata, tako da postoje sljedeća poglavlja: 1) alkalijski i zemnoalkalijski metali, 2) prijelazni elementi, 3) željezo, 4) bakar, 5) aluminij, 6) vodik, 7) ugljikova grupa, 8) dušikova grupa, 9) kisikova grupa i 10) halogeni elementi.

I na kraju, ono što su Filipović/Lipanović za općenitu teoriju opće i anorganske kemije, to je Milan Sikirica za stehiometriju, sa svojom zbirkom pod nazivom "Stehiometrija" (prikazana na slici iznad). Poglavlja u Stehiometriji su sljedeća: 1) mjerenje i mjerne jedinice, 2) relativna atomska i i molekulska masa (atomska i molekulska težina), 3) kemijski ekvivalenti, 4) oksidacija i redukcija, 5) koncentracija otopina, 6) plinski zakoni, 7) fizička svojstva otopina, 8) termokemija, 9) ravnoteža kemijskih reakcija, 10) ravnoteža u otopinama elektrolita i 11) elektrokemija.

One prve dvije koje sam naveo su više za srednjoškolsku razinu, dok se po Sikiričinoj Stehiometriji radi na većini fakulteta kod nas (koji imaju veze s kemijom).

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljača 11, 2011, 02:45:58 »

Ziva istina. Eksperiment se ni ne moze uvijek uraditi ako se ne poznaje stehiometrija. U skoli se to radi ne tako detaljno i dobro, ali mi koji se mislimo s tim baviti moramo to vjezbati i uz praktican rad to potvrdjivati. thumbup
I meni je bilo nejasno prosle godine par stvari, tj. dok sam se jos zagrijavao za hemiju kao svojom zivotnom ljubavi, ali eto sad sam vec dosta toga ponovio i uvjezbao.
Ali eto kako budem vjezbao za faks i prijemni to budem jos usavrsio tongue
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Veljača 11, 2011, 07:42:53 »

To se počinje učiti u 1. razredu srednje, kasnije je potrebno sam steći potrebno znanje. A Stehometrija od Sikirice je odlična knjiga.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Veljača 11, 2011, 07:49:48 »

Pa eto ja sam tek pocetkom prosle godine bas se aktivno ukljucio u do sada svoj najveci projekat "hemija kao moja buducnost", tako imam zacrtan cilj u zivotu. Tako da sam za to vrijeme dosta toga naucio, a ne moze se znanje steci preko noci tongue Ima tu i nesto iskustva, prakticiranja i vjezbe...
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 12, 2011, 10:47:34 »

Tko riješi cijelu ili barem veći dio Sikirice, vjerujem da sa stehiometrijom ne bi trebao imati problema. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Lipanj 22, 2011, 02:07:36 »

Stavljam linkove prema dokumentima koji sadrže rješenja za svako pojedino poglavlje Sikiričine Stehiometrije. Dokumenti su objavljeni ovdje, a pošto su ionako slobodno dostupni putem interneta, stavljam ovdje direktne linkove:

1. MJERENJE I MJERNE JEDINICE

2. RELATIVNA ATOMSKA I MOLEKULSKA MASA

3. KEMIJSKI EKVIVALENTI

4. OKSIDACIJA I REDUKCIJA

5. KONCENTRACIJA OTOPINA

6. PLINSKI ZAKONI

7. FIZIKALNA SVOJSTVA OTOPINA

8. TERMOKEMIJA

9. RAVNOTEZA KEMIJSKIH REAKCIJA

10. RAVNOTEZA U OTOPINAMA ELEKTROLITA  

11. ELEKTROKEMIJA

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Lipanj 23, 2011, 08:19:14 »

E svaka ti čast kad si ovo našao i stavio. Ovo ću bas detaljno pregledati. Znam da ste masu puta govorili za njegovu knjigu kako je dobra, a ovdje kod nas je ne mogu nabaviti, tako da je ovo sad ispalo fantastično  wink1
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Lipanj 24, 2011, 10:57:26 »

Da, ali je stvar u tome da se radi samo o rješenjima, tj. postupcima rješavanja, tako da je svejedno potrebno imati i knjigu. U Sikirici se nalaze samo rješenja, bez opisanih postupaka rješavanja, tako da su ova online rješenja korisna u slučajevima kad netko ne zna kako se uopće došlo do rezultata. Uz to, u Sikirici sam primjetio da ima ponešto netočnih rješenja, dok sam u ovim online rješenjima našao vrlo malo pogrešaka, tako da je i zbog toga korisno koristiti ta rješenja prilikom rješavanja zadataka. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Lipanj 24, 2011, 02:20:59 »

AAaaaaaa shocked2   tek sad vidim dasu ovo bas samo rjesenja. (1.1 , 1.2  - vidi stehiometriju). Da da, potrebno je da sebi ipak pokusam nekako nabaviti knjigu :)   Cuo sam da su mi neki prijatelji nabavili sebi ovu knjigu preko, pa cu vidjeti kako, ili u najgorem sludcaju cu je sebi kopirati eureka
Evidentirano

antea
Učenik
*

« Odgovor #9 na: Studeni 12, 2011, 06:08:59 »

ne mogu otvoriti link   sad
a trebaju mi rješenja skoro pa hitno..
nisu ih valjda maknuli sa stranice školske knjige?  puzzled
Evidentirano
Omikron
Administrator