Stehiometrija, je nešto na čemu bi svatko morao raditi koga ozbiljnije zanima kemija. Znam puno ljudi koje kemija zanima, ali nikad nisu dovoljno vremena i pažnje posvetili stehiometriji, i zbog toga je nastajalo dosta problema. Eto, da to spriječimo, mislim da bi bilo korisno imati temu u vezi stehiometrije. Ovdje možemo raspravljati o literaturi, tj. zbirkama za vježbanje navedenog područja, a možemo zajedno probati naći rješenja za neke od zadataka koji nam zadaju probleme.
Početnicima bih preporučio zbirku riješenih primjera i zadataka, pod jednostavnim nazivom "Kemija" čiji su autori
Petreski/Sever. Ova zbirka ima zadatke poredane po sljedećim poglavljima: 1) atom, 2) atomske veze, 3) simboli, formule i kemijske jednadžbe, 4) redoks jednadžbe, 5) osnove kemijskog računa, 6) empirijske i molekulske formule, 7) stehiometrija kemijskih reakcija, 8) kiseline i baze, metode dobivanja soli i hidroliza, 9) otopine, 10) plinovi i 11) elektrokemija.
Postoji i nastavak navedene zbirke, također pod jednostavnim nazivom, "Kemija 2", čiji su autori
Petreski/Mazalin-Zlonoga. U ovoj zbirci su stehiometrijski zadaci poredani u kontekstu pojedinih grupa elemenata, tako da postoje sljedeća poglavlja: 1) alkalijski i zemnoalkalijski metali, 2) prijelazni elementi, 3) željezo, 4) bakar, 5) aluminij, 6) vodik, 7) ugljikova grupa, 8) dušikova grupa, 9) kisikova grupa i 10) halogeni elementi.
I na kraju, ono što su Filipović/Lipanović za općenitu teoriju opće i anorganske kemije, to je
Milan Sikirica za stehiometriju, sa svojom zbirkom pod nazivom "Stehiometrija" (prikazana na slici iznad). Poglavlja u Stehiometriji su sljedeća: 1) mjerenje i mjerne jedinice, 2) relativna atomska i i molekulska masa (atomska i molekulska težina), 3) kemijski ekvivalenti, 4) oksidacija i redukcija, 5) koncentracija otopina, 6) plinski zakoni, 7) fizička svojstva otopina, 8) termokemija, 9) ravnoteža kemijskih reakcija, 10) ravnoteža u otopinama elektrolita i 11) elektrokemija.
One prve dvije koje sam naveo su više za srednjoškolsku razinu, dok se po Sikiričinoj Stehiometriji radi na većini fakulteta kod nas (koji imaju veze s kemijom).