Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 11, 2024, 08:34:26
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Pranje i čuvanje pribora
 Str: [1]
  Ispis  

Pranje i čuvanje pribora
Autor Poruka
amateur chemistry
Znanstvenik

« na: Travanj 01, 2011, 10:55:09 »

Zanima me kako održavate pribor i čime  perete pribor poslje pokusa
Evidentirano
Bakar
Docent

« Odgovor #1 na: Travanj 01, 2011, 12:16:29 »

Pribor uvijek operem vodom iz špine (po mogučnosti toplom) nakon pokusa. Ako je potreban pribor bez i tragova kamenca operem ga solnom, pa vodom i onda destiliranom vodom. Organske ostatke obično uklanjam acetonom. Anorganske ostatke ako ih ne mogu samo vodom ili solnom maknut, koristim smijesu vodik peroksida i solne (što veča konc. peroksida i HCl to bolje, brže ukloni). Za peroksid najbolje uzeti 30%-tni, ali može se koristiti i jedan od deterđenta marke Vanish (bijela boca, piše da sadrži "5-15% bijelila na bazi kisika" ili tako nešto). Najbolji omijer neznam, samo pomiješam solnu i peroksid "kolko mi se čini da je dobro".

Ovo i nije najvezanije za ovu temu al da se ne otvara nova, kako zbrinjavate otpatke i ostatke nakon pokusa?
Ja ih skoro uvijek u odvod sipam putem WC školjke (ako treba prije toga ih razrijedim). To nije baš dobar način ali pošto ne radim s prevelikim količinama i jakim otrovima može se. Organske ostatke ako je isparljivo pustim da ispari. Što se tiče praznih boca, papira za brisanje itd. bacam u smeče.
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Travanj 01, 2011, 01:14:13 »

Pa u odvod donekle mozes isipati neke kemikalije, medjutim ako su to soli teskih metala onda ti to ne bi nikako preporucio  thumbup
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Travanj 01, 2011, 02:52:36 »

Ja većinom isperem prvo s vodom, pa solnom kiselinom ako je potrebno i na kraju s malo destilirane vode. thumbup

Što se tiče zbrinjavanja kemikalija, ovisi o čemu se radi, ali generalno radim na isti način koji je naveo i Bakar, s tim da pokušavam čim više toga na neki način iskoristiti - ili pročišćavanjem kemikalija, ili prevođenjem eventualno u neki drugi spoj koji bi mi mogao dobro doći, ili na neki sličan način. Imamo još jednu temu ovdje, koja se više bavi iskorištavanjem otpadnih kemikalija na neki način.

Evidentirano

Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #4 na: Travanj 01, 2011, 03:25:38 »

Ja kad operem gore na tikvicu.čašu,menzuru.....itd stavim na vrh neku papirnatu maramicu da ne ulazi prašina.A kako perete mrlje od željezovog oksida?
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Travanj 01, 2011, 03:34:45 »

Evo kako to ja radim:
1. pribor isperem u hladnoj i vrućoj vodi
2. deterdžentom i četkicom očistim vanjske i unutarnje stjenke pribora
3. pribor temeljito isperem toplom vodom

Ako ima ostataka organskih tvari, isperem sa malom količinom alkohola ili acetona. Mrlje od kamenca očistim uz pomoć solne kiseline, a mrlje od manganova(IV) oksida uklonim tako da pribor isperem u blagoj otopini kalijeva metabisulfita. Ostatke parafina otopim medicinskim benzinom, a da bi ga zaštitio od prašine otvore zatvaram aluminijskom folijom.

Željezovi oksidi bi se mogli otopiti solnom kiselinom.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: