Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 05, 2024, 04:31:41
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Termometri
 Str: 1 [2]
  Ispis  

  Termometri
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #20 na: Travanj 08, 2012, 07:38:42 »

Što se tiče oznaka, je li se °C (celzijusov stupanj), stavlja tik uz broj 60°C ili pak 60 °C.?

Često sam viđao pitanja po internetu koliko je - toliko i toliko Celzijusovih stupnjeva Fahrenheitovih? Odgovor je najjednostavniji pogledavši na Wikipediju. Primjerice 21°C stupanj je isto što i 70°F. 400°F se izračunava prema sljedećoj formuli: (F-32) x 5/9. Ne bi me čudilo ni da ima i programa koji će to učiniti mjesto tebe. Usput, evo i jedan koristan prikaz.

Termometar za zrak u labosu vam je vrlo bitno imati. Za vodu je isto potreban. Najbolji je od žive, koji mjeri ispod nule (do - 38 °C ili tako nešto) ili pak digitalni, ali nebi se baš pouzdao u njih. Temperatura u sobi se obično uzima da je 25 °C, mada po američkim standardima 23-24°C (i starima od oko 1960-ih se uzima da je 20°C) i većina konstanti i koje čega mjereno je upravo pri temperaturi od 25°C. Temperatura pri kojoj radiš obično je 20-25 °C. A možeš i ubaciti u otopinu toplomjer pa si onda siguran.

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #21 na: Ožujak 13, 2013, 01:06:51 »

Gore sam napisao da je termometar za zrak labosu bitno imati. Dođe oko 15 kuna pa i nije nešto pretjerano skupo, kako kome volja. Mada, ispravio bih sam sebe, je prije bitan termometar za vodu od njega, s čim bi se vi vjerojatno i složili. Također napisao sam da je najbolji od žive, zbog svog niskog mjerenja, al pošto ga je nemoguće nabaviti, pristupačniji nam je ovaj s metilnim alkoholom koji mjeri do svega nekoliko stupnjeva ispod ništice, zavisi o kemijskom sastavu čim je punjen tj. ujedno dokle je baždiran.
Neki se oslanjaju uz digitalne, a neki više vjeruju starim metodama. Ali i tu tehnologija napreduje iz godine u godinu i nadmašuje samu sebe u točnosti i brzini.

Najnoviji poznati digitalni infracrveni termometri 1. i 2. se koriste najviše u bolnicama zbog svog lakog i brzog rukovanja, kada se obavlja rutinska kontrola pacijenata mjerenjima i zapisivanjima temperature uslijed kakvih operacija, nesreća itd..

Uzeo sam u ljekarni digitalni toplomjer za mjeriti tjelesnu temperaturu koji sam platio oko 50-ak kuna. Usporedio sam ga na sebi s onim staklenim punjenim metilnim alkoholom i mogu samo potvrditi da mi je temperatura tjelesna u dva mjerenja iznosila i na jednom i na drugom 37 °C što je normalna tjelesna temperatura. Mjerio sam na području ispod ramena, između ruke i bedara, tj. pazuha, u ovome trećemu mjesecu.

Liječnički (primarni) toplomjer, nije nešto što vama treba u laboratoriju, ali termometar je zasigurno ono što bi vam trebalo, ali ih ima raznih vrsta.

Ljudi često brkaju riječ termostat s rječju termometar/ili toplomjer/, što nije isto. Termostat je u većini slučajeva elektronički i koji kad ga namjestiš na određenu temperaturu putem nekakve grijalice grije na taj stupanj. Termostati za prostor su sve češće digitalni, što se može vidjeti iz gornjega linka.

Tražio sam nešto što je nama kemičarima pukom potrebno, a to je mjerenje temperature vode putem termometra. Jako zanimljiva spravica i bilo bi ju lijepo svrstati u popis opreme koju bi trebali imati. U bolnicama/rodilištima se ove sprave koriste gdje borave djeca jer se tuširaju pod mlakom i umjereno toplom vodom.

Zanimljivi su i analogni analogni te plutajući-cilindrični termometri. Takvi termometri su još i nazvani bimetalni, metalni ili kovinski termostati.

Recite mi da li postoje univerzalni termometri (vjerojatno i digitalni) koji bi bili sposobni mjeriti temperaturu tijela, vode i zraka? Jeste li ikada čuli za takvo što?
Ako to ne postoji, bilo bi zanimljivo takvo što i patentirati :).
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #22 na: Prosinac 10, 2013, 09:11:16 »

Naiđoh na jedan termometar koji je u mesinganoj kapsuli i bio je sastav jednog centralnog grijanja, koji je od termogena vodio prema cijevima.

     
Evidentirano

 Str: 1 [2]
  Ispis  
 

Skoči na: