Gore sam napisao da je termometar za zrak labosu bitno imati. Dođe oko 15 kuna pa i nije nešto pretjerano skupo, kako kome volja. Mada, ispravio bih sam sebe, je prije bitan termometar za vodu od njega, s čim bi se vi vjerojatno i složili. Također napisao sam da je najbolji od žive, zbog svog niskog mjerenja, al pošto ga je nemoguće nabaviti, pristupačniji nam je ovaj s metilnim alkoholom koji mjeri do svega nekoliko stupnjeva ispod ništice, zavisi o kemijskom sastavu čim je punjen tj. ujedno dokle je baždiran.
Neki se oslanjaju uz digitalne, a neki više vjeruju starim metodama. Ali i tu tehnologija napreduje iz godine u godinu i nadmašuje samu sebe u točnosti i brzini.
Najnoviji poznati digitalni infracrveni termometri
1. i
2. se koriste najviše u bolnicama zbog svog lakog i brzog rukovanja, kada se obavlja rutinska kontrola pacijenata mjerenjima i zapisivanjima temperature uslijed kakvih operacija, nesreća itd..
Uzeo sam u ljekarni
digitalni toplomjer za mjeriti tjelesnu temperaturu koji sam platio oko 50-ak kuna. Usporedio sam ga na sebi s onim
staklenim punjenim metilnim alkoholom i mogu samo potvrditi da mi je temperatura tjelesna u dva mjerenja iznosila i na jednom i na drugom 37 °C što je normalna tjelesna temperatura. Mjerio sam na području ispod ramena, između ruke i bedara, tj. pazuha, u ovome trećemu mjesecu.
Liječnički (primarni) toplomjer, nije nešto što vama treba u laboratoriju, ali
termometar je zasigurno ono što bi vam trebalo, ali ih ima raznih vrsta.
Ljudi često brkaju riječ
termostat s rječju termometar/ili toplomjer/, što nije isto.
Termostat je u većini slučajeva elektronički i koji kad ga namjestiš na određenu temperaturu putem nekakve grijalice grije na taj stupanj. Termostati za prostor su sve češće digitalni, što se može vidjeti iz gornjega linka.
Tražio sam nešto što je nama kemičarima pukom potrebno, a to je
mjerenje temperature vode putem termometra. Jako zanimljiva spravica i bilo bi ju lijepo svrstati u popis opreme koju bi trebali imati. U bolnicama/rodilištima se ove sprave koriste gdje borave djeca jer se tuširaju pod mlakom i umjereno toplom vodom.
Zanimljivi su i analogni
analogni te
plutajući-cilindrični termometri. Takvi termometri su još i
nazvani bimetalni, metalni ili kovinski termostati.
Recite mi da li postoje univerzalni termometri (vjerojatno i digitalni) koji bi bili sposobni mjeriti temperaturu tijela, vode i zraka? Jeste li ikada čuli za takvo što?
Ako to ne postoji, bilo bi zanimljivo takvo što i patentirati :).