Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 25, 2025, 11:22:26
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Brainstorming (chat tema)
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17
  Ispis  

Brainstorming (chat tema)
Autor Poruka
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #300 na: Kolovoz 22, 2013, 06:38:15 »

http://www.youtube.com/watch?v=--z4YzxlT8o

Gleda netko? Zadnja sezona počela. Grin
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #301 na: Kolovoz 24, 2013, 02:23:07 »

Gledam ja s tim da je zadnja sezona davno počela, samo što je prvo sniman prvi dio u septembru, a sad je ovo drugi dio zadnje sezone snimljen i ovih dana se prikazuje  thumbup
Inače dobra serija  bigsmile Preporučujem
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #302 na: Kolovoz 24, 2013, 10:24:46 »

Joj da, u pravu si, ovo je drugi dio zadnje sezone zapravo. Žao mi je jer će završiti ubrzo, ali zato si sad totalno guštam svaku od ovih zadnjih epizoda. Sljedeća stiže sutra.  spin
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #303 na: Studeni 08, 2013, 11:17:31 »

http://www.geek.hr/clanak/pogledajte-sto-se-dogodi-kada-izlijemo-rastaljeni-aluminij-u-mravinjak/
Evidentirano
Zion
Student
**

« Odgovor #304 na: Studeni 21, 2013, 10:01:10 »

Jadni mravi. tongue
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #305 na: Prosinac 02, 2013, 01:10:37 »

Alojzij3, mislim da te je već nekoliko nas upozorilo zbog prevelikih tekstova. Cijenim tvoj trud što se tiče želje za podjelom znanja, ali stvari koje pišeš (tj. čini se kao da prepisuješ iz knjiga) se mogu naći po raznoj literaturi i onaj koga zanima, doći će već do tih informacija.

Nas ovdje najviše zanima samo iskustvo i znanje kojeg su članovi stekli eksperimentiranjem, da podijelimo međusobno što se ne nađe uvijek jednostavno u literaturi. Sad nemam vremena pročitat sve nove tekstove i napravit reda na forumu, ali pozabavit ću se time uskoro.

U međuvremenu, preporučam ti da npr. otvoriš neki blog i tamo stavljaš velike tekstove, a ovdje možeš pisati samo najosnovnije i onda staviti link prema tvom blogu. Tako će korištenje foruma biti puno preglednije, a s druge strane, ljudi koje zanima više, uvijek mogu otići na tvoj blog. U protivnom ću premjestit prevelike postove u posebnu temu.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #306 na: Prosinac 02, 2013, 03:53:42 »

Razumijem i priznam opomenu zbog prevelikih tekstova, al ovo sada o natriju je pak tako, jer je to najpoznatiji alkalijski metal, a njegovi spojevi su najrašireniji na tržištu.
O samome metalu sam se namučio, jer sam iz triju knjiga i jedne stranice na Internetu sve stavio u jedan dokument, a onda nakon cjelodnevnog uređivanja i spajanja, zalijepio u jedan dokument i postavio ovdje. Ne bi volio da jednim klikom izbrišeš, ali ako se to mora, zbog kršenja kojekakvih mogućih pravila ili izgleda foruma, uredu, nosit ću se s tim.
Imam strašno veliku želju da ovo bude forum, kada se ikoji pojam vezano za kemiju napiše u Google da na prvoj početnoj stranici osim Wikipedije, budu i Amasci u prvih 5.
Literatura, od kad je Interneta, pada u 2. plan, i barem nekoliko najpoznatijih kemijskih elemenata sam objavio ovdje, kao i njihove spojeve.
Natrij je zadnji, nakon njega u planu mi je samo o amonijevu nitratu napisati i čini mi se da sam polako pred krajem moga plana. Natrij mi je stvarno podosta vremena oduzeo.
O svakom spoju ili pak metalu, kojega napišem, sa zvjezdicom označim ili svoje mišljenje, zapažanje ili pak nabavku istih, uz naravno slike na kraju ako od čega imam, uz informacije o cijeni i opisu mjesta gdje je kupljeno.
Ubrzo će doći i pokusi, samo polako, žurba nije potrebna, al ja sam razmišljanja tog da ako napišem oveći tekst i sve informacije u njemu iscrpno u detalje dano, da netko treći neće imati potrebe za bilokakvim pitanjima.
Čak sam ugledao u jednome odgovoru od e-skole da je jedan odgovor linkan na naš forum i moj post, što mi je izuzetno drago.
Blog nemam vremena raditi, kao ni ti vremena za čitati, niti ikoju konkurenciju ovom forumu raditi, jer mi to nije u interesu.
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent

Banned

« Odgovor #307 na: Prosinac 02, 2013, 05:28:56 »

Mislim da se Natrij po LeChatelierevom principu može napraviti elektrolizom rastvorenog NaCl u vodi. Samo gustina struje na katodi treba biti što veča.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #308 na: Prosinac 03, 2013, 09:09:37 »

Natrij se jedino može dobiti elektrolizom talina NaCl ili NaOH.
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent

Banned

« Odgovor #309 na: Prosinac 03, 2013, 10:15:13 »

Hej lave moj, da ja tebi nešto saopćim, dobro me slušaj, ti vjerovao da sam ja u pravu ili ne, na kraju krajeva:
TI NISI U PRAVU.

Ustvari ako izostaviš riječ 'jedini' iz te rečenice, onda jesi u pravu.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #310 na: Prosinac 03, 2013, 10:48:33 »

Istina, ali elektroliza vodene otopine NaCl nije jedan od preostalih načina na koje ga je moguće dobiti. wink1
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent

Banned

« Odgovor #311 na: Prosinac 04, 2013, 02:37:39 »

Hahaha...istina, da!
Ali, lave moj ti OPET NISI U PRAVU. bigsmile
Samo što 99.999 % ljudi misli da jesi u pravu, i što ti misliš da si u pravu, ne mora značiti da zaista jesi u pravu.

Možda to dosad niko nije otkrio ili uradio...ali ja ću biti taj! Vjeruj mi.

Objašnjenje:
Gustina struje označava broj elektrona po poprečnom presjeku (provodnika, elektrolita...).
Ali ako mi povisimo struju i smanjimo poprečni presjek provodnika/elektrode i povečamo broj Na+ jona u vodi...dobivamo idealne uslove za proizvodnju Na.
Ne reaguje Na istom brzinom sa samom vodom kao sa vodom zasićenom Na+ jonima.
NEMOJ MI MOLIM TE GOVORITI DA NATRIJ REAGUJE S VODOM, ILI DA ĆE SE HIDROGEN PRIJE NATRIJA REDUKOVATI.
Jer ako povečamo broj elektrona koji će joni kod elektrode primiti, eventualno i natrij će morati da primi elektrone.
I sad nama je samo fazon da dajemo više elektrona Natriju nego što bi ih on gubio reakcijom s vodom. Dakle pomjerimo jednačinu na stvaranje natrija.
NEMOJ MI MOLIM TE REČI DA BI SE VODA PREGRIJALA ILI ZAPALILA (tj. hidrogen).
Samo odvodimo toplotu i proizvodimo ga po malo u vremenu.
Ovakvim se principom već i proizvodi željezo iz željeznog sulfata (vodenog rastvora). I ako je ono reaktivnije od hidrogena. Čak sam negdje vidio da se može tako i aluminij redukovati.

Znaš li šta me je ovdje najviše zadivilo?
To što možeš ovom metodom iz metalnih soli, naročito sulfata, praviti kiseline, istom metodom kao što NurdRage pravi bakar i sulfatnu kiselinu iz CuSO4.
Ovo je 100% sigurno za ZnSO4, FeSO4 i Fe2(SO4)3.

Staviti ću reference i više dokaza sljedeći put!

Imam ja još dosta novih teorija i principa koje nijedan hemičar ne bi prihvatio, jer misli da je ne moguće.
 bigsmile
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #312 na: Prosinac 04, 2013, 10:12:56 »

Razumijem i priznam opomenu zbog prevelikih tekstova, al ovo sada o natriju je pak tako, jer je to najpoznatiji alkalijski metal, a njegovi spojevi su najrašireniji na tržištu.
O samome metalu sam se namučio, jer sam iz triju knjiga i jedne stranice na Internetu sve stavio u jedan dokument, a onda nakon cjelodnevnog uređivanja i spajanja, zalijepio u jedan dokument i postavio ovdje. Ne bi volio da jednim klikom izbrišeš, ali ako se to mora, zbog kršenja kojekakvih mogućih pravila ili izgleda foruma, uredu, nosit ću se s tim.
Imam strašno veliku želju da ovo bude forum, kada se ikoji pojam vezano za kemiju napiše u Google da na prvoj početnoj stranici osim Wikipedije, budu i Amasci u prvih 5.
Literatura, od kad je Interneta, pada u 2. plan, i barem nekoliko najpoznatijih kemijskih elemenata sam objavio ovdje, kao i njihove spojeve.
Natrij je zadnji, nakon njega u planu mi je samo o amonijevu nitratu napisati i čini mi se da sam polako pred krajem moga plana. Natrij mi je stvarno podosta vremena oduzeo.
O svakom spoju ili pak metalu, kojega napišem, sa zvjezdicom označim ili svoje mišljenje, zapažanje ili pak nabavku istih, uz naravno slike na kraju ako od čega imam, uz informacije o cijeni i opisu mjesta gdje je kupljeno.
Ubrzo će doći i pokusi, samo polako, žurba nije potrebna, al ja sam razmišljanja tog da ako napišem oveći tekst i sve informacije u njemu iscrpno u detalje dano, da netko treći neće imati potrebe za bilokakvim pitanjima.
Čak sam ugledao u jednome odgovoru od e-skole da je jedan odgovor linkan na naš forum i moj post, što mi je izuzetno drago.
Blog nemam vremena raditi, kao ni ti vremena za čitati, niti ikoju konkurenciju ovom forumu raditi, jer mi to nije u interesu.

Vidjet ćemo, najvjerojatnije neću brisati, ali neke stvari bi bilo dobro malo bolje urediti. Npr. često stavljaš u tekstove tablice topljivosti i slično, što dodatno produžuje tekstove i pridonosi nepreglednosti. Mislim da bi bilo puno preglednije kad bi se sve te tablice skupile na jedno mjesto, ali u obliku liste linkova prema tim tablicama. Dakle u temi tipa "topljivost spojeva" nalazila bi se samo lista linkova sa nazivima tvari, a svaki link bi vodio do tablice za tu određenu tvar. Također, ovo di stavljaš zvjezdice kao svoje komentare, ljudi ne znaju da su to tvoji komentari, tako da umjesto zvjezdica bolje bi bilo staviti podnaslov "moji komentari u vezi ove teme" ili tako nešto. Cijene možeš navodit, ali kod mjesta kupnje, pazi da ne daješ previše detalja. Oko toga se članovi uvijek mogu čuti preko privatnih poruka. Kad takve informacije postanu previše dostupne, može samo bit problema i za poduzeća u pitanju, i za buduće pojedince koji će tamo htjeti nešto kupiti. Pozabavit ću se time kad nađem vremena, pa ću ti još reći kako bi bilo bolje.

Inače nije da ja nešto strahujem od konkurencije, dapače, bilo bi mi drago da bude i dodatnih stranica, i da općenito više ljudi pokaže interes za znanost, umjesto da vise po facebook-u i raznim portalima, na kojima ne znam baš koliko pametnog mogu naučit. Ako pak ti je stvarno stalo do popularizacije prvenstveno ovog foruma, onda ima i boljih načina na koje možeš pomoći, npr. da nas tu i tamo spomeneš, staviš negdje neki link prema forumu, itd. Nekoliko linkova s wikipedie, blogova, videa ili sličnih mjesta, puno znače jer tako ljudi lakše mogu saznati za amasci.net. Naravno, pri tome treba pazit da nisu linkovi na neprikladnim mjestima, u smislu da nemaju veze s temama kojima se ovdje bavimo. Nitko ne voli spam.

Što se tiče pokusa, oni su svakako dobrodošli, ali također je poželjno da budu lijepo dokumentirani, tako da bude čim preglednije i korisnije drugim članovima. Arbor je već ranije stavio koristan predložak u vezi eksperimenata ovdje.

Hahaha...istina, da!
Ali, lave moj ti OPET NISI U PRAVU. bigsmile
Samo što 99.999 % ljudi misli da jesi u pravu, i što ti misliš da si u pravu, ne mora značiti da zaista jesi u pravu.

Možda to dosad niko nije otkrio ili uradio...ali ja ću biti taj! Vjeruj mi.

... bla bla bla ...

Staviti ću reference i više dokaza sljedeći put!

Imam ja još dosta novih teorija i principa koje nijedan hemičar ne bi prihvatio, jer misli da je ne moguće.
 bigsmile

Što se tebe tiče, samo ću ti ovom prilikom napomenuti da sam vidio kakva si sve sranja izvodio na jednom poznatom forumu na engleskom, da sad ne imenujem na kojem. Uz to, podsjećaš me na jednog od članova s kojima smo već prije imali problema ovdje. Nemoj misliti da će takvo ponašanje ovdje proći, tako da ti ovo pišem kao opomenu - smiri se i prizemlji malo. Ako misliš da si ti toliko pametniji od svih nas ostalih, onda zašto si ovdje? Ako misliš da si razvio metode bolje od onih koje su kemičari razvijali stotinama godina, onda patentiraj te ideje, unovči i prestani "gubit" vrijeme s nama neznalicama. A s obzirom da imam neki osjećaj da se to ipak neće dogoditi još neko vrijeme, do onda pokaži malo skromnosti i sudjeluj u raspravama na normalan način, ko i većina ostalih ovdje.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #313 na: Prosinac 05, 2013, 05:52:17 »

Uređuj, u to ne ulazim, tko ti brani, moderator si. Da, što se tiče tablica topljivosti, koji sigurno nisu loša stvar, stavi ih na jedno mjesto, a prema njima stavi poveznicu.
Cijenim savjete, i komentare više označavati neću sa zvjezdicom već ću tako raditi kako si mi rekao.
A čuj, detalje nije problem davati, bitno je samo neizreći ime tvrtke koja ga prodaje, ili pak odakle je ta tvrtka.
Spominjem ja Vas, a među tim podrazumijevam i sebe i svoje radove, i više nego što misliš :D, tema ste mi jako često u ustima i putem klikova i poveznica usmjerenih prema vama.
Ponekad imam vremena potrošiti da napišem pribori i te stvari, al u većini slučajeva to mi je pomalo i tlaka :P al dobro, nastojat ću, al to mi oduzima jako puno vremena ako u temi ima po 2-3 pokusa...
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent

Banned

« Odgovor #314 na: Prosinac 06, 2013, 12:29:13 »

@Omikron:

Nemoj mi NIKADA VIŠE reći to sa podebljanim slovima što si rekao, zamolio bih te lijepo. To ne prihvatam čak ni od admina!

Drugo, pošto mi stvarno gubite svi vrijeme i nemate pojma o hemiji, zamolio bih te da me ODMAH banuješ, dok se nisam počeo i ovdje kao na onom forumu.

Treće, ja sam se registrirao na onaj forum jer ih je NurdRage pohvalio...da nisu amateri, već profesionalci...ali na samoj njihovoj stranici piše da jesu, baš kao ovdje. Dakle, nemate pojma, jeste zaista svi amateri. Ja neću više gubiti vrijeme s vama. Registrirao sam se bezveze da se zezam, ne s nekom ozbiljnom namjerom.

Četvrto, ako me ne banuješ odmah...ja ću ti unakaziti čitav forum!

Ovo je zadnji post sa ovog acc-a koji je pristojan...ako ne vidim ban u roku od 3 dana...ponoviti će se historija sa onog foruma na ovome forumu.

Zbogom,
PHD.CHEMIST.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #315 na: Prosinac 06, 2013, 08:41:48 »

Sa tugom u srcu, uvažit ću ti želju. Ne da mi se ni komentirat, pa ću samo stavit komentar administratora sa sciencemadness.org, s kojim se i ja slažem:

Citat:
This is an example of a very sad person. A 19-year old guy, acting like a child of 4 years old who is not allowed to get his little sweet and just starts whining and crying and screaming for attention.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #316 na: Prosinac 06, 2013, 04:44:23 »

Meni je u jednu ruku i žao ovog momka, koji sebe diže u nebesa, obećava pusta obećanja da će napraviti, a nikad ništa od njega, niti pokusa, niti slika :/
Težak je život ovakvih savršenih ljudi...dobro si mu napiso, "sa tugom u srcu..." . jedan moj tekst/post vrijedi kao svi njegovi što je dosada napisao....
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #317 na: Prosinac 07, 2013, 12:07:13 »

Šteta dok netko svoj potencijal koristi na krivi način, ali ne treba se obazirat na takve. Usput, premjestio sam ovdje off-topic dio iz rasprave o natriju.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #318 na: Prosinac 07, 2013, 09:02:23 »

Sramota za takvo ponašanje! Ako neko misli da je pokupio svu pamet svijeta onda mu nije pravo mjesto biti ovdje sa "amaterima".
Sam njegov nick govori o tome koliko je zaluđen nekom titulom i kojekakvim hvaljenjem a realno momak pojma o hemiji nema, mislim da je on autor onih svojim obećanja "dobijanja raznoraznih hemikalija iz IZ NIČEGA"  puzzled mad
Ja zagovaram da je sve moguće osim drvenog šporeta i šatora na sprat, ali ako neko ima svoju teoriju iako se činila 100% nemogućom i netačnom, treba šutati i na tome raditi, razvijati i konsultovati se s obrazovanim kadrom na adekvatan način a ne ovdje nekoga vrijeđatis namjerom kako je najpametniji a mi svi glupi.

Inače nismo odavno imali problema na forumu,pa eto morao mi je neko pokvariti današnji dan  sniff
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #319 na: Prosinac 10, 2013, 04:06:30 »

Na jednom gradilištu sam ugledao da postavljaju jedan jako neubičan kamen, koji je osrednje nebljine, cca >3cm, prevladava narančasta, crvena i bijela boja, pun rupica, a iskopi se ne obavljaju u Hrvatskoj već u Istočnoj Europi.
Jedan kamen, koji je odpilao za baciti, jer je bio previše šupalj, je sadržavao prekrasan komad kristala i razničitih veličina zrnaca.

Poznajete li i je li predpostavljate koji je to mineral, ako ste sigurni u njegov kemijski spoj, bilo bi lijepo ovaj moj post prebaciti u rubriku kojoj pripada.
Evidentirano

Str: 1 ... 14 15 [16] 17
  Ispis  

Skoči na: