Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 05:54:15
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Pravila!
 Str: [1]
  Ispis  

  Pravila!
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« na: Srpanj 07, 2010, 12:12:06 »

Opća pravila aktivnosti i ponašanja na Amasci.net forumu

1. Rasprave o primjeni znanja u svrhe koje bi mogle naštetiti ljudima ili drugim živim bićima, ili pak tuđoj imovini, strogo su zabranjene. U ovu skupinu spadale bi rasprave o izradi eksplozivnih naprava, otrova, i drugih oblika kemijskog oružja.

2. Rasprave o samim eksplozivina kao tvarima, i pirotehničkim smjesama su dozvoljene, ali samo u znanstveno-istraživačkom kontekstu, dakle bez ikakvih tema koje bi mogle prekršiti prvo pravilo.

3. U podforumima "Kemikalije" i "Oprema", u raspravama o kemikalijama i opremi, te nabavi istih zabranjeno je javno navođenje poduzeća u kojoj je određena tvar ili proizvod kupljen. Navođenje vrste trgovine ili poduzeća je dozvoljeno, ali navođenje samog naziva poduzeća nije. Detaljniji podaci o pojedinim poduzećima mogu se slati preko privatnih poruka, na vašu vlastitu odgovornost i procjenu osobe kojoj te podatke šaljete. Ovaj forum je ovdje kako bi potencijalne zaljubljenike u znanost dublje zainteresirao i eventualno potaknuo na vlastito kreativno razmišljanje i djelovanje. Iako bi navođenje poduzeća mnogima olakšalo nabavu određenih tvari i opreme, dugoročno bi se to vjerojatno odrazilo negativno na amatere s obzirom na aktualnu kemofobiju u svijetu, pa tako i kod nas. To bi u konačnici nabavu kemikalija i opreme još više otežalo.

4. U podforumu "Eksperimentalna kemija" poželjno je da sinteze i drugi postupci koji se koriste u kemiji, budu čim bolje dokumentirani. Ukoliko je moguće i ako mogu doprinijeti jasnoći same teme, fotografije i/ili video zapisi su također dobrodošli.

5. Na forumu se općenito potiče navođenje izvora pogotovo kad se radi o opisima sinteza i drugih postupaka koji se koriste u kemiji ili drugim granama znanosti. Ukoliko su informacije preuzete iz neke knjige, PDF dokumenta, nekog foruma ili nekog drugog izvora, poželjno je da se izvor navede, zajedno sa linkom ukoliko se radi o sadržaju dostupnom putem interneta.

6. Kršenja pravila većinom će rezultirati opomenom i editom problematičnog posta. Korisnik koji pretjerano često krši pravila, pogotovo ona važnija (pravilo 1,2 i 3) dobiva ban. Uprava foruma zadržava pravo procjene koliko točno je "pretjerano često".

7. Svoj ego ostavite izvan dohvata tipkovnice. Ovdje svi dijelimo zajednički interes prema kemiji i znanosti općenito, te je glavni smisao ove zajednice međusobno pomaganje. Konstruktivnim i dobronamjernim temama i odgovorima pomažete u unaprijeđenju ove zajednice i ostavljate nešto budućim članovima i gostima za čitanje i proučavanje.

8. Pripazite na pravopis. Uočeno je da određeni broj članova ne posvećuje pretjeranu pažnju pravopisu. Članovi koji su skloni takvom načinu pisanja time ne ostavljaju pretjerano ozbiljan dojam. Uz to, poruke koje su ispunjene gramatičkim pogreškama, naporne su za čitanje.

9. Spamerski profili bit će obrisani bez opomene istog trenutka kad budu opaženi. Jedno je doći reklamirati forum ili site srodne tematike, ali drugo je automatizirano zasipavanje foruma u potrazi i nadi za kojim backlinkom, i to naravno u kontekstu, za ovaj forum, nevezanih tematika tipa "USA lawyer", "best UK dentists", "revolutionary new hair loss product", itd. Tome nema mjesta na ovom forumu.

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: