Izjava o odgovornosti
- molimo pročitati
Rujan 16, 2024, 09:39:57
Forum
|
Pomoć
|
Traži
|
Prijava
|
Registracija
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Jeste li propustili
aktivacijsku email poruku?
Amasci.net
»
Znanost
»
Kemikalije
»
Kalijev permanganat
Kalijev permanganat
Str: [
1
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Kalijev permanganat
Autor
Poruka
dodomaster123
Učenik
Kalijev permanganat
«
na:
Svibanj 08, 2011, 06:34:36 »
pozdrav!
napravio sam ovu temu kako bi saznao kakve sve pokuse mogu kod kuće napraviti sa KMnO4.
unaprijed hvala!!
Edit
: S obzirom da je ova tema počela nalikovati na chat, rasprava o korištenju KMnO
4
je premještena u chat temu; pri tome je i nekoliko postova pojedinih članova spojeno s određenim prijašnjim postovima, tako da ne bi opet bilo panike zašto netko ima manje postova nego prije. Na ovom podforumu nas više zanima gdje i kako se KMnO
4
može nabaviti.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
Odg: Kalijev permanganat (KMnO4)
«
Odgovor #1 na:
Svibanj 14, 2011, 12:02:24 »
S obzirom da je tema razdvojena, napisati ću samo da se kalijev permanganat može vrlo jednostavno nabaviti u svakoj ljekarni u malim kutijicama, obično od 10 grama. Svjestan sam da većina vas to već zna, ali eto, pošto je tema već otvorena ovdje, nek stoji informacija u slučaju da naiđe netko tko ne zna. Usput, ne sjećam se točne cijene, ali mislim da se svojevremeno KMnO
4
mogao i u većim količinama (nekih 100-250 grama) naručiti u ljekarnama, po relativno razumnim cijenama.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Bakar
Docent
«
Odgovor #2 na:
Svibanj 14, 2011, 01:12:39 »
Neznam kako je naokolo ali u mojoj okolici apoteke više ne drže KMnO4 u kristaličima več samo otopine, tu i tamo se zna desit da je u nekoj apoteci ostalo još kristaliča ali rijetko.
Evidentirano
Vrlo interesantno!
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #3 na:
Svibanj 14, 2011, 05:23:09 »
Citat: Bakar na Svibanj 14, 2011, 01:12:39
Neznam kako je naokolo ali u mojoj okolici apoteke više ne drže KMnO4 u kristaličima več samo otopine, tu i tamo se zna desit da je u nekoj apoteci ostalo još kristaliča ali rijetko.
također
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #4 na:
Svibanj 19, 2011, 07:53:59 »
Samo je bilo pitanje vremena kad cese to desiti. Za svaki slucaj cu se sad malo vise opskrbiti s ovim spojem.
Od viska ne boli glava
Evidentirano
Electrochemistry never lies
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #5 na:
Lipanj 12, 2011, 06:28:37 »
zna li možda netko koliko je grama kmno4 otopljeno u otopini
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #6 na:
Lipanj 12, 2011, 08:33:00 »
Citat: mr. pametni na Lipanj 12, 2011, 06:28:37
Može malo više podataka, o kakvoj otopini je riječ?.
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #7 na:
Lipanj 13, 2011, 08:45:03 »
Ne znam u kojim ste vi ljekarnama bili, sad sam zvao pet različitih ljekarni u različitim gradovima i u svakoj su zvučali iznenađeno kad sam pitao da li imaju otopinu kalijevog permanganata. Vele da otopine ne prodaju, nego samo čistu tvar, prosječno za nekih 8 kuna po kutijici od 10 grama.
Ako stvarno u vašoj okolici nema ni jedna ljekarna koja ne prodaje čistu tvar, najbolje da nazovete pa pitate kakav je sastav tih otopina. Na kraju krajeva, možete i kupiti jednu bočicu, ispariti vodu i vidjeti sami koliko je bilo permanganata u tome (i po mogućnosti, objaviti podatak ovdje da bude od koristi i drugim članovima koji su u istoj situaciji).
Evidentirano
Scientia potentia est.
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #8 na:
Lipanj 13, 2011, 03:29:42 »
Citat: Arbor na Lipanj 12, 2011, 08:33:00
Citat: mr. pametni na Lipanj 12, 2011, 06:28:37
Može malo više podataka, o kakvoj otopini je riječ?.
otopini kalijevog permanganata, ne znam baš ni ja
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #9 na:
Lipanj 13, 2011, 03:40:38 »
I ja se nikada nisam susreo sa otopinom kalijeva permanganata. Ja sam si naručio preko ljekarne 250g.
Evidentirano
this
!!
Tangent
Znanstvenik
«
Odgovor #10 na:
Lipanj 13, 2011, 05:17:42 »
Ako imaju otopinu, očito da imaju i kristale, tako da mislim da je prije stvar u muljanju nego u tome da stvarno nemaju u ponudi kristalan oblik. Možda pomogne ako pitate za hipermangan. Nekad je korisno praviti se glup i ostaviti dojam da nemate pojma o toj tvari i za što se može upotrijebiti.
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #11 na:
Lipanj 30, 2011, 05:37:19 »
ja sam bio u negdje 5 ljekarni u centru zagreba i nitijedna nije imala kmno4 u kristalićima i sve su mi prodavačice rekle da to neću moći nigdje naći jer je to sad zabranjeno držati u takvom obliku
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #12 na:
Lipanj 30, 2011, 05:51:32 »
Možda te nisu razumjele, trebao si tražiti hipermangan. Ne vidim razloga, zašto bi bio zabranjen, ja sam uspio kupiti 250 g. U obliku otopina se polako raspada, tako da im se to ne isplati držati.
Evidentirano
this
!!
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #13 na:
Lipanj 30, 2011, 06:04:39 »
pa i jesam, u svim ljekarnama sam pitao za kalijev hipermangan, nisam sad baš siguran da je zabranjen,ali tako je nešto govorila jedna ljekarnica tj. da to ne smiju držati ili tako nešto,ne sjećam se više
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #14 na:
Lipanj 30, 2011, 06:08:13 »
pa pokusaj onda poraziti u okolnim apotekama kad ti bude usput jednom
Evidentirano
Electrochemistry never lies
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #15 na:
Lipanj 30, 2011, 06:34:28 »
Citat: Doc na Lipanj 30, 2011, 06:08:13
pa pokusaj onda poraziti u okolnim apotekama kad ti bude usput jednom
i u njima sam
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
«
Odgovor #16 na:
Srpanj 01, 2011, 07:40:33 »
Možda je problem u godinama. Ne znam zbog kojeg drugog razloga bi ti toliko muljali, jer sam uvjeren da imaju KMnO4. Probaj poslati nekog starijeg da pita i kupi.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #17 na:
Travanj 11, 2013, 01:34:44 »
Kalijev permanganat
(kalijev(VII) manganat, hipermangan, KMnO
4
) je anorganski kemijski spoj. Tvori tvrde male kristale svjetlucava metalnoga sjaja, tamnocrvene boje, koja zbog površinske redukcije često prelazi u ljubičastu. Dobro se otapa u vodi (pa voda prima ljubičastu boju) i organskim otapalima (npr. piridin, octena kiselina, metanol i aceton), ali njih sporije oksidira.
Dobiva se taljenjem piroluzita s kalijevim hidroksidom te elektrolitičkom oksidacijom otopine nastaloga manganata.
Služi kao jako oksidacijsko sredstvo pa se primjenjuje kao dezinficijens u kemiji, za obezbojivanje i bijeljenje (svile, pamuka, lana, slame, kože, kudjelje, ulja, voskova i masti,), pročišćavanje voda i onečišćena zraka, za uklanjanje različitih primjesa iz organskih otapala, pri proizvodnji stakla, kao tvar za dekontaminaciju prilikom izlaganja radioaktivnim tvarima (medicina - radiologija), važan je analitički reagens u laboratorijima pri kemijskoj analizi, u sanaciji kožnih bolesti, itd..
Za permanganat se sve svodi da se koješta može oksidirati, snažan je oksidans i sam od sebe oksidira organske tvari.
Ako je stariji i poprimio je vlagu u sebe, dobar dio pokusa i neće najbolje funkcionirati; takvi kristali hipermangana često poprime svjetliju ljubičastu boju, a ako je noviji, onda će vam biti crni. Obasjate li ih jakim svjetlom ili pak okrenete prema suncu, ljubičasti prah će lijepo sjajiti (ili će vam izgledati kao crni prašak ako je stariji). Boja ovisi o veličini čestica, a one pak ovise o načinu priprave.
Kalijev permanganat se je prije lakše nabavljao u ljekarni nego sada. Od bezbroj ljekarni, samo se nađu poneke koje odobravaju njegovo prodavanje u prahu, jer sve češće dolazi kao gotovi proizvod u otopini, za dezinfekciju rana.
Kupio sam ga, kao što je pokazano u popisu kemikalija, u malom pakovanju od 10g i dođe 10 kn, što spada da je 1 gram 1 kunu:)
S njim se i zubi izbjeljuju, pa je dobra izlika za njega kupiti baš ta. Također kada imaš vodene kozice (tzv. varićele) rane se ipiraju s njim, al u tu svrhu je vrlo vjerojatno da će vam ponuditi onaj u otopini.
Mrlje od kalijevog permanganata se čistu s vinobranom, sa ruku, iz laboratorijskog posuđa, odjeće itd..
Evidentirano
Str: [
1
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište:
-----------------------------
Amasci.net
-----------------------------