U praznu limenku od spreja (grijanu prethodno plamenikom da sva boja izgori) volumena 200 ml sam stavio smijesu 64 g natrijevog benzoata (može se kupit u supermarketima u kesicama po 8-10 g, kako koja) i 39 g natrij hidroksida. Regansi su bili u obliku malih kuglica, dijelomično usitnjeni u tarioniku. Na vrh limenke di je inače ono što se stisne za špricati sam probušio rupu i začepio je plutenim čepom kroz koji je prolazila staklena cijevčica savijena pod kutem od 90 stupnjeva koja je ulazila u veču staklenu cijev dužine oko 50-60 cm koja je služila kao zračno hladilo. Tamo di se manja cjevčica spaja s večom je bilo zamotano par slojeva Al folije. Destilat se sakupljao u erlenmajerovoj tikvici od 150 ml koja je stajala u čaši od 1000 ml dijelomično napunjenoj vodom.
Limenku sam grijao plamenikom neko vrijeme, nisam baš točno pratio mislim da je bilo oko 10-15 min, i sakupio sam 14 ml destilata naranđaste boje mirisa po benzenu. Moglo se još skupiti al sam morao prekinut zagrijavanje jer je dio plutenog čepa koj je bio u limenci izgorio pa je čep ispao.
Benzen ovako dobiven je nečist pa ga treba ponovo destilirati. To još nisam učinio pošto imam samo 14 ml pa se ne isplati dok ne sakupim još malo.
Ovdje ima još informacija o kada pišemo
dobivanju benzena.