Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 25, 2025, 01:50:11
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje oleinske kiseline
 Str: [1]
  Ispis  

Dobivanje oleinske kiseline
Autor Poruka
ApneaChemist
Student
**

Email
« na: Svibanj 27, 2011, 09:55:55 »

Pozdrav!  Da li netko zna postupak kojim bi se oleinska kiselina mogla (barem djelomično) odvojiti od maslinovog ulja?

hvala
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Svibanj 28, 2011, 05:41:40 »

Možda možeš napraviti sapun, to ti je sol više masne kiseline. Ako mu dodaš klorovodičnu kiselinu, možeš dobiti višu masnu kiselinu. Mislim da bi trebalo funkcionirati.  tongue
Bit će ti je problem izolirati, zato što je to gusta crvena tekućina koja na zraku oksidira. thumbdown
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #2 na: Svibanj 28, 2011, 03:41:06 »

Možda možeš napraviti sapun, to ti je sol više masne kiseline. Ako mu dodaš klorovodičnu kiselinu, možeš dobiti višu masnu kiselinu. Mislim da bi trebalo funkcionirati.  tongue
Bit će ti je problem izolirati, zato što je to gusta crvena tekućina koja na zraku oksidira. thumbdown

Arbore, predpostavljam da na taj način nastaju palmitinska i oleinska kiselina. Palmitinska bi trebala biti krutina, a oleinska tekućina, pa se zato daju odvojiti?
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Svibanj 28, 2011, 04:48:21 »

Problem oko izolacije masnih kiselina je to što ćeš teško dobiti jednu ili smjesu 2 masne organske kiseline. Možeš dobiti smjesu nekoliko masnih kiselina. Mi smo u školskom laboratoriju imali samo stearinsku kiselinu, ne znam način na koji bi ju izdvojio iz masti životinjskog podrijetla. puzzled
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #4 na: Svibanj 28, 2011, 06:10:11 »

Hmm...probat ću tako nešto, hvala.
Treba mi surfaktant za ferofluid a u tu se svrhu koristu oleinska kiselina koja daje najbolje rezultate.

Hvala svejedno.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #5 na: Svibanj 29, 2011, 03:17:47 »

Da, zapravo sad vidim da maslinovo ulje ne sadrži samo oleinsku i palmitinsku, nego i linolnu kiselinu i neke druge u malim količinama. Možda bi se dalo nešto smislit na temelju različitih vrelišta i tališta. Ovisi kolko čista mora biti kiselina za ferofluid.
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #6 na: Svibanj 30, 2011, 07:38:12 »

A ne mora biti jako čista jer su i ove druge kiseline također surfaktanti samo slabiji.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Veljača 05, 2012, 01:33:05 »

Nikoje ulje i nikoja mast nisu čisti spojevi, već uvijek imaš tu kojekakvih triglicerida. Kad razložiš ulje lužinom, dobiješ sapun (smjesa solî svih prisutnih masnih kiselina) i glicerol, glicerol se može odvojiti, kao i sve ostalo što je možda bilo u ulju, a otapa se u vodi, ali ako želiš pročistiti masne kiseline, imaš puno više posla. Kad zakiseliš otopinu sapuna (nemam pojma kakav sustav otapala bi bio najbolji), ispast će van masne kiseline, ali opet sve zajedno - jer su vrlo slične. Kako odvojiti pojedine, ne znam; možda treba tražiti razlike u topljivosti, možda se destiliraju pri sniženom tlaku, možda nešto treće. Otapanjem sapuna (C17H35COONa) u alkoholu nastaje prava otopina, a otapanjem u vodi nastaje koloidna otopina u kojoj je sastav koloidnih misela (C17H35COONa)20-50.
Ako ti jako treba, mogu potražiti, ali ne mogu garantirati da postoji jednostavna procedura.

*U ruskim udžbenicima kemije ima svačega, svakako ti tu mogu pogledati što ima, a nije da ga je teško shvatiti  smilegrin
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: